• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJVEĆA POBJEDA NOVAKA ĐOKOVIĆA - SRUŠIO "TRULI" SISTEM! Godinama se borio i morali su da priznaju da je u pravu

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Novak Đoković je pobijedio u još jednoj bici. Jednoj od najvažnijih koje je vodio.

 Novak Đoković pobijedio ATP i izborio prava tenisera Izvor: Profimedia

Važna vijest za tenisere - ubuduće će godišnje sigurno primati "minimalac" u iznosu između 75 hiljada i 300 hiljada dolara. Za to je najzaslužniji Novak Đoković, koji godinama apeluje na to da nižerangirani igrači dobiju dovoljnu finansijsku zaštitu koja bi im omogućila da se nesmetano bave profesionalnim sportom.

Pobjeda ideje koju je "izgurao" Novak Đoković biće ozvaničena u novom programu ATP-a "Bejzlajn" prema kojem će teniske zvijezde primati novac i onda kada su spriječene da igraju i kada prvi put uđu u Top 125 igrača na svijetu.

Engleski mediji podsjećaju da je Novak Đoković dugo bio glavni pokretač ove ideje i da je posebno obraćao pažnju na one koji su drastično lošije rangirani od njega. Ukazivao je Srbin na to da ima tenisera koji se muče da prežive i nije odustajao od borbe za njih. Zbog toga je i napustio Savjet tenisera ATP-a i zajedno sa Vasekom Pospišilom osnovao sopstvenu organizaciju, "Asocijaciju profesionalnih teniskih igrača".

Rekorder u broju osvojenih grend slemova čak je 2019. godine bio optuživan da prijeti bojkotom Australijan opena dok novac za tenisere ne bude povećan, ali je potom ipak demantovao tu prijetnju. Bez obzira na to, napravio je tokom 2020. novu organizaciju i konačno će dočekati da njegovi apeli naiđu na razumijevanje - jer se ne tiču njega, već dobrobiti svih tenisera.
U utorak je tako najavljeno da će svaki igrač unutar Top 250 na svijetu imati garantovanu minimalnu zaradu. Program će početi 2024. godine i previđeno je da prvi, trogodišnji plan bude probni. Prije svega, biće uveden "minimalac" pod okriljem odredbe o garantovanoj osnovnoj plati, što znači da će ATP pomoći finansiranjem svakog igrača ko ne zaradi određeni minimalni iznos u jednoj sezoni.

Igrači koji su u Top 100 na ATP listi imaće garantovanu zaradu od 300.000 dolara, oni od 101. do 175. mjesta imaće 150.000 dolara, od 176. do 250. zaradiće sigurnih 75.000 dolara. Najavljeno je i da će minimalni iznos primiti i igrači koji zbog povreda odigraju manje od devet turnira godišnje (na ATP turu i na čelindžerima). To će spriječiti tenisere da se vraćaju povrijeđeni i sa nesaniranim problemima zbog kojih su morali na pauzu.

Takođe, ogromna pažnja usmjerena je i na mlade tenisere, čije doba tek dolazi. Novac će biti siguran i za one koji prvi put uđu među najboljih 125 igrača na svijetu i predviđeno je da zarade po 200.000 dolara. Taj iznos biće im uplaćen uoči sljedeće sezone i biće kompenzovan njihovom zaradom od nagrada.

Prema prvim prognozama, ATP očekuje da nova šema pomogne da 30 do 45 tenisera po sezoni steknu finansijsku sigurnost, da ulažu u svoje timove saradnika i da mogu da se fokusiraju samo na sport i na oporavke od eventualnih povreda.

Grigor Dimitrov, predsjednik Savjeta igrača ATP-a, rekao je da su nove promjene "temeljne" i nazvao je sve navedeno velikom promjenom u njegovom sportu. Novak Đoković se još nije oglašavao, a očekuje se da pohvali ove promjene, za koje se zalagao godinama. Štaviše, on je tokom pandemije korone pozivao svoje bolje plasirane kolege da pomognu finansijski onima koji se muče. "Zaista sam privilegovan da mogu da koristim svoj status top tenisera i da mogu da osvestim javnost da ima igrača koji se muče. Lično sam zaradio dovoljno novca da mogu da živim i bez igranja tenisa", govorio je tada Novak, još jednom pokazavši da je i veliki šampion i veliki čovjek.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bl

Gospodin veliki

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC