• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tačno 30 dana do početka ZOI: Organizatori predstavili medalje - biće u znaku tradicionalne kineske kulture!

Autor Dragan Šutvić

Zimske olimpijske igre počinju 4. februara, a Organizacioni odbor predstavio je izgled medalja.

 zimske olimpijske igre 2022 izgled medalja Izvor: FENA/Xinhua

Dok Peking broji mjesec dana do otvaranja Zimskih olimpijskih igara, Oganizacioni odbor nastoji da u svim aspektima omogući uspješno održavanja Igara.

Čen Ning, direktor sektora za kulturu i ceremonije Organizacionog odbora Zimskih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2022 u Pekingu, predstavio je aktivnosti u šest sekcija, što uključuje pejzaže, sportske izložbe, ceremoniju dodjele nagrada, predaju baklje, urbane kulturne aktivnosti i Zimske olimpijske kulturne aktivnosti.

Možda će vas zanimati

Obzirom da su Zimske olimpijske igre proslava i sporta i kulture, Čen je naveo da je tradicionalna kineska kultura igrala veoma važnu ulogu u kulturnom predstavljanju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, obzirom da je svaki element Igara pod uticajem kineske kulture, izvještava Ksinhua.

"Piktogrami za Igre 2022. inspirisani su kineskom kaligrafijom i rezbarijama, kojim se kombinuju elementi zimskih sportova sa tradicionalnom kineskom kulturom", rekao je Čen.

Inspirisane komadom kineskog žada zvanom "Bi", medalje Pekinga 2022. nazvane su "Tongksin", što znači "Zajedno kao jedan", i predstavljaju nastavak koncepta za Igre 2008. godine, naglašavajući Peking kao prvi grad koji je domaćin i ljetnih i zimskih olimpijskih igara.

Prema Čenovim riječima, neke kulturne izložbene aktivnosti tokom Igara suprilagođene mjerama protiv korona virusa. Organizatori žele da olimpijski plamen predstave kombinacijom tradicionalnog i inovativnog načina u periodu od tri dana.

"Izbor rute olimpijske baklje takođe odražava koncept 'Dvostrukog olimpijskog grada'. Krenuće od Olimpijskog parka, naslijeđa Igara iz 2008. godine, nakon čega će se preseliti u Zimski olimpijski park, koji će postati još jedno naslijeđe nakon Igara", ističe Čen.

Za razliku od ljetnih igara, sportisti na Zimskim olimpijskim igrama će dobiti suvenire samo nakon takmičenja, ali će svoje medalje dobiti na ceremoniji dodjele nagrada koja se održava u "Medals Plaza".

Osim sportskih dešavanja, planirao je i niz kulturnih aktivnosti, uključujući kampanju "Razglednice ljubavi" koja poziva fanove da napišu razglednice svojim omiljenim sportistima, koje će biti uručene sportistima tokom Zimskih igara.

Zimske olimpijske igre 2022. održaće se od 4. do 20. februara, dok će se Zimske Paraolimpijske igre odžati od 4. do 13. marta.

(mondo.ba/agencije)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC