• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Francuzi odbranili titulu!

Autor mondo.ba

Rukometaši Francuske osvojili šestu titulu svjetskog prvaka pobjedom 33:26 u finalu nad odličnom Norveškom.

Francuska je novi-stari šampion svijeta!

Trikolori su u odličnom finalu odigranom u pariskom Bersiju savladali Norvešku rezultatom 33:26  i potvrdili dominaciju u svjetskom rukometu.

FRANCUSKA - NORVEŠKA 33:26 (18:17)

Ta francuska dominacija je počela 2001. godine u istoj ovoj dvorani, kada su Francuzi u finalu savladali Šveđane, a Tijeri Omeje i Danijel Narcis započeli žetvu reprezentativnih medalja, kao i sadašnji selektor trikolora Didije Dinar.

Dinar se u međuvremenu, nakon što je osvojio „sve što se osvojiti može“, oprostio od igranja i počeo trenersku karijeru, a Omeje i Narcis se prema pisanju francuskih medija upravo (n)ovom medaljom opraštaju od reprezentativnog dresa.

Treći put u istoriji (Švedska 1954. i Francuska 2001.) domaćin Svjetskog prvenstva osvojio je titulu šampiona, ali treba istaći potpuno zasluženo.

Norvežani su poslije eliminacije u baražu od Slovenije ispali u kvalifikacijama za SP u Francuskoj, ali dobili  wild card koji su u potpunosti opravdali svojim igrama.

Najljepšim rukometom, kako su ocijenili i njihovi direktni protivnici u svojim izjavama, „vikinzi“ su preko Hrvatske stigli do finala u kojem ipak nisu mogli protiv petostrukog svjetskog, dvostrukog evropskog prvaka i osvajača dvije zlatne olimpijske medalje.

Predvođeni Nikolom Karabatićem koji je postigao šest, Portom i Giguom koji su zabili po gol manje, ali i odličnim golmanom Vensanom Žerarom Francuska je stigla do novog trofeja.

Imala je Norveška veliku šansu za senzaciju, sjajno su trčali Norvežani, nametnuli svoj ritam na početku i predvođeni Tenesenom i Hansenom došli do tri gola prednosti sredinom prvog poluvremena.

Ekipa Kristijana Berga je međutim poklekla u finišu prvog poluvremena i dopustila Francuzima da naprave potpuni preokret pred odlazak na odmor.

Selekcija čiju okosnicu čini trojac iz danske lige Bergerud-Sagosen-Mirhol, bez ijednog igrača u elitnom rangu Lige šampiona, nije mogla protiv iskusnih francuskih igrača koji redom igraju za najbolje i najskuplje evropske ekipe.

Imali su Norvežani 16:13 u finišu prvog dijela, ali im se osvetio prvo primljen pogodak, a potom promašen napad sa igračem više.

Pravi potez nešto ranije povukao je i Didije Dinar i umjesto institucije francuskog rukometa, Tijerija Omejea, na gol poslao Vensana Žerara koji je odbranio tri vezana napada i omogućio Francuzima da izjednače na 16:16.

Bukvalno u posljednjim sekundama Francuzi su stigli do 18:17 i čini se prelomili utakmicu.

Norvežani u nastavku nisu bili tako brzi i ubojiti, a Žerar je nastavio sa odličnim intervencijama i prednost „trikolora“ je narasla odmah na 20:17,  a kasnije i na „plus pet“ – 23:18.

Francuzi su nošeni podrškom domaće publike ušli u svoj ritam nošeni, a tek polovinom drugog dijela golom kapitena Bjartea Mirhola Norveška se vratila na tri gola zaostatka – 25:22.

Mnogo čvršće izgledala je francuska odbrana u drugom poluvremenu, a umjesto norveških sjevale su francuske kontre i kada je Francuska stigla do šest golova prednosti (29:23) krenulo je već slavlje u dvorani.

Legenda francuskog rukometa, Nikola Karabatić, sa dva pogotka povisio je na 31:23, a Vensan Žerar sa dve uzastopne odbrane poručio je da će i poslije odlaska još jedne legende, Tijerija Omeje, "trikolori" imati sjajnog golmana.

Kada je Žerar pri rezultatu 32:25 istrčao iz svog prostora i presjekao kontranapad Norvežana sve je bilo gotovo. Francuska je osigurala šestu titulu svjetskog šampiona, a bilo je jasno da će Norveška morati da se zadovolji srebrnom medaljom - svojom prvom na svjetskim šampionatima. 


Poslije 60 uzbudljivih minuta na semaforu je bilo 33:26, a na terenu je počelo veliko slavlje francuskih rukometaša i članova stručnog štaba.

U meču za treće mjesto Slovenija je pobijedila Hrvatsku 31:30 i osvojila bronzanu medalju.

Poslije finalne utakmice proglašeni su i najbolji pojedinci SP u Francuskoj.

Najkorisniji igrač je Nikola Karabatić (Francuska), a najbolji strelac sa 50 golova je Kiril Lazarov (Makedonija)

Proglašen je i idealni tim SP u Francuskoj koji čine:

Lijevo krilo: Džeri Tolbring (Švedska)

Lijevi bek: Sander Sagosen (Norveška)

Srednji bek: Domagoj Duvnjak (Hrvatska)

Desni bek: Nedim Remili (Francuska)

Desno krilo: Kristijan Bjornsen (Norveška)

Pivot: Bjarte Mirhol (Norveška)

Golman: Vensan Žerar (Francuska)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC