• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umičević: Ko je u stvari patriota u BiH? Ispadamo veći katolici od pape!

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Predsjednik Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Marinko Umičević opet je upozorio nadležne institucije u BiH da postoji realna opasnost da "zmajevi" ne nastupe na Evropskom prvenstvu, koje su izborili na terenu prvi put u istoriji.

 Marinko Umičević o stanju u rukometu BiH Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Iako su napravljeni pomaci u organizaciji Rukometnog saveza BiH u posljednjih godinu i po dana, i dalje je veliki broj problema za koje najmanje mare oni što bi to morali da rade po definiciji funkcije koju obavljaju.

Ovo bi mogao da bude jedan od glavnih zaključaka konfrencije za štampu održane u prostorijama RS RS u Banjaluci, koju je otvorio prvi čovjek bh. rukometa Marinko Umičević.

Možda će vas zanimati

"Stanje u rukometu je u odnosu na prethodnih nekoliko mjeseci izuzetno povoljno i korektno, sve odluke na posljednjim sjednicama Upravnog odbora Saveza donesene su jednoglasno, i nadam se da će tako biti i ubuduće. Ali, na žalost, ostao je problem poreskog broja. Tužili smo Poresku upravu Federacije BiH i moram da zahvalim gospodinu (Milanu) Tegeltiji što je urgirao da se zakaže ročište. Za razliku od Denisa Zvizdića ili Adila Osmanovića, koji se nisu oglasili po tom pitanju jer se uopšte ne zna kako ćemo otići na Evropsko prvenstvo, a koji smo izborili na terenu", počeo je izlaganje Umičević.

"ZMAJEVIMA" I ŠUMANU NAGRADA OD STO HILJADA KM

Umičević je otkrio da će uskoro Federacija BiH uplatiti Savezu 100.000 KM. "Kompletan iznos ćemo proslijediti igračima i stručnom štabu da to bude nagrada za plasman na EP. Sa selektorom Bilalom Šumanom sam nedavno imao sastanak, vrlo korektan i moram da priznam da sam mu u lice rekao da ima žuti karton, ali i mi smo malo pogriješili i moramo da mu pomognemo. On ima stručni štab koji nema nikakav ugovor sa Savezom. To se mora promijeniti, moramo uvesti reda, imenovati ekonoma i posložiti kockice pred šampionat. A onda, napraviti smjenu generacija, dati više prilika mladim igračima iz Premijer lige BiH i nadam se izboriti plasman na Olimpijske igre. Vjerujem da to nije neizvodljivo", istakao je Umičević.

Prema njegovim riječima, u novom sazivu UO RS, u posljednjih godinu i po dana nije napravljen nijedan pfening duga.

"Očekujemo da Poreska uprava FBiH neće praviti probleme jer mi ne možemo prihvatiti dugove prethodnog Saveza, koji nikad nije bio upisan u registrar Vijeća civilnih poslova, odnosno zvanično nije ni postojao. Dio nadležnosti iz RS BiH smo prebacili na RS RS i Kanton Tuzla kako bismo mogli da radimo. Tri godine nije plaćana kotizacija, rad kancelarije je bio ugašen, nije bilo plata...Tako smo deblokirali rad uz konsultaciju naravno sa notarom i advokatom, kako bi sve bilo legalno. Da to nismo uradili, sve bi palo u vodu".

I dalje je najveći problem poreski broj.

"Ako to ne riješimo, onda stvarno ne znam kako ćemo otići na prvenstvo Evrope. Najmanje nam treba 100 ili 150 hiljada maraka, a u posljednje tri godine od države Bosne i Hercegovine nismo dobili ni pfeninga. Nemamo podršku od države. Seniorska reprezentacija BiH je državni projekat, pisali smo Zvizdiću i Osmanoviću, koji se nisu udostojili ni da odgovore. Slali smo pisma i predsjedništvu BiH tražeći pomoć".

Interesantno je to da Umičević, kao Banjalučanin, ulaže više napora za reprezentaciju BiH od mnogih drugih koji se u nju "kunu" na papiru.

"Ja sam predsjednik Rukometnog saveza BiH već osam mjeseci i dok sam tu trudiću se kao čovjek da učinim sve što mogu da pomognem. Uspjeli smo da osiguramo EP. Kad se poredimo sa Srbijom, oni imaju dva miliona evra budžet, ogroman broj zasposlenih profesionalaca, predsjednika profesionalca za razliku od mene koji sam volonter. I ovdje onda imam problema što se zalažem za BiH. Ja se zalažem za ove momke koji su izborili učešće na terenu. A on je i dalje upitan. Zar ne može da nacionalni tim plati država BiH, koju predstavljamo? A tri godine nisu uplatili ni pfeninga. Ispada da smo mi iz Banjaluke veći patrioti nego oni, da smo veći katolici od pape", našalio se Umičević.

Poslije dugo vremena, RS BiH je predložio jednog rukometaša za nagradu sportista godine, a to će učiniti i RS RS za Izbor 10 najboljih sportista Srpske.

"Predložen je golman Benjamin Burić i Ženski rukometni klub Grude, koja je pet godina šampion. Takođe RS RS će predložiti takođe golmana Bojana Ljubišića za najbolje sportiste RS. On je to sigurno zaslužio".

Inicijativa za formiranje ženske selekcije BiH takođe je potekla iz Banjaluke.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Darko Savić, predsjednik Nadzornog odbora RS RS, došao je na ideju da pokrenemo žensku seniorsku reprezentaciju BiH što je podržao i predsjednik Umičević.

"Desetak godina nemamo seniorsku selekciju i podnio sam inicijativu da to probamo da napravimo. Mnogo podrške sam dobio iz cijele BiH, a i poziv od gospođe iz EHF-a Lenke Cuderman, koja je ugodno iznenađena tom idejom. Dosad je dobijala polovične informacije jer imamo igračice po cijeloj Evropi, koje zaslužuju da igraju za svoju državu. Pozvali smo je da dođe, ona je obećala dolazak, da vidimo kako da nam EHF pomogne u formiranju reprezentacije i za koja takmičenja možemo da se prijavimo. Rukometni savez BiH je zbog toga formirao komisiju u kojoj je David Grbavac, direktor Izviđača, Halid Škaljić iz ŽRK Ilidža i ja i bilo bi nekako najpravednije da objavimo konkurs za selektora žesnkog tima, da propišemo jasne uslove i da vidimo ko želi da preuzme tu ulogu s obzirom da praktično nemamo finansijsku konstrukciju. Zato tražimo nekog ko je već u ženskom rukometu i onda neka o imenovanju odluči Upravni odbor RS BiH. U svakom slučaju, ko god to bude imaće podršku RS RS i ŽRK Borac kojeg vodim", rekao je Savić.

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Trump

Veći cirkusant nije bio u ovom sportu

Jovo

Ovaj Umicevic samo prica o parama.Voli cova lovu ko dijete sisu.Zato ga i ima na svim mogucim funkcijama,Sada oko deset da ne nabrajam.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC