• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LEGENDA: ĐOKOVIĆ peti put pokorio Australiju

Autor mondo.rs

Novak Đoković uspeo je ono što nikada niko nije u "Open eri" - osvojio je peti trofej na Australijan Openu! U finalu je bio bolji od Endija Mareja u četiri seta.

NOVAK ĐOKOVIĆ JE USPEO!

Uradio je ono što nikada nikome nije pošlo za rukom u poslednjih 47 godina, odnosno u "Open eri" - osvojio je peti trofej na Australijan Openu, prvom grend slemu sezone i tako ispisao novu stranicu u teniskoj istoriji.

Do velikog uspeha stigao je zahvaljujući pobedi u finalu ovogodišnjeg turnira u Melburnu nad Endijem Marejom rezultatom 3:1, po setovima 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:3, 6:0.

...
Izvor: YouTube

Osvajanjem petog trofeja pretekao je Andre Agasija i Rodžera Federera, koji su po četiri puta bili najbolji u Australiji.

Sada je ispred njega samo legendarni Roj Emerson, koji je ukupno šest puta bio šampion u Melburnu (1961, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967).

Najbolji teniser sveta tako je osvojio osmi grend slem u karijeri.

On se sada nalazi na osmom mestu večne liste igrača sa najviše grend slem trofeja u karijeri - istu poziciju sa njim dele još Fred Peri, Ken Rozvel, Džimi Konors, Ivan Lendl i Andre Agasi, dok su ispred Bil Tilden sa 10 trofeja, Bjorn Borg i Rod Lejver sa po 11, Roj Emerson 12, Pit Sampras i Rafael Nadal imaju po 14 pehara, a Rodžer Federer kao najuspešniji osvojio je 17.

Novak je trijumfovao u Melburnu 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, na Vimbldonu 2011. i 2014. i US Openu 2011. godine, s tim što je takođe jedini u "Open eri", koji je tri puta u nizu podizao pehar na Australijan Open.

Đoković je 16. put u karijeri pobedio Mareja (uz osam poraza), a čak treći put u finalu Australijan Opena!

Slavio je protiv Škota u borbi za titulu 2011. i 2013. godine (3:0, 3:1), ali i u polufinalu 2012, kada je upisao trijumf u pet setova, a zatim u finalu i Rafaela Nadala.

Igrao se duel za "Ozi" Open između starih znanaca - Novaka Đokovića i Endija Mareja.

Srpski teniser je poveo sa 1:0 u setovima nakon što je posle 72 minuta igre dobio taj brejk sa 7:5, ali je potom Škot uspeo da izjednači rezultat. Drugi taj-brejk on je rešio u svoju korist - 7:4. Onda je treći set najbolji teniser sveta dobio ubedljivo - 6:3, a u četvrtom je dokusurio rivala - 6:0.

Novak je spreman da ispiše istoriju što je i potvrdio dosadašnjim igrama u Melburnu.

On je uoči finala poručio na Twitteru: "Danas je moj dan", a zatim upitao: "Hoćete li navijati za mene? Od kuće ili na terenu, nadam se da ćete deliti energiju sa mnom!"

Finale je na kratko bilo prekinuto zbog upada grupe ljudi, pročitajte i zašto.

MONDO, svakako, prati meč UŽIVO!

TOK MEČA

Na putu do ovogodišnjeg finala Novak je izgubio samo dva seta. Redom je srušio Aljaza Bedenea, Andreja Kuznjecova, Fernanda Verdaska, Žila Milera, Miloša Raonića i branioca trofeja Stanislasa Vavrinku.

Endi Marej, na drugoj strani, bio je bolji od Jukija Bambrija, Marinka Matoševića, Žoaoa Souse, Grigora Dimitrova, Nika Kirjiosa i Tomaša Berdiha.

Teniseri su izašli na teren. Novak u prepoznatljivoj plavo-beloj opremi, Endi u standardno crnom kompletu.

Novak je odlučio da prvi servira...

PRVI SET

1:0 - Odlično je počeo Đoković i poveo. Marej je osvojio prvi poen, ali je Novak odmah posle toga odservirao as, "probio led" i zatim dobio još tri poena

2:1 - Isčupao se Novak! Od 0:40, uspeo je da osvoji gem na svoj servis! Rastrčani i agresivni Marej je uspeo da preuzme inicijativu i sa dva forhend vinera da dođe do prilike da napravi rani brejk. Ipak, skoncentrisani Novak je odlično odgovorio. Dobio je najduži poen na meču (27 udaraca) sjajnom reakcijom na mreži, usledio je as, koji je podigao Đokoviću samopouzdanje, pa je nastavio mini seriju i izbegao da rival povede.

...
Izvor: YouTube

3:1 - KONTRA! BREJK ĐOKOVIĆA! Reagovao je Novak kao bombarder nakon ne baš sjajnog gema na svoj servis. Zavarao je Mareja tim padom u igri, a onda je na njegov servis sjajno odgovorio stigao do 40:0, Škot je uspeo da spasi jednu brejk loptu, ali je Novak već narednu iskoristio sjajnom forhend dijagonalom

4:1 - Nepuna dva minuta nakon brejka, Novak je povećao vođstvo. Đoković je do sada napravio 14 vinera (Marej samo pet), uz samo jednu neiznuđenu grešku (Škot četiri) 

4:3 - Marej vratio brejk! Škot je prekinuo na svoj servis Novakov mini niz, a potom je strpljivo vrebao i gradio šansu na Đokovićev servis. Iskoristio je na najbolji način Noletove greške iz forhenda, u sedmom gemu realizovao tek prvu od šest brejk prilika i vratio se u "igru".

5:3 - BRAVO NOVAČE, NOVI BREJK! Uspeo je Novak da posle blistavog gema Mareja, uzvratio istom merom. On je čak u požrtvovanom pokušaju da vrati jednu dijagonalu na mreži (na kraju imao sreće jer je od mreže izašla u aut), pao i tom prilikom odrao prst. Uprkos tome, uspeo je da iskoristi drugu brejk loptu u gemu i poveća prednost

5:4 - Marej odmah odgovorio na isti način - vratio brejk! Novak je malo nervozan, verovatno zbog te "poderotine" na ruci, koja ga muči, što je verovatno uticalo da napravi greške, što je rival iskoristio, a žalio se sudiji i na buku tokom poena. Opet je neizvesno.

6:5 - Novak dobro servirao...

6:6 - Marej sa "nulom" izborio taj-brejk

7:6 (7:5) - NOVAK VODI 1:0 u SETOVIMA - Baš kao i prvih 12 gemova i taj-brejk su obeležili brojni mini brejkovi. Nijedan od dvojice igrača nije stekao osetniju prednost tokom desetak minuta igre (Marej imao najviše 4:2), ali je onda Novak prvi došao u situaciju da dobije prvi set i iskoristio je. Prilikom izjednačenja, dobio je maratonski poen na Marejev servis,  i to posle jurnjave po terenu. Škot je zapravo sve vreme kontrolisao poen, Novaka stavio u podređeni položaj, a onda je uspeo da izbaci loptu u aut (sa mreže) i tako sam sebi presudi. Novak je nakon tog "poklona" bez problema dobio poen na svoju servis, a ujedno i prvi set.

DRUGI SET

0:2 - ODMAH BREJK MAREJA! Novak kao da se pomalo istrošio posle napornog prvog seta. U nastavku je praktično dozvolio Mareju da stigne do ranog brejka, samo zahvaljujući svojim greškama! Škot nije morao ni da zapne, samo je iskoristio loš momenat rivala

1:2 - NOVAK VRAĆA ISTOM MEROM! Kada se činilo da su kola za srpskog tenisera krenula nizbrdo, on je potvrdio zbog čega je najbolji na svetu. Kao da je pustio rivala da se opusti u slavlju, a onda udario kontru. Baš tako je Novak pojurio Mareja na njegov servis, a onda kada je stigao do prilike za brejk, naterao ga je na grešku iz forhenda.

2:2 - EKSPRESNI POVRATAK! Novak je potvrdio brejk u narednom servis gemu, tokom kog je menjao tempo i "zvao" Mareja na mrežu, a onda ga "probijao" u dva navrata, što je i Bekera podiglo na noge.

3:2 - NOVI BREJK! Tri u nizu za Novaka, koji sada ima brejk prednosti. Naš as osetio je trenutak, napao Marejev drugi servis i iskoristio već prvu brejk loptu u gemu koji ga dovodi u prednost. Novak je pokretljiv na terenu i siguran u udarce, tako da u ovom periodu meča maksimalno skraćuje poene i diktira tempo.

4:2 - To je najbolji na svetu! Novak dobija i gem na svoj servis sa "nulom" i povećava vođstvo. Marej je postao prenervozan, Ameli Morezmo sve češće ga hrabri aplauzima, dok sa druge strane Đoković gospodari terenom.

Neobična slika na Australijan Openu! Navijač utrčao na teren pri vođstvu Novaka od 4:3 u drugom setu i pokušao da razvije transparent, ali je obezbeđenje brzo reagovalo i zaštitilo aktere. Prekid je trajao pet minuta.

4:5 - MAREJ PRAVI PREOKRET! Prekid je izgleda više uticao na Novaka, jer je Britanac posle povratka na teren uspeo da vrati brejk, a zatim i sigurno dobije gem na svoj servis, bez izgubljenog poena, što mu je omogućilo da povede.

5:5 - NOVAK SPASAO SET LOPTU! Đoković je uspeo da izbori ostanak u drugom setu, iako je Marej imao priliku da ga dobije i stigne do izjednačenja. Novak je posle sigurnog starta (40:0), a zatim prilikom narednih poena napravio neke nerezonske poteze i doneo pomalo neobične odluke pšto mu se na sreću nije "obilo o glavu". Opstao je!

5:6 - Novak ispustio tri brejk lopte! Imao je Đoković odličnu priliku da napravi ključnu prednost u drugom setu, ali nije iskoristio tri prilike. Odlična forhend paralela, sjajna bekhend dijagonala, "bomba" posle koje je Marej zakucao loptu u mrežu bile su prilike da se stigne na korak od 2:0 u setovima, ali Novak u 11. gemu ipak nije uspeo da posle pritiska koji je stvarao, zada rivalu taj završni udarac

6:6 - OPET TAJ - BREJK! Novak svog gem rešio bez izgubljenog poena i izborio novi taj-brejk.

6:7 (4:7) - Marej je dobio taj brejk i izjednačio rezultat u setovima na 1:1! Baš kao i u finišu prvog seta, Marej je u novm taj-brejku poveo sa 4:2, ali za razliku od tada Novak nije uspeo da stigne prednost rivala. Oduzeo je Đokoviću servis, dobio svoj i stigao do ćčetiri set lopte. Prvu je propsutio napravivši početničku grešku - promašio je nebranjenu desnu stranu Đokovićevog dela terena, a nakon toga Nole je "udario". Spasao još jednu brejk loptu sjajnim forhendom, ali je Škot ipak uspeo da iskoristi prednost i završi uspešno posao, nakon što je poslao jednu loptu Novaku pod noge, koju ovaj nije uspeo da vrati.

TREĆI SET

1:2 - Opet Novak loše počinje! Marej ponovo pravi brejk na startu (2:0), prepustivši Đokoviću osvajanje samo jednog poena, ali je najbolji teniser sveta uspeo da dobije naredni gem na svoj servis i smanji prednost protivnika

3:2 - Novak pravi preokret! Uspeo je da vrati brejk, a onda je bio siguran i na svoj servis, pa je stigao do prvog vođstva u trećem setu!

4:3 - Bilo je gusto, Novak se u sedmom gemu suočio sa brejk loptom rivala, ali je odigrao odličan poen, izašao na mrežu i poslao "štop" volej u Marejevo polje, što Škot nije uspeo da stigne, iako je bio blizu. Novak je burno proslavio taj poen i tražio od svog boksa, ali i navijača na tribinama, da se glasnije uključe u bodrenje!

5:3 - BREJK! Finiš prethodnog gema kao da je podigao samopouzdanje kod Đokovića i obrnuto, oborio kod Mareja. Novak je ekspresno stigao do 0:40 i iskoristio drugu brejk loptu, tačnije Škot je napravio duplu servis grešku u tom trenutku, pa je Srbin u situaciji da servira za set!

6:3 - NOVAK OPET VODI! Uz pomoć "hawk eye" sistema, koji mu je potvrdio poen za 40:15, Novak je stigao do novog vođstva u setovima! Rizikovao je u 9. gemu i profitirao. Još set!

ČEVRTI SET

2:0 - Na startu četvrtog seta Novak je uspeo ono što nije u prethodna tri - da napravi brejk! Zapravo, Endi je to uradio na početku drugog i trećeg seta, ali se Đoković pobrinuo da on bude taj, možda u odlučujućem setu, koji će diktirati tempo. Želi da što pre okonča meč

3:0 - "Veze" Novak. NOVI BREJK! Još samo tri minuta bila su mu potrebna da poveća prednost, a Endiju je na njegov servis prepustio samo jedan poen!

5:0 - Novak kao da je sam na terenu, pravi treći brejk! Endi se već predao

6:0 - U velikom stilu "krompirom" je završio meč, kojim se upisao u tenisku istoriju

Novak Đoković i Endi Marej, dvojica rivala, ali i dvojica vršnjaka i prijatelja još iz dečačkih dana, odlučiće pobednika prvog grend slem turnira sezone 2015.

Biće to njihov 24. okršaj na ATP Turu (15:8 za Đokovića), a četvrti u Melburnu, gde je Novak pobeđivao Škota u finalima 2011. i 2013. godine (3:0, 3:1), kao i u polufinalu 2012, što je bio jedan od njihovih najboljih i najneizvesnijih okršaja.

Tada je Novak trijumfovao u pet setova (6:3, 3:6, 6:7, 6:1, 7:5), da bi dva dana kasnije slavio u možda još zahtevnijem finalu protiv Rafaela Nadala.

...
Izvor: YouTube


"Upoznali smo se sa 11, 12 godina. Razlika između nas je samo nedelju dana, a uz to negujemo sličan stil igre i zato će ovo finale biti veoma posebno", izjavio je Đoković.

"Znamo se dobro, sastajali smo se mnogo puta, na različitim podlogama, znamo šta možemo da očekujemo jedan od drugog. Ja sam dobio sedam od osam naših poslednjih duela i to mi uoči ovog finala uliva dodatno samopouzdanje".

Teniski stručnjaci podeljeni su u prognozama nedeljnog finala.

Neki smatraju da je Marej bio uverljiviji u prvih šest mečeva turnira, sa akcentom na polufinale i da je spremniji da prikaže sve što zna. Drugi veruju da će Novak, uprkos nestabilnoj igri u polufinalu protiv Stanislasa Vavrinke, biti pun vere u sebe zbog 6:0 u petom setu.

"Favorita nema. Obojica znamo šta je potrebno uraditi da bi se osvojila grend slem titula", rekao je Đoković, koji kod rivala najviše ceni servis, defanzivu, prelaz iz odbrane u napad, kao i sve bolji forhend.

"Tereni su ovde postali brži u poslednje dve godine. Loptica niže odskače, a to njemu više odgovara".

Dok Marej ima samo dve grend slem titule - obe osvojene u finalima protiv Novaka (US open 2012, Vimbldon 2013) - srpski teniser sa ukupno sedam najvažnijih trofeja pretenduje na peto mesto "večne liste", koje trenutno dele Džimi Konors, Ivan Lendl i Andre Agasi.

Samo na Australijan openu, eventualnom petom titulom bi postao rekorder "Open ere" (1968 - ). Za sada ima četiri trofeja u Melburnu, kao Agasi i Rodžer Federer.

Treba istaći da će Novak bez obzira na ishod finala ostati prvi na ATP listi, dok Marej od ponedeljka može da bude treći ili četvrti.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Pre svega čestitke Noletu na velikoj borbenosti i sjajnoj igri i naravno na osvojenom turniru. Želim vam da ii u nastavku takmičarske sezone razvijate svoju igru a verujem da irezultati neće izostati,želim vam puno sportske sreće i zdravlja, svako dobro vama ivašoj porodici.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC