• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkaraz se vratio iz "mrtvih" i ostao na Vimbldonu!

Autor Mladen Šolak

Branilac titule gubio je 1:2 u setovima, gubio i 0:30 na 4:4 u četvrtom... A, onda je pokazao zašto je šampion!

 Vimbldon Karlos Alkaraz Frensis Tiafo uživo Izvor: Zac Goodwin / PA Images / Profimedia

Drama i velika pobjeda Karlosa Alkaraza na Vimbldonu! U pet setovima je pobijedio Amerikanca Frensisa Tijafoa i ušao u četvrto kolo, u kojem će igrati protiv pobednika meča Ugo Umber - Brendon Nakašima. Alkaraz, aktelni branilac titule, proveo je četiri sata na terenu da bi izbegao poraz od 29. tenisera svijeta i ušao u četvrto kolo.

Tijafo je poslije velike borbe vodio 2:1 u setovima, pri rezultatu 4:4 u "tvrdom" četvrtom setu imao i prednost 0:30 na Alkarazov servis. Ipak, Španac je pokazao zašto je aktuelni šampion kada je bilo najvažnije. Izdržao je žestoke nalete, ušao u taj-brejk, a u njemu "počistio" izazivača, poveo 5:0 i pretvorio ostatak taj-brejka i meča u formalnost. Kao što rezultat govori, u posljednjem, petom setu nije bilo ni "D" od drame, jer je Alkaraz u trećem gemu oduzeo servis protivniku i uz punu kontrolu duela ušao u sljedeću rundu.

Ovako je Alkaraz napravio preokret!

Sve je gotovo, Alkaraz osvojio peti set i pobijedio

5:1 Alkaraz je završio posao! Tijafo je još jednom ispustio servis-gem i samo potpuna senzacija zadržaće ga u ovom setu i na turniru.

3:1 Španac ovu šansu neće ispustiti - 3:1! Sada gazi ka pobedi Alkaraz, nije dopustio Tijafou da odmah uzvrati brejk, već je pri vođstvu 40:30 odmah uradio šta je bilo potrebno.

2:1 BREJK KARLOSA ALKARAZA - 2:1! Iskoristio je i kaznio ogromnu grešku Amerikanca u trećem gemu i potencijalno otvorio sebi put ka trijumfu!

1:1 Alkaraz uzvraća i izjednačuje - da li ćemo i u ovom setu gledati "rovovsku" borbu do taj-bejka?

1:0 za Tijafoa - Na početku odlučujućeg seta, Amerikanac je imao servis i prvi osvojio poen.

UŽIVO - ČETVRTI SET

Alkaraz osvaja taj-brejk rezultatom 7:2 i izjednačuje u setovima! Idemo u peti, odlučujući.

Taj brejk: Alkaraz vodi 5:0 i razbija Tijafoa u taj-brejku! Španac je na servisu i potpuno dominira, sve ide ka petom, odlučujem setu.

Taj brejk: 2:0 za Karlosa, odmah mini-brejk! Spektakularno se odbranio na volej udarac Amerikanca, sačekao lopticu kod osnovne linije i izazvao delirijum na tribinama kada je njom pogodio polje.

6:6 Idemo u taj- brejk! Tijafo je pogodio udarac pod izuzetno teškim uglom za izjednačenje u gemovima i za najavu potpune drame u četvrtom setu! Spremite se.

6:5 Španac na gem do izjednačenja u setovima! Alkaraz je napravio duplu servis-grešku, za vođstvo Tijafoa 15:0, ali je odmah poslije toga Španac došao sebi, vratio punu koncentraciju i došao na gem od izjednačenja u setovima.

5:5 Spremite se, prštaće sve do kraja! Poluvolej Tijafoa podigao je sa stolica sve na tribinama. Spektakularan potez Amerikanca, drugi takav na ovom meču i novo izjednačenje. Četvrti set za sada traje 41 minut i još se ne nazire kraj, ni ishod.

5:4 Alkaraz izdržao jak nalet Amerikanca! Ne može burnije od ovoga. Tijafo je poveo 30:0 na Alkarazov servis, došao na dva poena od vođstva 5:3 i otvorenih vrata za 4. kolo. Ipak, Španac je pokazao zašto je šampion i u teškojsituaciji je našao rješenje - tri dobra servisa, tri osvojena poena za preokret 40:30.

4:4 Prva drama u četvrtom setu! Alkaraz je izjednačio na 40:40 kada je Amerikanac lopticu poslao u mrežu, ali je uslijedila greška Španca, a onda i osvojeni gem Amerikanca.

Izvor: ADAM VAUGHAN/EPA

4:3 vodi Alkaraz - siguran servis i iskorišćena prva šansa pri vođstvu 40:15. Tijafo ponovo nije imao šansu da zaprijeti favoritu.

3:3 Dupla servis greška nije skupo koštala Tijafoa - Alkaraz nije iskoristio pad koncentracije rivala. Amerikanac ostaje u ravnopravnoj borbi u ovom setu.

3:2 Alkaraz stiče prednost, čini to bez izgubljenog poena. Igrači odlaze na kratku pauzu

2:2 Tijafo izjednačuje - Amerikanac je čvrsto zadržao svoj servis i promjenu loptica dočekuje bez pružene šanse Špancu za brejk.

2:1 za Alkaraza - Bilo je na trenutak napeto, ali je Španac ipak uspio da rezultat 15:30 pretvori u svoj osvojeni gem. Tijafo prijeti novim brejkom, a Karlos više nema prava na grešku.

Izvor: TOLGA AKMEN/EPA

Branilac titule je od starta meča bio u problemu, jer je Tijafo osvojio prvi set za 55 minuta (7:5), uzvrativši Špancu brejk pri zaostatku 2:4. Uslijedio je veliki nalet tenisera iz Orlanda, trenutno 29. na ATP listi, koji je još jednom oduzeo servis trećem teniseru svijeta i stekao ključnu prednost za vođstvo 1:0 u setovima.

Alkaraz je drugi set riješio u svoju korist tako što nije ispustio vođstvo 4:2 i brejk prednosti, već je dovršio posao i sa 6:2 nagovijestio da je ušao u svoj ritam. Ipak, onda je nastupio dramatičan treći set, u kojem je Amerikanac za 50 minuta pritjerao aktuelnog vladara Vimbldona uz zid! Pogledajte fotografije ovog burnog meča:

Nije im prvi veliki grend-slem okršaj

Frensis Tijafo (26) na Vimbldonu je napravio najveći rezultat 2022. godine, kada je ušao u četvrto kolo. Na grend slemovima je bio najuspješniji na US Openu 2022. godine, kada je stigao do polufinala, a u Australiji 2019. igrao je četvtfinale.

Alkaraz i Tijafo odigrali su do sada dva međusobna meča i obojica su u njima pobijedila po jednom. Tijafo je 2021. u Barseloni pobijedio na šljaci tada tek punoljetnog Španca, a Alkaraz mu se osvetio godinu kasnije na US Openu - u pomenutom polufinalu.

Ostanite uz MONDO i pratite četvrti set velike borbe u Londonu. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC