• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beogradski maraton za "desetku": Sljedeći cilj - Evropsko prvenstvo u uličnom trčanju!

Autor Dragan Šutvić

Organizatori više nego zadovoljni održanim Beogradskim maratonom.

 Beogradski maraton 2024  Izvor: MN PRESS

Preko 13 hiljada takmičara učestvovalo je na 37. izdanju Beogradskog maratona. Oboren je rekord po broju učesnika na najmasovnijoj sportskoj manifestaciji u Srbiji. Darko Habuš, prvi čovek Beogradskog maratona, nije krio zadovoljstvo kako je sve proteklo.

"Sve je izgledalo fantastično. Možemo da kažemo da smo prezadovoljni događajem koji smo napravili. Ovom prilikom bih zahvalio cijelom timu Beogradskog maratona, koji je vrijedno radio proteklih godinu dana. Puno je ljudi na ulici, koji podržavaju trkače, pune su tribine na cilju, ja ovo do sada nisam doživio u našem glavnom gradu. Poslali smo najljepšu sliku Beograda u svijet i zbog toga mi je srce puno", istakao je Habuš.

Nikada više takmičara nije bilo na Beogradskom maratonu. Prošle godine ih je bilo 10.500, sada je taj broj nadmašen.

"Prijavljeno je bilo 13 hiljada trkača, ako uzmemo u obzir da se osam do deset posto ne pojavi na startu, opet dolazimo do brojke od 12 hiljada, što je svojevrsni rekord. Takođe treba podvući da smo imali preko tri hiljade učesnika iz inostranstva i ponosni smo što je taj broj iz godine u godinu sve veći. Trudimo se da pomjeramo granice u svakom pogledu. Naš veliki cilj je da organizujemo Evropsko prvenstvo u uličnom trčanju 2027. godine i vjerujem da će 18. oktobra Savjet Evropske atletike odlučiti da mi budemo domaćini", iznio je planove za budućnost Darko Habuš.

Prvi put u istoriji maratonska, polumaratonska i trka na 10 kilometara nisu krenule u isto vrijeme.

"Trke su startovale u različito vrijeme iz bezbjednosnih razloga. Veliki je broj od 13 hiljada ljudi. Željeli smo da maratonci, polumaratonci i takmičari na 10 kilometara imaju čistu stazu. Takođe ovako je sve bilo mnogo lakše i zbog televizijskog prenosa."

Malo je nedostajalo da bude oboren rekord u glavnoj maratonskoj trci u konkurenciji muškaraca.

"Nadali smo se rekordu, nekako smo se svi napinjali, ne bi li takmičar iz Kenije došao do rekorda. Nije uspio, ali je dao sve od sebe. U narednom periodu nam je cilj da trasu Beogradskog maratona učinimo bržom i da oborimo rekorde ne samo po broju učesnika, već i one koji se tiču najboljih rezultata na stazi", zaključio je Darko Habuš.

Takmičarki program 37. Comtrade Beogradskog maratona završen je trkom na 10 kilometara. U muškoj konkurenciji najbrži je bio Grk Hristos Brentas sa 32:04. Rus Vjačeslav Sokolov uzeo je srebro (32:36), a Ivan Bubnov iz Crne Goru bronzu (32:54). Najbolji takmičar iz Srbije Nenad Milosavljević osvojio je četvrto mjesto (32:59).

Kod dama je prva kroz cilj prošla Aleksandra Kostadinović (38:57), ispred Bilje Cvijanović (39:05) i Marije Lužbine (39:30). Sve tri takmičarke su iz Srbije.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC