• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Spremnija nego nikad, očekivala sam medalju": Lana Pudar razočarana nastupom na Igrama - neće plivati do kraja godine!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Najbolja bh. plivačica nije bila na očekivanom nivou u Parizu.

 Lana Pudar Izvor: Mickael Chavet/ZUMA Press Wire/S / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lana Pudar nije ostvarila rezultat na Olimpijskim igrama koji bi mogao da zadovolji najbolju bh. plivačicu. Očekivala je bh. javnost da bi Lana mogla da bude najveći kandidat za ostvarenje uspjeha u Parizu, ali na kraju mlada plivačica nija bila ni blizu da osvoji olimpijsko odličje.

Plivala je u dvije discipline, 100 i 200 metara delfin, gdje je bila 17, odnosno 12. Taj rezultat, prema njenim riječima, je razočaravajući, s obzirom na to da je bila spremna za najveći svjetski događaj i sa mnogo optimizma dočekala je nastup na Olimpijskim igrama.

"Jako me boli. Iskreno, ne znam zašto je to tako. Trenirala sam bolje nego ikad u životu. I spremna sam bolje nego ikad. Ali, mislim, to su Olimpijske igre. Ne osjećam se ni baš najbolje, ali neću da tražim neki izgovor, jer ne znam da li je išta ili je to samo u mojoj glavi. Ovo je najveća manifestacija na svijetu, zaista je drugačije nego na bilo kom svjetskom ili evropskom prvenstvu", poručila je Lana u intervjuu za srpski Telegraf.

Ističe da je i trema učinila svoje.

"Vjerovatno je uticala, naravno da je bilo treme. Više nego ikad. Jer, kao što sam rekla, ovo je najveća manifestacija. Zaista je drugačije, publika je nikad glasnija, nikad veći broj navijača nije bio na bazenu, tako da je stvarno drugačiji doživljaj. To može biti velika motivacija, ali isto tako može biti i dodatni pritisak i može da stvara veću tremu. Na primjer, prvu trku koju sam plivala na 100 metara delfin, zaista me iznenadio ovoliki broj gledalaca. Znala sam da su rasprodate karte, ali nekako nisam baš ovako zamišljala, tako da me zaista iznenadilo. Sada sam već bila spremna na to, ali svakako da je posebno, iskreno treba doživjeti ovo."

Izvor: Eibner-Pressefoto / Jo Kleindl / imago sportfotodienst / Profimedia

Vjerovala je da može do medalje u Parizu, ali na kraju nije bila ni blizu finala, koje bi joj omogućilo šansu da se popne na pobjedničko postolje.

"Spremala sam se za medalju i mislim da sam spremna za medalju. Samo, jedna je stvar na treningu, kada sam sama sa svojim trenerom i kupskim kolegama, i druga je stvar izaći ovdje među sve Amerikanke, Kanađanke, Kineskinje... i sve druge vrhunske plivačice, najbolje na svijetu", naglasila je mlada plivačica.

Potom se osvrnula na loše uslove za plivanje u BiH. Veliki broj plivača i plivačica odlučio se da nastupa pod zastavom nekih drugih država, ali je Lana ostala uz BiH uprkos problemima sa bazenima i uslovima za bavljenje plivanjem.

"U svakom slučaju je sistem. Mi, na primjer, u Bosni i Hercegovini nemamo ni dovoljno bazena, infrastruktura takođe, treba više ulagati u trenerski kadar. Ja vjerujem u naše podneblje, koje je vrlo talentovano. Evo ja sam jedan primjer, imamo još Andreja Barnu, imamo Janu Pavalić i druge plivače u regionu, koji su zaista vrhunski i koji pokazuju da se može napraviti nešto iz naših uslova i iz našeg okruženja, ali to su sve izuzeci. Potreban je sistem da bi se veća masa dizala u seniorima, takođe naša djeca vrlo rano prestaju da treniraju plivanje, jer nemaju ni stipendija, nemaju ništa što će ih gurati da ostanu duže u sportu", istakla je Pudarova.

Već na narednim Olimpijskim igrama, u Los Anđelesu za četiri godine, pokušaće da ostvari rezultat koji do sada nije - da dođe do medalje na OI.

"Naravno, to je uvijek cilj. Prvo, dobar i kvalitetan odmor, jer zaista posljednje tri godine su bile takve da sam imala nenormalan tempo, išla sam na sva moguća, i juniorska i seniorska takmičenja, konstantne pripreme, tako da sada ću imati jedan dobar odmor, do kraja godine neću više nastupati, neću nastupati na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti u decembru, kako bih se što bolje odmorila i psihički i fizički i kako bih se pripremila za neke naredne izazove koji slijede", zaključila je Lana Pudar razgovor za Telegraf.

(Telegraf/MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC