• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dominacija Ferarija na trci: Ovo godinama nismo vidjeli u Formuli 1

Autor Dušan Ninković

Slavni tim uspio da pobijedi Maksa Ferstapena, koji nije završio trku.

 Karlos Sainc pobijedio u VN Australije Izvor: Martin KEEP / AFP / Profimedia

Treća trka u novom šampionatu Formule 1 donijela je spektakl na stazi Albert Park u Melburnu, gdje su prva dva mjesta zauzeli vozači Ferarija. Iako smo prethodnih sezona - pa i na početku ove - navikli da gledamo pilote Red Bula na najvišimi stepenicima postolja, treća trka u sezoni možda bi mogla da nas ubijedi da ovogodišnji šampionat neće biti "dosadan" poput nekih prethodnih, jer je pobijedio Karlos Sainc.

Iako je Maks Ferstapen imao pol-poziciju u Melburnu, Ferari se potrudio se da mu pokvari impresivan niz sa dvije pobjede i najbolja rezultata u kvalifikacijama. Nakon pobjeda u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji, aktuelni svjetski šampion je u Melburnu zbgo problema sa kočnicama obišao tek četiri kruga i bio jedan od samo dvojice takmičara koji nisu zabilježili plasman na ovoj trci. Drugi je bio Luis Hamilton koji je odustao nakon 17 krugova u Melburnu, pa je iz boksa mogao da odgleda kako njegov budući tim stiže do prve dvije pozicije.

Pobjeda španskog vozača dodatno dobija na značaju kada se zna da je prethodnu trku propustio zbog zdravstvenih problema. On je hospitalizovan, a zatim i operisan, tokom trkačkog vikenda u Saudijskoj Arabiji, jer je imao problema sa slijepim crijevom. Veoma brzo se oporavio i vratio u bolid, a pobjeda u Melburnu stigla je kao nagrada za to.

Iza Karlosa Sainca juniora našao se njegov klupski kolega Šarl Lekler, a zatim Meklarenov tandem Lando Noris - Oskar Pjastri. Tek na petom mjestu bilo je prostora za Serhija Pereza u bolidu Red Bula, dok su mjesto među deset najboljih zauzeli još i Fernando Alonso, Lens Strol, Juki Cunoda, Niko Hulkenberg i Kevin Magnusen.

Nakon prve tri trke u šampionatu Maks Ferstapen ima 51 bod, Šarl Lekler je drugoplasirani sa 47, a Serhio Perez na trećem mjestu ima samo bod manje. Veoma blizu vrha je i Karlos Sainc junior koji ima 40 bodova, a gotovo je izvjesno da ćemo među njima četvoricom tražiti novog svjetskog šampiona. Jasno je, Maks Ferstapenu se daju ubjedljivo najveće šanse da odbrani titulu koju je osvajao u prethodne tri godine.

Najbrži karavan na svijetu nastavlja se trkom na stazi Suzuka u Japanu koja je na programu 7. aprila, a zatim slijede Šangaj i Majami prije nego što najbrži bolidi stignu u Evropu. Ove godine će se voziti čak 24 trke u šampionatu koje se završava tek početkom decembra, na stazi Jas Marina u Abu Dabiju.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC