• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zastava EYOF stigla u Sarajevo

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Svečana ceremonija dočeka zastave Evropskog zimsko olimpijskog festivala (EYOF 2017) organizovana je danas u Gradskoj Upravi Grada Sarajeva.

 Zastava EYOF stigla u Sarajevo Izvor: MONDO/Samir Cacan

Promocija zastave će biti u petak ispred administrativnog centra Istočnog Sarajeva odakle će ići na Pale. Istog dana zastava ide u Sarajevo gdje će obići sve općine, te biti postavljena ispred Katedrale Srca Isusova gdje je predviđeno druženje s građanima. Oko 14 sati kreće se u Zetru gdje će klizači, hokejaši i rekreativci promovirati zastavu.

"Nekoliko dana smo boravili u Austriji na zatvaranju EYOF gdje smo preuzeli zastavu", rekao je Nenad Samardžija gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

On je dodao da je ovaj projekat uspješno proveden prvenstveno zahvaljujući prijateljima gradova Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

"Zahvaljujući našim prijateljima koji su dali podršku i ukazali nam čast. Na nama je da to povjerenje koje smo dobili ispoštujemo na najbolji mogući način", kazao je Samardžija i dodao da su svi nivoi vlasti u BiH dali podršku organizaciji EYOF-a.

"Gradonačelnik Komšić i ja već godinu dana sarađujemo i nismo imali problema, jer smo sve aktivnosti koje smo preuzeli od prethodnika nastavili raditi i kao kruna te saradnje je i ova današnja manifestacija i još neki projekti. Morat ćemo proširiti našu saradnju".

Sve olimpijade, kako je istakao gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, održavaju se pod geslom mir, prijateljstvo i pošteno nadmetanje, pa će tako i biti na EYOF-u 2017. godine. Komšić kaže da Olimpijada mladih ima posebnu draž, jer se radi o omladini do 17 godina koji se znaju radovati.

"Čini mi se da odrasli ne mogu tako radovati kao dječaci i djevojčice. Divno je koliko tu nema zavisti i zajedno proslavljaju uspjeh svih takmičara pojedinačno", kazao je Komšić.

Izvor: MONDO/Samir Cacan Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva bili su na borilišta i pratili takmičenja u Montafonu. Ipak, kako su istakli Komšić i Samardžić, sarajevske planine su znatno ljepše od onih gdje je održan ovogodišnji EYOF.

"Kada ih uporedimo s našim planinama, mi smo u većoj prednosti, a toga nismo ni svjesni. Mjesta su opremljena, visoki standard, ali ne postoje planine u Evropi koje se mogu porediti s Jahorinom, Bjelašnicom i Igmanom. Moramo se afirmirati i osposobiti naša borilišta da bi u budućnosti dobili razna takmičenja koja postoje u Evropi i svijetu", rekao je Komšić i istakao da će na igrama 2017. godine učestvovati 1.500 takmičara iz više od 47 zemalja, te se očekuje ukupan broj od 5.000 gostiju.

U medijima se pojavila informacija kako je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OKBiH) organizator EYOF-a, a ne gradovi što je razjašnjeno na današnjoj konferenciji za novinare.

"Kandidatura nije mogla proći bez OKBiH", rekao je Komšić i naglasio da se niti jedan olimpijski komitet u svijetu ne kandiduje, nego da to čine gradovi koji će biti domaćini i koji će biti nositelji posla.

EYOF 2017. će u narednom periodu dobiti i maskotu za što je, po riječima gradonačelnika Komšića, potrebno raspisati konkurs.

Podsjećamo, EYOF u Sarajevu i Istočnom Sarajevu će biti održan od 11. do 17. februara 2017. godine.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC