• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povraćali u kacigu, jedva disali poslije trke! Vozači Formule 1 digli glas zbog nemogućih uslova: Ovo je nedopustivo!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Pakleno vrijeme obilježilo je trku Formule 1 koja je održana u Kataru.

 Nemogući uslovi na Velikoj nagradi Katara u Formuli 1 Izvor: Profimedia

Nehumani uslovi obilježilli su trku Formule 1 za Veliku nagradu Katara i za mnoge vozače ova trka će ostati zapamćenja kao najteža u njihovoj karijeri. Pobjedu je odnio sjajni Maks Ferstapen, koji je tokom vikenda proslavio i titulu, ali reakcije na uslove potpuno su zasjenile uspjeh Holanđanina.

Iako se vozilo u noćnom terminu, paklena vrućina nanijela je velike probleme jer se temperatura nije spuštala na manje od 30 stepeni Celzijusa. Lando Noris (Meklaren) je poslije trke izjavio da je šest-sedam vozača potražilo medicinsku pomoć jer su dehidrirali.Vozač Logan Sardžent (Viilijams) morao je da odustane sredinom trke jer je malo nedostajalo da se onesvijesti u bolidu. Esteban Okon (Alpina) je dva puta povraćao u kacigu i zbog toga takođe odustao od trke.

"Šest bodova... najteži poeni ikada... Vazduh je bio užasan, gorio sam pod kacigom. Osjećao sam se kao da sam u vatri. Iskreno, prvi put mi je pozlilo u 15. ili 16. krugu. Povraćao sam odmah u kacigu. Morao sam da se opustim poslije toga, fokusiram na ono što radim i da zadržim bolid na stazi. Hajdemo da se vratimo ovdje u decembru, ne u oktobru, molim vas", izjavio je Okon.

Svi vozači osudili su ovaj čin da se trka održava u Kataru u oktobru, kada još uvijek nisu normalni uslovi za trku. Pobjednik Maks Ferstapen i Oskar Pjastri su poslije trke ležali na podu, pokušavajuči da se rahlade, a Šarl Lekler je poručio da ovako nešto više ne smije da se ponovi u Formuli 1.

"Mislim da nam je svima ovo bila najteža trka u karijeri. Neću da vjerujem nikome ko kaže drugačije, Na stazi ima mnogo krivina kroz koje prolazimo velikim brzinama, a morali smo da napravimo tri pauze da promijenimo gume. Ako se i naredne godine nađemo u sličnoj situaciji, moraćemo o tome da razgovaramo među vozačima. Nije u pitanju naša fizička priprema, dehidrirali smo! Temperatura je visoka i počinje da vam se muti vid, puls vam ubrzava i sve je to jako teško da se kontroliše. Plus nije nam pomogla tečnost koja je bila zagrijana na 60 stepeni", otkrio je Lekler.

Ista ova trka (VN Katara) održana je prije dvije godine u novembru, kada su tada uslovi za vozače podnošljivi.

"Tužno je ovo što nam se dogodilo. Nije dobro, mnogi vozači su odmah iz bolida prebačeni u bolnicu. Onesvijestili su se! Možda na TV-u nije izgledalo naporno, ali vjerujte da jeste. Previše je opasno i svašta je moglo da se desi. Znam da ćemo sljedeće godine ovdje u Kataru da vozimo u novembru, međutim, ovo sada je nedopustivo", rekao je Lando Noris koji je trku završio na trećoj poziciji. 

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC