• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoreno Svjetsko prvenstvo u raftingu, takmičenje počinje sprintom na Vrbasu!

Autori Goran Arbutina Autori Anadolija

Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu predstavljaju četiri tima, tri iz Banjaluke i jedan iz Zenice.

 Otvoreno Svjetsko prvenstvo u raftingu, takmičenje počinje sprintom na Vrbasu! Izvor: Anadolija/Miomir Jakovljević

Takmičarski dio Svjetskog prvenstva u raftingu koje se održava do 1. juna u Banjaluci i Foči, na rijekama Vrbas i Tara, počinje danas takmičenjem u disciplini sprint na Vrbasu.

Svjetsko prvenstvo u raftingu sinoć je zvanično otvoreno, a oko 250 takmičara, odnosno 61 tim iz 22 zemlje očekuju ukupno četiri takmičarska dana.

"Ima ih zaista sa svih strana svijeta, od daleke Australije, prisutne su i Južna, Sjeverna i Srednja Amerika, dosta evropskih zemalja, naše komšije iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, imamo timove iz Azije, najbrojniji je među njima Japan, a stigli su i timovi iz Mongolije", rekla je za Anadolu Agency (AA) Mirna Samac, portparolka Svjetskog prvenstva u raftingu.

Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu predstavljaju četiri tima, tri iz Banjaluke i jedan iz Zenice.

Kada su u pitanju discipline takmičari će danas na Vrbasu odmjeriti snage u sprintu, u subotu u H2H, dok je nedjelja rezervisana za najatraktivniju disciplinu, slalom koja će se voziti na noćnoj stazi.

"Mi na rijeci Vrbas smo jedini u svijetu koji imaju noćnu stazu na prirodnoj rijeci, opet jedna stvar sa kojom se samo mi možemo pohvaliti", naglasila je Samac.

Nakon toga prvenstvo se seli u Foču gdje je oficijelni trening zakazan za 31. maj gdje će biti održano takmičenje u disciplini spust.

"Ona je onako fizički najzahtjevnija, traje čak sat vremena i to je konstantno veslanje, Tara je zahtjevnija od Vrbasa, tako da očekujemo da naši takmičari najviše snage moraju sačuvati za sami kraj što im sigurno neće biti lako, ali zato su i profesionalci", rekla je Samac.

Organizator Svjetskog prvenstva u raftingu u R4 kategoriji je Rafting klub Kanjon iz Banjaluke.

"Mi smo jedini koji su organizovali rafting takmičenja na svim nivoima u svim disciplinama", istakla je Samac.

Ovo je drugo Svjetsko prvenstvo koje organizuje Kanjon, a do sada su organizovali i tri evropska prvenstva, 15 evropskih kupova...

"Teško je reći broj svih takmičenja i regata koje smo imali na nivou Balkana i nivou Bosne i Hercegovine", naglasila je portparolka Svjetskog prvenstva u raftingu.

Prema njenim riječima takmičari koji su prošli cijeli svijet uvijek se oduševe kada dođu i vide boju rijeka i prirodu u Bosni i Hercegovini. Dodala je da takmičenja na najvišem svjetskom i evropskom nivou doprinose popularizaciji raftinga. Prema njenim riječima Banjaluci je bilo relativno lako dobiti organizaciju Svjetskog prvenstva i to iz više razloga.

"Vrbas je možda i najpogodnija rijeka za rafting u svijetu. Imamo mogućnost zatvaranja regionalnog puta, to skoro nigdje u svijetu nije moguće. Imamo mogućnost regulacije nivoa vode jer imamo dobru saradnju sa Hidroelektranama 'Bočac' i rijeku koja omogućava fino takmičenje što se tiče samih brzaka", rekla je Samac.

Dodala je da je Tara u Evropi i svijetu najpoznatija po svom kanjonu i ljepoti, pogotovo u disciplini spust, tako da su ove dvije, ali i ostale rijeke u BiH, doprinijele tome da ekipe iz svih dijelova svijeta mogu doći i da rafting može da bude jedan od najboljih sportova na vodi u BiH.

Đorđe Trninić, reprezentativac BiH i član Dajak klub ekipe iz Banjaluke, rekao je da se nada da će se tokom Svjetskog prvenstva zabaviti, steći nova iskustva i poznanstva.

"Ovo je ipak domaća staza, mi možda nismo fizički i tehnički najjača ekipa i među najjačim ekipama, ali opet smo razradili neku taktiku koja bi nam mogla pomoći da možda uzmemo jednu od medalja", optimista je Trninić.

Najveća su im očekivanja od današnje discipline sprint, i tome su se najviše posvetili trenirajući u istim uslovima kakvi će ih dočekati na trci.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC