• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

33 godine od drugog evro-trofeja za RK Borac! Crveno-plavi u Moskvi osvojili Kup IHF

Autor Dragan Šutvić

Tačno 33 godine su se navršile od ogromnog uspjeha.

 Borac prije 33 godine osvojio Kup IHF Izvor: Arhiva

Ove nedjelje navršavaju se 33 godine otkako je Rukometni klub Borac osvojio drugi evropski trofej u klupskoj istoriji – Kup IHF!

Na klupi Banjalučana kao trener sjedio je Velimir Petković, tada perspektivni strateg, koji je godinama kasnije rukometni hljeb zarađivao u Njemačkoj.

Predvodnik na terenu bio je golman Zlatan Arnautović, koji je pred start sezone najavio da će završiti karijeru, u 35. godini, ukoliko osvoji evropski trofej sa crveno-plavima.

A upravo se to i dogodilo!

Generaciju koju je Arnautović predvodio kao kapiten činili su Mehmedalija Mulabdić, Mustafa Torlo, Draško Prtina, Senjanin Maglajlija, Aleksandar Knežević, Davor Perić, Jani Čop, Samir Nezirević, Andrej Golić, Dragan Marković i Goran Stupar.

U dvomeču osmine finala, krajem oktobra i početkom novembra, Borac je odmjerio snage sa belgijskim Herstalom.

Prvi meč, na gostujućem terenu, završen je remijem (20:20), dok su u revanšu u Boriku crveno-plavi trijumfovali rezultatom 26:18, zakazavši dvomeč sa Emporom, u februaru 1991. godine.

Prvi meč u Roštoku završen je rezultatom 18:22, a Borac je trijumfovao i u revanšu pred svojom publikom, rezultatom 19:14.

U aprilskom polufinalu, Petkovićev mladi tim je ukrstio koplja sa tada rukometim velikanom, ekipom TUSEM iz Esena, koja je u prvom meču ubjedljivo savladala Borčeve igrače.

Poslije minus sedam (24:17) u tom okršaju, Banjalučani su bili nadomak ispadanja, ali je sve popravljeno u revanšu u Banjaluci! Minus je nadoknađen (19:12), pa se Borac zbog većeg broja pogodaka u gostima plasirao u finale, gdje ga je čekao slavni moskovski CSKA.

Ekipu iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza predvodio je kasnije najbolji rukometaš svijeta Talant Dujšebaev, ali nisu Petkovićevi izabranici ustuknuli, ni pred njim, ali ni pred ostatkom tima.

U Banjaluci su trijumfovalo rezultatom 20:15 5. maja 1991. godine, dok su u revanšu, na današnji dan prije 33 godina, doživjeli minimalan ali bezbolan poraz (24:23).

Bio je to, rekosmo, drugi evropski trofej u klupskoj istoriji. Prvi je osvojen 15 godina ranije, kada je tadašnja generacija Borca u finalu Kupa evropskih šampiona, u dvorani Borik, savladala dansku Fredericiju (17:15).

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC