• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RSRS reagovao na obraćanje dijela UOBIH - saopštenje na “saopštenje”, disciplinska na disciplinsku…

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Rukometni savez RS istakao da Upravni odbor RSBIH mora poštovati odluku Nadzornog organa, te da dio članova UO ne može da predstavlja zvaničan stav.

 rukomet pokrivalica Izvor: Shutterstock

Rukometna saga se nastavlja.

Dok Premijer liga BIH polako ulazi u završnicu i dalje nije potpuno jasno koliko klubova će na kraju ispasti iz najvišeg ranga.

Možda će vas zanimati

 Prije početka prvenstva donesena je odluka da ispada pet klubova, nakon toga ona je nakon inicijative Rukometnog saveza RS poništena od strane Nadzornog odbora, što bi značilo da ispadaju tri, a u utorak se saopštenjem oglasilo osam članova UO RSBIH koji su naveli da nema odstupanja od propozicija.

Nakon tog saopštenja koje su potpisali članovi UORSBIH bez predstavnika RSRS, oglasili su se I iz entitetskog saveza i istakli da se odluka Nadzornog organa mora poštovati, te na najavu podnošenja disciplinskog postupka najavili isto prema članovima UO RSBIH.

Saopštenje Rukometnog saveza RS prenosimo u cjelosti:

“Rukometni savez Republike Srpske, kao osnivač i jedna od dvije članice RSBiH, a povodom saopštenja dijela članova Upravnog odbora RSBiH u vezi odluke Nadzornog odbora RSBiH o poništenju odluke Upravnog odbora RSBiH od 3.8.2023. godine da Premijer mušku ligu u takmičarskoj sezoni 2022/23 napušta 5 klubova, daje sljedeće saopštenje:

Upravni odbor RS BiH čini 12 članova, i to 8 iz RS Federacije BiH i 4 iz RS Republike Srpske, pa u situaciji kada je odluka potpisana samo od strane 8 članova Upravnog odbora, bez predstavnika RS Republike Srpske, neprimjereno je i suprotno Statutu RS BiH takvo saopštenje nazvati saopštenjem Upravnog odbora RSBiH. Radi se o saopštenju samo dijela članova Upravnog odbora, obzirom da izostanak potpisa 4 člana Upravnog odbora iz RS Republike Srpske ukazuje da nema potrebne saglasnosti UO RSBiH po pitanju odluke Nadzornog odbora.

Takođe ističemo da Upravni odbor RSBiH nema nikakvih nadležnosti po pitanju (ne)prihvatanja odluka Nadzornog odbora RSBiH, već je u obavezi istu poštovati ili eventualno zatražiti da se o tome izjasni Skupština RS BiH.

U svom saopštenju Upravni odbor RSBiH uopšte ne navodi kako je njegovu odluku poništio statutarni organ RSBiH (Nadzorni odbor), već koristi termine „dezinformacija, plod neovlaštenog i nenadležnog predstavljanja, osobnih stavova pojedinaca....“, tako da bi se prije ovo saopštenje Upravnog odbora moglo nazvati dezinformisanjem javnosti i neovlaštenim preuzimanjem nadležnosti.

Navodi potpisnika saopštenja, kao članova Upravnog odbora, kojim otvoreno i javno pozivaju na nepriznavanje odluke Nadzornog odbora RSBiH, predstavljaju osnov za pokretanje disciplinskog postupka protiv potpisnika saopštenja, do čega će svakako doći u narednom periodu ali i pokretanja drugih postupaka zbog nezakonite i nestatutarne odluke Upravnog odbora RS BiH od 3.8.2022. godine

Predsjednik Nadzornog odbora gosp.Andrej Obradović kao član Nadzornog odbora ispred RS Republike Srpske, u skladu sa normativnim aktima, telefonski je sazvao sjednicu, pozvao druga dva člana Nadzornog odbora iz RS Federacije BiH da se izjasne, a ovi obavijestili predsjednika o svom stavu, pri tome nijedan od podpredsjednika nije osporavao sazvanu sjednicu ni činjenicu da je istu sazvao gosp. Obradović u svojstvu predsjednika Nadzornog odbora, pa je tek nakon izjašnjenja svih članova Nadzornog odbora donesena odluka većinom glasova članova Nadzornog odbora.

Toliko o navodnom „lažnom predstavljanju“, međutim dio članova Upravnog odbora RSBiH u svom saopštenju (ne)svjesno nije predočio ove činjenice oko donošenja odluke Nadzornog odbora.

Što se tiče sporne odluke Upravnog odbora RSBiH od 3.8.2022.godine i kako je ona u skladu sa normativnim aktima RSBiH, želimo informisati javnost da se, u skladu sa Pravilnikom o sistemu takmičenja u RSBiH, odluka o promjeni sistema takmičenja može donijeti samo i jedino na prijedlog jednog od entitetskih saveza, dakle prijedlog RS RS ili RS FBiH, međutim takvog prijedloga Upravnom odboru RSBiH nije bilo, a Upravni odbor, u čijoj nadležnosti jeste donošenje odluke o promjeni sistema takmičenja, nije mogao donositi takvu odluku samostalno bez prijedloga jednog od entitetskih saveza.

Nadalje, u skladu sa citiranim Pravilnikom, odluka o promjeni sistema takmičenja kada se donese primjenjuje se tek od sledeće sezone, dakle u konkretnom slučaju, da je odluka zakonita i statutarna, mogla se primjenjivati od sezone 2023/24.

Na kraju, pozivamo potpisnike saopštenja kao članove Upravnog odbora RSBiH da javnosti prezentiraju podatke/informaciju iz Ministarstva pravde BiH o tome koja su lica, u vrijeme Donošenja sporne odluke od 3.8.2022.godine, bili upisani kod Ministarstva kao članovi Upravnog odbora RSBiH, na osnovu kojih podataka/informacije se može pouzdano zaključiti Da li su potpisnici saopštenja tada bili uopšte upisani kao članovi Upravnog odbora i time donositi pravno valjane odluke.

Obavještavamo javnost da Rukometni savez Republike Srpske, kao jedna od članica i osnivača RSBiH, priznaje odluku Nadzornog odbora RSBiH, te smatra kako je i dalje na snazi sistem takmičenja u kojem iz Premijer lige muškarci ispadaju 3 kluba, a članove Upravnog odbora RSBiH koji su potpisali saopštenje pozivamo da svoje stavove zaštite pravnim statutarnim putem, odnosno putem Skupštine RSBiH, a ne da putem sredstava informisanja poziva na nepoštivanje odluke organa koji vrši kontrolu zakonitosti i statutarnosti rada UO RSBiH i čije odluke Upravni odbor ne može neprimjenjivati.

Ovim putem tražim da se naši članovi UO RSBiH ograde od ovog dopisa i da se mora poštovati odluka Nadzornog odbora RSBiH kao i odluke Rukometnog saveza RS.

Tražimo da se održi sastanak sa predstavnicima RS Federacije BiH u Banja Luci ili Sarajevu te da mi kao osnivači RSBiH pokušamo spasiti, ako se išta može spasiti od rukometa u BiH, te da se bavimo mnogo važnijim pitanjima nego što se bave članovi UO RSBiH. Smatramo da je taj sastanak neophodan da se održi prije Skupštine RSBiH.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC