• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbržeg čovjeka na svijetu mrzi pola Amerike: Nikada mu neće oprostiti, posebno NBA igrači!

Autor Dragan Šutvić

Ko je Noa Lajls, najbrži čovjek na svijetu koga ne vole ni njegovi Amerikanci?

 Ko je Noa Lajls olimpijski prvak na 100 metara  Izvor: Richard Callis / Zuma Press / Profimedia

Američki sprinter Noa Lajls osvojio je zlatnu medalju na 100 metara na Olimpijskim igrama u Parizu, opravdavši tako ulogu favoritu koja mu je pripala pred dolazak na takmičenje. Sve do samog finala, kada je Lajls trčao lični rekord 9.79, postojala je doza zebnje kod njegovih navijača pošto se nije "pretrgao" u kvalifikacijama i polufinalu, međutim kada je bilo najvažnije Amerikanac je bio najbolji i postao je besmrtan kao olimpijski šampion.

Loše je počeo trku, posle prvih 50 metara bio je na poslednjem mestu, međutim "dodao je gas" i uspio da nadmaši rivala sa Jamajke Kišejna Tompsona za samo pet hiljaditih dijelova sekunde. Iako je zapravo Tompsonova noga prva prošla kroz cilj, najvažnije su ipak grudi, gdje je Lajls bio u prednosti u foto-finišu.

Burno je proslavio na stazi u Parizu, skakao je od sreće kako to i inače čini pošto je vrlo ekspresivan i ekstrovertan, međutim i dalje njegovo zlato nije dočekano toliko blagonaklono u Sjedinjenim Američkim Državama. Za razliku od nekih drugih američkih sportista, poput Simon Bajls, najbrži čovjek na planeti nije još uspio da kupi sve svoje sunarodnike i postane globalna zvijezda jer neke stvari ne mogu da mu oproste.

O čemu se radi? Iako je Lajls prvi koji je Americi donio zlato poslije 20 godina i Olimpijskih igara u Atini kada je Džastin Getlin (kasnije u toku karijere osuđivan zbog dopinga) istrčao najbolje vrijeme, neke od njegovih izjava iz prošlosti skupo su ga "koštale" kada je imidž u pitanju. Posebno kada se radi o kolegama sportistima iz SAD.

Noa Lajls je poslije osvajanja tri zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u atletici u Budimpešti prošle godine odlučio da održi govor svima onima koji potcjenjuju ostatak planete. To se posebno odnosi na NBA košarkaše koji su "šampioni" u tome.


"Svjetski šampion čega!? Ujedinjenih Država? Znate šta me najviše boli? Kada gledam finale NBA lige iznad njihovih glava visi natpis 'svjetski šampioni'. Svetski šampioni čega? Nemojte pogrešno da me razumijete. Ja stvarno volim moju državu SAD. I to ponekad… Ali to nije svijet, to nije svijet, mi smo svijet. Mi ovdje imamo svaku državu koja se bori, sportisti nose svoju zastavu da pokažu koga predstavljaju. Nema nikakvih zastava u NBA ligi", govorio je raspoloženi Noa Lajls na konferenciji za medije i nije dugo trebalo da snimak postane viralan širom svijeta, pa ni da stigne do NBA košarkaša.

Ko je Noa Lajls?

Noa Lajls ima 27 godina i rođen je u Gejsvilu na Floridi. Njegovi roditelji su se takođe bavili atletikom, daleko manje uspgešno od njega, dok ima dva brata. Kao dijete bavio se gimnastikom, a onda se prebacio na atletiku zbog Bolta. Njegova najbolja disciplina je 200 metara, a već iz Tokija ima bronzu. Sada će u Parizu napasti drugo zlato.

Tako je Kevin Durent, dvostruki NBA šampion sa Golden Stejtom, prvi burno reagovao na poruku Lajlsa: "Neka neko pomogne ovom bratu". Takav stav podržao je i njegov saigrač iz Finiksa Devin Buker, dok je saigrač Nikole Jokića Aron Gordon, odmah poručio da bi "lagano pretrčao Lajlsa na 200 metara". U sve su se uključili Damijen Lilard, Huan-Toskano Anderson, kao i Tajler Hirou.

"NBA je najbolja liga na svijetu. Zato su šampioni zapravo svjetski šampioni", objasnio je košarkaš Majamija, dok su najgore od svih reagovali košarkaši Golden Stejta koji su već duže od godinu dana u sukobu sa Lajlsom, tako da sumnjamo da su baš proslavili njegovu šampionsku trku.

Pogledajte još jednom kako je došao do zlatnog odličja:

Noa Lajls
Izvor: YouTube/Eurosport

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC