• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveno! Novaka mogu da deportuju zbog još jedne stvari: Pojavio se plan ministra - ako to dokažu, ukinuće mu vizu!

Autor Dragan Šutvić

Australijski advokati su objasnili sada postoji i drugi osnov po kojem bi Đokoviću mogla da bude ukinuta viza, ističući da bi Novakovo saopštenje moglo da utiče na ishod procesa.

 đokovića mogu da deportuju po dva osnova  Izvor: Profimedia

Slučaj Novaka Đokovića u Australiji ne prestaje da budi pažnju svjetske javnosti. Poslije Đokovićevog saopštenja, vlasti u Australiji vagaju da li je Novak lagao pod zakletvom, za šta inače prijeti i žestoka zatvorska kazna.

I dok se čeka odluka Aleksa Houka, ministra za imigraciju koji može da deportuje Novaka, australijski advokati objasnili su po kom osnovu tačno bi njegova viza mogla da bude ukinuta! Ne radi se samo o jednoj, već dvije mogućnosti!

Možda će vas zanimati

Australijski "The Age" je prvo javio da bi Đokoviću mogao da prijeti zatvor ako se dokaže da je lagao pod zakletvom, sporne su i netačne tvrdnje u obrascu za prijavu putovanja, a sada su troje advokata specijalizovanih za imigraciono pravo detaljno objasnili čitav slučaj.

Kerin Anderson, Sanmati Verma i Ketrin Farel su na početku teksta pod naslovom "Đokovićevo priznanje greške može da utiče na ishod njegove vize" istakli da je prvobitno ukidanje te vize bilo greška australijskog režima.

Oni su istakli da je ta odluka bila hirovita i da su to lekcije za saveznu vladu kako ne bi trebalo da postupaju, da bi se potom usmjerili na to bi Đokovićeva viza sada mogla da bude ukinuta po jednom od dva osnova!

Prvi je da ministar Aleks Houk to učini preko Akta o migracijama pod sekcijom 133C(3) koji razmatra da li je prethodno preležan korona virus dovoljan osnov za nevakcinisanje, ali se sada pojavljuje i nova opcija za australijske vlasti!

"Nove informacije koje su se pojavile će bez sumnje poslužiti ministru za razmatranje. To može da dovede do pokušaja ukidanja vize prema članu 116(1)(e), na osnovu toga što njegovo prisustvo u Australiji 'jeste ili može da bude' rizik za 'zdravlje, bezbjednost ili javni red australijske zajednice ili segmenta australijske zajednice'", navode pomenuti advokati.

Oni su potom to dodatno obrazložili.

Izvor: Profimedia

"Ako delegat ministra ponovo postupa protiv Đokovića po članu 116(1)(e), to mora učiniti zakonito i na način koji mu daje obavještenje i stvarnu šansu da odgovori. U vršenju ovih ovlašćenja, donosioci odluka moraju pažljivo da se zapitaju: da li je slučaj da Đokovićevo prisustvo 'jeste ili može biti' rizik po zdravlje, bezbjednost ili red australijske zajednice, u okolnostima gdje prihvatamo da je 10 do 20 odsto zajednice takođe nevakcinisano?"

Dakle, ukoliko vlasti u Australiji procijene da je to slučaj - za šta bi kao primjer mogli da navedu Đokovićev nedavni intervju na koji je otišao znajući da je pozitivan na korona virus - onda bi mogle da mu ukinu vizu.

Navodi se i da je za takve odluke potrebno daleko više vremena od 30 minuta ili četiri sata, koliko je Đokoviću bilo davano po sletanju u Melburn kada ga je granična policija pritiskala da prihvati ukidanje vize.

"Važno je zapamtiti da ova ovlašćenja imaju daleko šire posljedice nego samo za Novaka Đokovića. Način na koji se ova ovlašćenja sprovode i obim koji dozvoljavamo ministrima i njihovim delegatima da ih vrše, i dalje ostavljaju posljedice po najugroženije članove naše zajednice", zaključuje se u tekstu troje advokata za "The Age".

Ipak, u tekstu nema nikakvih naznaka kada bi bilo kakva odluka o tom pitanju mogla da bude donijeta. Evo kako je Đoković u srijedu trenirao na Australijan openu:

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC