• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH briljirala protiv "Kosova", pa se mučila - na kraju upisan trijumf u Prištini!

Autor Dragan Šutvić

Rukometaši BiH savladali su "Kosovo" u trećem kolu kvalifikacija za prvenstvo Evrope 2024. godine.

 kosovo bih rukomet  Izvor: Anadolija/Erkin Keçi

Rukometna reprezentacija BiH trijumfovala je nad selekcijom "Kosova" u meču trećeg kola kvalifikacija za prvenstvo Evrope, u kojem je i briljirala i oscilirala, ali na kraju uspjela da upiše veoma važne bodove u borbi za plasman na kontinenalno takmičenje početkom naredne godine:

"KOSOVO" – BiH 22:25

"Zmajevi" su bolje otvorili meč u Prištini, dozvolivši "Kosovu" da prvi gol postigne u 6. minutu preko Drilona Tahirukaj, koji je od prvih pet pogodaka domaćih kreirao tri.

U 13. minutu,"bombom" Marka Panića BiH je prvi put odmakla domaćima na prednost od tri gola (3:6). Potom je isti igrač pet minuta kasnije odveo goste do plus četiri (5:9), zatim je sadašnji prvotimac Borca m:tel Vlado Draganić postigao dva brza gola za 5:11, da bi potom Mirko Herceg pogodio za najveću prednost u prvom dijelu.

U posljednjih pet-šest minuta, BiH je "usporila" u fazi napada, mučila se sa napadačkim rješenjima, ali je ipak uspjela da zadrži solidnu prednost u odnosu na domaće i na odmor ode uz prednost od četiri gola (10:14).

Mučenje bh. tima, kada je riječ o napadu, nastavilo se i u ranoj fazi nastavka, što je "Kosovo" iskoristilo i nošeno velikom podrškom sa tribina preokrenulo rezultat, te golom Egzona Đuke u 41. minutu prvi put stiglo do vođstva (17:16).

Bila su to dešavanja koja su upalila alarme u bh. timu, koji je u narednih 8-9 minuta uspio brzo da reaguje i zaigra onako kako je igrao najvećim dijelom prvog poluvremena.

Serijom 7:0 (Bošković i Lončar po dva gola, Mehmedčehajić, Davidović, Burić) BiH je u 50. minutu došla do plus pet (17:23), međutim ni ta serija nije slomila domaće.

"Kosovo" je na isteku 56. minuta prišlo na minus dva (21:23), ali su Mladen Bošković u 58. minutu i Marko Panić 30 sekundi prije kraja prekinuli sve muke BiH i upisali trijumf u prvom od dva meča sa "Kosovom" do kraja ove sedmice.

Mladen Bošković je u bh. timu bio prvo ime sa pet golova, dok je Marko Panić u trijumfu učestvovao sa četiri. Drenit Tahirukaj, najistaknutiji pojedinac u domaćem taboru, takođe se zaustavio na pet pogodakka, dok su po četiri pored svog imena upisali Drilon Tahirukaj i Egzon Đuka.

Drugi se igra u nedjelju, 12. marta, u tuzlanskom "Mejdanu".

Podsjetimo, igračima Irfana Smajlagića je trijumf potreban kako bi tri kola prije kraja kvalifikacija zadržali realne šanse da se sljedeće zime nađu na prvenstvu Evrope u Njemačkoj.

Plasman na kontinentalnu rukometnu smotru izboriće prvoplasirana i drugoplasirana selekcija iz svake od osam kvalifikacionih grupa, te četiri najbolja trećeplasirana tima.

Na prvenstvu Evrope već su domaćin Njemačka i osvajači medalja na prošlom takmičenju – Španija, Švedska i Danska.

"KOSOVO": Gerbeši, Beriša, Jupa 3, Dedaj 3, Dre. Tahirukaj 5, Muškoklaj, Dri. Tahirukaj 4, Šabani 1, Ramošaj, Mućoli, Gegaj 2, Ramadani, Bašoli, Đuka 4, Tači, Žogaj. Trener: Berim Ćerimi.

BiH: Ahmetašević, Čordalija, Vukšić 2, Herceg 3, Burić 3, Mehmedčehajić 1, Panić 4, Terzić, Hadžić, Lončar 2, Mandić, Draganić 2, Davidović 2, Bošković 5, Građan, Muhović 1. Trener: Irfan Smajlagić.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC