• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje Dejvis kup, kakve su šanse Srbije?

Reprezentaciji Srbije neće biti lako da se domogne trofeja, iako ima najboljeg tenisera svih vremena, Novaka Đokovića.

 Kakve su šanse Srbije u Dejvis kupu Izvor: Profimedia

Teniska reprezentacija Srbije je na okupu zbog Dejvis kupa - želi da godinu završi na najbolji mogući način i da još jednom titulom obraduje sve navijače. Novak Đoković ima veliki motiv da se po drugi put u karijeri domogne trofeja u Dejvis kupu, a njegovi saigrači samo treba da mu pomognu na putu do velikog trofeja koji bi krunisao jednu od najboljih sezona najveće teniske karijere u istoriji.

Između 21. i 26. novembra osam najboljih selekcija na svijetu - Kanada, Finska, Češka, australija, Italija, Holandija, Velika Britanija i Srbija - igraće za trofej, a Srbija bi mogla da napravi veliki rezultat na ovom takmičenju, nakon što je u grupnoj fazi uradila veliku stvar i eliminisala neugodne Špance koji bi pred domaćom publikom bili favoriti...

Ovako je možda tu ulogu preuzela reprezentacija koja u svojim redovima ima najboljeg svih vremena, ali Viktor Troicki, Novak Đoković i ostatak tima ne mogu da misle o tome. Srbiji je potreban dobar drugi reket i skaldan dubl tandem kako bi kroz naporan raspored protiv teških rivala stigla do trofeja.

KAKAV JE RASPORED?

Kao što smo već rekli, finalni turnir Dejvis kupa na kojem igra osam najboljih selekcija u ovom takmičenju počinje u utorak, okršajem Kanade i Finske. Dan kasnije će u gornjoj polovini žrijeba snage odmeriti selekcije Češke i Australije, dok će se donja polovina igrati istog dana. U četvrtak nas čekaju mečevi Holandija - Italija i onaj koji nas najviše zanima, Srbija - Velika Britanija.

Pobjednici prva dva duela igraće u petak polufinale, dok će druga dva tima u subotu nastupiti u mečevima koji mogu da im obezbijede plasman u finale turnira. To znači i da će Srbija, ukoliko stigne do finala, taj meč igrati bez dana pauze za razliku od svog rivala koji će moći da odmori pred najbitnije mečeve.

U KOM SASTAVU IGRA SRBIJA?

Nadamo se da to neće biti problem za reprezentaciju koju predvodi Viktor Troicki, a čija je glavna zvijezda najbolji teniser svih vremena. Nakon što je u veoma kratkom roku osvojio Pariz, pa Torino, Novak Đoković se priključio u Malagi saigračima iz nacionalnog tima i sa njima će pokušati da dođe do trofeja koji bi mu godinu učinio najuspešnijom u karijeri - sam je priznao da bi trofej u Dejvis kupu bio posebno važan za njega. 

Pored Đokovića, Srbiju će predstavljati Laslo Đere, Dušan Lajović, Miomir Kecmanović i Hamad Međedović, a zanimljivo je da na spisku selektora Troickog nema nijednog dubl igrača. Iako će se igrati dva singl i jedan dubl meč, odlučeno je da Nikola Ćaćić ne bude pozvan za ovu akciju nacionalnog tima, pa će biti zanimljivo vidjeti na koga će Troicki računati za mečeve u parovima.

Mogli bismo i tada da vidimo na terenu Novaka Đokovića, koji u Torinu uopšte nije djelovao umorno iako je igrao maratonske mečeve. Najbolji teniser svih vremena nedavno je u Parizu pokušao da igra dubl sa Miomirom Kecmanovićem, a to mu nije bilo prvi put u sezoni. U grupnoj fazi Dejvis kupa igrao je sa Ćaćićem, koji mu je bio partner i u Sinsinatiju, dok je Vasek Pospišil, inače njegov veliki prijatelj, bio saigrač na početku sezonu u Adelejdu.

KAKVE SU IM ŠANSE?

Kada je Novak Đoković tu, ne možemo da izbjegnemo ulogu favorita. Prvi protivnik će biti Velika Britanija koja na završni turnir Dejvis kupa dolazi bez Dena Evansa i Endija Mareja, pa će teret morati da iznesu Džek Drejper i Kameron Nori. Protiv njihovog dubla vjerovatno nemamo šanse jer Nil Skupski i Džo Salsburi redovno igraju najveće svjetske turnire u parovima, pa ćemo kroz singl morati da tražimo prolaz u polufinale.

Tamo nas čeka vjerovatno najteži protivnik na cijelom turniru - jer se očekuje da Italija eliminiše Holandiju na krilima izuzetno razigranih Janika Sinera i Lorenca Muzetija. Njih dvojica su teniska budućnost i u narednim godinama se očekuje da budu u vrhu ATP liste, što znači da će biti izuzetno teško doći do finala. 

Ukoliko se to desi, Srbija će "ukrstiti" sa lakšom polovinom žrijeba. Australija je favorit protiv Češke, Kanada je favorit protiv Finske, ali djeluje da su ti timovi slabiji od - recimo - Italije. Kanađani su aktuelni šampioni Dejvis kupa, ali su u međuvremenu ostali bez Denisa Šapovalova koji je u šampionskoj sezoni donosi pobjede i u singlu i u dublu kao saigrač Vaseka Pospišila. Ovog puta će neko drugi morati da pomaže Feliksu Ože-Aljasimu, a to bi mogao da bude Miloš Raonić koji se polako vraća tenisu nakon duge pauze.

Bilo kako bilo, Srbija će u svim mečevima računati na pobjede Novaka Đokovića koji sa posebnim motivima nosi opremu državnog tima. Ostaje da se vidi u kakvoj su formi u Španiju doputovali teniseri koji bi mogli da uzmu reket u ruke kada je riječ o drugom singl meču, ali i kakvu je kombinaciju za dubl pripremio Viktor Troicki. Ukoliko pogodimo sa samo jednim od ta dva, mogli bismo da slavimo drugu Dejvis kup titulu - 13 godina nakon prve, osvojene u Beogradu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC