• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog kokaina "postao" četnik, pa Miloševiću zabio nož u leđa: Čuveni sportista trebalo da postane zlatni Jugosloven!

Autor Dragan Šutvić

Nevjerovatna priča stara je skoro 25 godina, a i dalje izaziv mnogo kontoverzi u javnosti - kako u Austriji, tako i na prostoru bivše Jugoslavije.

 priča o andreasu goldbergeru  Izvor: Profimedia

Privatni avion kompanije Red Bul sletio je u Beograd, a iz njega su izašli Edi Federer i Andreas Goldberger. Zaputili su se u Ljermontovu, kako bi aktuelni svjetski šampion u ski-letovima postao Jugosloven posljednjih dana novembra davne 1997. godine. Bio je to dio spektakularnog plana u kojem je Goldberger trebalo da donese zlatnu medalju sa Zimskih olimpijskih igara svojoj novoj domovini.

Možda će vas zanimati

Navodno, u ovom planu učestvovali su bliski saradnici Slobodana Miloševića,državni vrh tadašnje Jugoslavije, Skijaški savez Jugoslavije, austrijska kompanija Red Bul i neke od najpoznatijih sportskih ličnosti tog vremena na ovim prostorima. Andreas bi, uz jugoslovenski pasoš, dobio priliku da godinu dana kasnije iskoristi posljednju šansu za olimpijsko zlato, a zemlja koja ga je dočekala uspjeh kakav niko od njenih sportista nije mogao da joj donese.

"Kad sam vidio šta sve za mene čine moji novi prijatelji, uprkos protivljenju Austrijskog skijaškog saveza odlučio sam sad, više nego ikada, da osvojim zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Naganu za Jugoslaviju. To će biti moj najveći doprinos Jugoslaviji i mojim prijateljima. U slučaju nepovoljne odluke FIS-a i potvrđivanju moje suspenzije, već sada sam odlučio da ću pauzirati godinu dana i dalje nastupati za Jugoslaviju", rekao je Goldberger nakon što je sa novim dokumentima izašao iz zgrade i krenuo na konferenciju koja nije trebalo da bude tako otvorena!

Zapravo, njegov prijatelj i menadžer Edi Federer želio je da Andreas bude mnogo smireniji i da u Jugoslaviji uopšte ne izgovara velike riječi. Trebalo je, takav je barem bio plan, da uzme dokumenta u čijem je "sređivanju" kao ambasador Red Bula učestvovao i Slobodan "Boba" Živojinović i samo se kulturno zahvali na tom gestu Jugoslaviji. O toj izjavi Andreasa Golbergera i njegovom potezu sa podignuta tri prsta i dalje se pričaju legende, a vjerovatno niko ne može do detalja da potvrdi šta se tačno dešavalo u Beogradu 27. novembra 1997. godine.

Ono što se zna, Andreas je u Beograd došao zbog problema sa kokainom. Godinu dana ranije suspendovan je zbog priznanja da je u jednom bečkom klubu, zajedno sa nekoliko prijatelja, uživao u narkoticima, pa je dobio kaznu i pored negativnog testa koji mu je ubrzo urađen. Tako je njemu bila potrebna nova država, a Saveznoj Republici Jugoslaviji jedna velika diplomatska pobjeda.

Nadali su se u Beogradu tih dana da bi Andreas Goldberger stvarno mogao da skače za Jugoslaviju - pa čak i osvoji neku veliku medalju, ali je to propalo. Iako postoje dokazi da je dobio pasoš Jugoslavije, kao i da je prijavljen na adresu gdje se u tom trenutku nalazio stan Slobodana Živojinovića, jedna od najneobičnijih sportskih priča na ovim prostorima nije se realizovala. Andreas je morao da se vrati na takmičenja, a vijesti iz Beograda ubrzo su stigle i do Austrije.

"Jedan od najboljih na svijetu izdao je domovinu", bio je zaključak tamošnjih medija. Pojedini su ga nazivali četnikom zbog mita o tri podignuta prsta iz SUP-a u Ljermontovoj. Neki drugi su pronalazili vezu između njega i Petera Handkea, čovjeka koji je otvoreno podržavao režim Slobodana Miloševića. Oni treći, koji su stvarno imali vlast, prijetili su mu da je prihvatanjem jugoslovenskog zauvijek izgubio austrijski pasoš. Bila je to cijena koju nije mogao da plati, pa su njegove izjave ubrzo postale potpuno drugačije...

Andreas Golderberg predstavio je Austrijancima dolazak u Beograd kao potpuni nesporazum, a papirima koje je dobio u novembru 1997. godine izgubio se svaki trag. Umjesto toga, Andreasu je ukinuta suspenzija i vraćen pasoš Austrije, pa je za tu zemlju nastupio na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu. Tamo je doživio debakl, ali je u kasnijoj fazi karijere uspio da se vrati u svjetski vrh.

Na kraju će Andreas Goldberger ostati zapamćen po dvije bronze na ZOI, sedam medalja na Svjetskim prvenstvima i još tri medalje sa Svjetskih prvenstava u letovima. Takođe, Goldberger je četiri puta bio pobjednik Svetskog kupa, dva puta je pobijedio na turneji Četiri skakaonice i dva puta je pobijedio na Svetskom kupu u letovima. Sa ove tačke gledišta, impresivna karijera za nekog ko je novinske strane punio i incidentima.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC