• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak Đoković može da izgubi prvo mjesto u Parizu

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Lider ATP liste Novak Đoković mora da se odbrani od Karlosa Alkaraza na naredna dva turnira.

 Novak Djokovic gubi prvo mjesto u Parizu Izvor: Profimedia

Novak Đoković je započeo svoju 397. nedjelju na vrhu ATP liste i time potvrdio svoju dominaciju, ali bi naredni period mogao da bude izuzetno važan. Najbolji srpski sportista nema osigurano prvo mjesto na kraju tekuće godine i sa Karlosom Alkarazom će morati da se bori na naredna dva turnira - zapravo bi već tokom turnira u Parizu mogao da izgubi čelnu poziciju!

Srpski teniser trenutno ima 11.045 bodova i čini se da je u ubjedljivoj prednosti u odnosu na Karlosa Alkaraza koji je sakupio 8.625. Ipak, ta prednost je samo fiktivna jer će narednog ponedjeljka Novak Đoković izgubiti mnogo više poena osvojenih na turniru u Parizu (finale) i Završnom mastersu u Torinu (titula). Kada se to ima u vidu, jasno je šta Novak mora da uradi kako bi u glavnom gradu Francuske sačuvao prvo mjesto na ATP listi!

Postoje dva scenarija po kojima Karlos Alkaraz može da se domogne prvog mjesta na rang listi već na turniru koji počinje 30. oktobra. U jednom od njih dovoljno je da uđe u finale, a da Novak ispadne prije četvrtfinala! Ipak, takav scenario je teško zamisliti jer se Đokoviću tokom ove sezone nisu često dešavali kiksevi u ranoj fazi turnira. Alkaraz će imati šansu da se domogne prve pozicije i ako osvoji titulu u Parizu, ali Novak Đoković u tom slučaju mora da ispadne prije finala - jasno je da nije sve u rukama mladog Španca i da se Novak ipak za sve pita u ovom trenutku!

Važno je istaći i da prvo mjesto na kraju sezone - a to znači i dodatne nedjelje na vrhu "preko zime" - neće biti određeno u Parizu, kakav god ishod turnira bude. Pred osmoricom najboljih tenisera na svijetu je i Završni masters u Torinu koji Karlos Alkaraz nije igrao prethodne sezone, a gdje sada ima motiv da se osvajanjem velikog broja bodova vrati na čelo karavana.

Novak u ovom peridou karijere ističe da su mu grend slemovi najveća motivacija, a trenutno kao najveći cilj vidi osvajanje Dejvis kupa u novembru, sa reprezentacijom Srbije. To ne znači da će Pariz i Torino biti u drugom planu, jer bi ostanak na vrhu ATP liste do januara značio i "probijanje" granice od 400 nedjelja kao svjetski broj jedan! Podsjećamo, prethodni rekorder u muškom singlu je Rodžer Federer koji je 310 nedjelja bio prvi!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC