• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doživotna zabrana za bivšeg šampiona Formule 1: Legendarni vozač napravio rasistički skandal - evo šta je rekao!

Autor Haris Krhalić

Nelson Pike do kraja života neće moći na trke Formule 1 zbog riječi kojom je nazvao Luisa Hamiltona.

 Nelson Pike o Hamiltonu Izvor: Profimedia

Ogroman skandal izbio je u Formuli 1 kada je otkriveno da je trostruki svjetski šampion  u jednom podkastu iskoristio pogrdnu rasističku riječ kada je pričao o Luisu Hamiltonu! 

Sada engleski mediji prenose da će 69-godišnjak koji je legenda Formule 1 zbog toga do kraja života biti suspendovan i neće mu biti dozvoljeno da prisustvuje trkama.

On je u podkastu koji je snimljen prošlog novembra iskoristio portugalsku riječ "neguinho" koja u doslovnom prevodu znači "mali crnac" kada je govorio o sedmostrukom F1 šampionu. Iako se branio i govorio je da je to sleng koji se koristi u Brazilu, nije mu pomoglo.

"Volio bih da objasnim ono što se dešava oko komentara koji sam dao u intervjuu prošle godine. Ono što sam rekao je bilo loše i ne mogu da se branim zbog toga, ali hoću da objasnim da je to termin koji se koristi kolokvijalno u brazilskom portugalskom kao sinonim za "momka" ili "Osobu" i nikada nije bio uvredljiv. NIkada ne bih iskoristio riječ koju su neki naveli da sam iskoristio. Oštro osuđujem svaku tvrdnju da sam iskoristio tu riječ da bih rasno uvredio vozača. Izvinjavam se svakome ko je uvređen uključujući Luisa koji je nevjerovatan vozač, ali prevod nije bio tačan. Diskriminaciji nije mjesto u F1 i u društvu", naveo je Pike.

Ipak, nije mu pomoglo. Iako Pike rijetko ide na trke, mada je redovan na gran priju u Brazilu, neće se spasiti kazne. Navodno je Stefano Domenikali lično potpisao njegovu doživotnu zabranu ulaska na trke. Ovo je potez koji nikada ranije nije viđen jer nijedan raniji šampion nije dobio zabranu dolaska na trke. 

Pikeova ćerka Keli je inače djevojka trenutno najvećeg rivala Luisa Hamiltona Maksa Ferstapena. Pogledajte ih zajedno:

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC