• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federer je pohlepan, taj novac je krvav! Švajcarci mu poslali jezivu poruku

Proizvođač patika u kojem je Rodžer Federer među akcionarima pod žestokim udarima kritika.

 Švajcarci prozivaju Federera Izvor: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rodžer Federer na udaru je medija u Francuskoj, poslije teksta tamošnjeg "Monda", u kojem se ukazuje na dvostruke aršine kompanije "On" u kojoj je akcionar.

Ta kompanija prozvodi patike na svom sajtu ističe da vodi računa o ljudima, najširoj društvenoj zajednici, životnoj sredini... Sa druge strane, taj brend svoje patike jeftine proizvodnje prodaje za višestruko veći iznos i ukazano je na to da ne vodi previše računa o životnim i svakim drugim uslovima onih koji proizvode te patike.

"Brend 'On' u kojem je nekadašnji prvi teniser svijeta akcionar, igra na imidž švajcarskog poštenja i kvaliteta, ali svoje skupe patike proizvodi u Vijetnamu. Na sajtu kompanije piše 'Mi stvaramo inovacije za ljude i planetu, u budućnosti o kojoj sanjamo, svi naši proizvodi biće napravljeni bez fosilnih goriva i dizajnirani da istovremeno osiguravaju pravičnost i da slave raznolikost'. Takođe, piše 'Naša avantura počela je u švajcarskim Alpima, na našem svakodnevnom igralištu i naša povezanost sa prirodom pomaže nam da svoje prioritete zadržimo na vidiku', citira francuski "Mond", ne bez ironije.

Sredinom januara, švajcarski magazin "Ktipp" izvršio je carinsku evidenciju tridesetak modela tog brenda, kako bi ih uporedio sa prodajnim cijenama na sajtu. Utvrđeno je da model koji švajcarski brend plaća u proizvodnji 17,8 švajcarskih franaka, odnosno 18,89 evra, potom na svom sajtu u Švajcarskoj prodaje za 190 franaka - više od deset puta skuplje od fabričke cijene! "Marže ovog švajcarskog brenda veće su čak i od konkurenata poput adidasa ili 'Pume'", navedeno je u tekstu švajcarskih novinara.

Ovim povodom održan je i protest jedne organizacije koja je napravila masku sa likom Rodžera Federera i umazala je krvlju, dok je onaj koji je nosio na performansu "proizvodio patike".

"Prema informacijama brenda 'ON' radnici u toj kompaniji zarađuju maksimum 260 franaka mjesečno, a sve pod ekstremnim pritiskom da urade traženo i uz nebrojene sate prekovremenog rada. Bez obzira na sve, u Aziji je 'fer' osnovna plata postavljena na 450 franaka mjesečno, što je daleko iznad toga! Potpišite našu peticiju i zahtjevajte fer i transparente plate za zaposlene u tom lancu proizvodnje", zahtijevaju aktivisti.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC