• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rus brutalno napao Novaka - "On je primjer zatupljenosti": Hrvatima pričao o Đokoviću i nije birao riječi!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Strašan napad nekadašnjeg šahovskog šampion Garija Kasparova na Novaka Đokovića.

 Gari Kasparov napao Novaka Đokovića Izvor: Profimedia/MONDO/Uroš Arsić

Legendarni ruski šahista Gari Kasparov godinama je jedan od najvećih političkih protivnika Vladimira Putina, a već mjesecima kritikuje i rat koji njegova zemlja vodi u Ukrajini. Sada je otišao korak dalje, pa je u intervjuu za hrvatske medije napao Novaka Đokovića koji je pokušao da brani ruske sportiste.

Kasparov je govorio o nedavno završenom Vimbldonu, odnosno Novakovom stavu da je trebalo dozvoliti učešće teniserima i teniserkama iz Rusije i Bjelorusije na trećem grend slemu sezone. Nekadašnji svjetski šampion u šahu smatra da je to pogrešan stav, iako i sam misli da je učešće bilo moguće pod određenim uslovima.

Možda će vas zanimati

Razgovarajući za "Večernji list", Kasparov je pojasnio kako on nije potpuno protiv zabrane i da je trebalo pripremiti deklaraciju kojom sportisti osuđuju rat u Ukrajini.

"Gledajte, to je bilo indirekto jer sam ja odgovorio na neke njegove komentare na Tviteru. Moja pozicija je da ja nisam protiv potpune zabrane. Ja mislim da je pravi pristup tom problemu tražiti od njih da potpišu deklaraciju koju sam pomenuo. Da na taj način utvrde da je rat kriminal, da je režim ilegalan, da je Putinov režim diktatura. Ako potpišu taj papir, mogu da nastupaju. Ako ne, ne bi trebalo. Mislim da svako zaslužuje priliku da dobije mogućnost izbora", priča ruski šahista.

Podsjećamo, on je već jednom napao Novaka Đokovića, koji je tvrdio da ruskim teniserima treba dozvoliti da igraju Vimbldon, pošto njihov nastup nikako ne utiče na dešavanja u Ukrajini.

Ovako je Novak uživao u beogradskom provodu:

Tada je Kasparov rekao da ruski sportisti ćutanjem podržavaju rat, a da ruski vojnici ubijaju ljude drugih nacionalnosti u Ukrajini. Njemu je to bio dovoljan razlog za izbacivanje sa turnira, a nekoliko nedjelja kasnije direktno je prozvao Novaka Đokovića, za kojeg nije birao riječi.

"Đokovićevi komentari su bili deplasirani, jer je pričao o pozivnici baziranoj na rejtingu. Ono što vidimo u ovom slučaju, kao i na primjeru nekih NHL igrača poput Ovečkina, primjer je društvene zatupljenosti. Oni prosto ne razumiju šta se događa. A događa se zločin kakav nije viđen od Drugog svjetskog rata. Ne želim da umanjim zločine u balkanskim ratovima, ali veličina toga je bila takva da nije uporediva sa onim što se događa u Ukrajini. Da, bilo je i to vrlo tragično. Srpska agresija zaslužila je da bude osuđena na najoštriji način", rekao je Rus.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

8. Xy

Gari Kasparov nije Rus.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC