• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropska i svjetska prvenstva NIKAD više: Červarova poruka Hrvatskoj...

Autor mondo.rs

"Zahvalan sam za sve medalje koje sam osvojio i ne mogu se žaliti", rekao je legendarni Lino Červar poslije trećeg poraza u finalima evropskih prvenstava.

 Lino Červar selektor Hrvstake izjava poslije finala EP 2020 Španija - Hrvatska Izvor: Guliver, Martin Rose/Bongarts

Da li će rukometna reprezentacija Hrvatske, poslije dva olimpijska i svetskog zlata, osvojiti i prvo evropsko?

Možda, ali ne pod vođstvom legendarnog Lina Červara.

Jedan od najvećih rukometnih trenera svih vremena najavio je poslije trećeg poraza u finalima evropskih prvenstava da neće više voditi "kauboje" - osim narednog aprila u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Ako izbore učešće, vidjećemo da li će se Červar iz Tokija vratiti kao dvostruki olimpijski šampion.

Ono što već sada znamo je da će 70. rođendan u septembru proslaviti sa "samo" tri evropska srebra u trofejnoj sobi, osvojena u dva mandata na klupi "kauboja" (2002-10, 2017-20).

"Trebalo bi da budemo zadovoljni. Ovo je bila rovovska bitka", rekao je Červar, koji je imao manje od 48 sati da oporavi ekipu od 80 minuta surovog rukometa u polufinalu sa Norveškom.

Španci jesu u petak uveče igrali posle toga, ali se nisu toliko namučili protiv Slovenije.

"Oni su imali više širine i iskustva, a mi smo imali dosta problema. Nije bilo Cindrića, spoljni igrači nisu bili raspoloženi, a njihova je obrana bila je čvrsta i jaka. Na kraju smo pokleknuli zadnjih pet minuta", dodao je čovek koji je Hrvatsku predvodio do svjetskog (Lisabon 2003) i olimpijskog zlata (Atina 2004).

Dok čekaju prvo evropsko zlato, Hrvati će uvijek moći da kažu da su u Atlanti 1996. i Atini 2004. bili olimpijski, a Portugalu 2003. svjetski šampioni u rukometu. Od debija na međunarodnoj sceni 1994. godine, rukometna reprezentacija Hrvatske osvojila je tri olimpijske (2-0-1), pet svjetskih (1-3-1) i šest evropskih medalja (0-3-3).

Poslije drugog uzastopnog poraza u finalima evropskih prvenstava, od Danske u Norveškoj 2008. i Francuske u Austriji 2010, Červar se povukao sa klupe i narednih osam godina proveo u Skoplju kao trener Metalurga, s tim da je u posljednjoj sezoni paralelno vodio i reprezentaciju Makedonije.

Pre tri godine prihvatio je poziv da se vrati na mesto selektora Hrvatske, nakon što eksperimenti sa Slavkom Golužom i Željkom Babićem nisu uspjeli, a njegovim povratkom vratili su se i "kockasti" u finala najvećih takmičenja.

Kući će se, međutim, vratiti sa srebrom…

"Šteta. Čestitam svojim igračima na cijelom turniru. Krvavo smo zaradili ovo finale, prisjetite se samo utakmica koje smo odigrali. Ništa im ne zamjeram, za zlato je bilo potrebno malo više. Španci su iskusni igrači koji drže loptu, dugo napadaju, a i golman im je bio odličan. Moramo dalje, ponosno se vraćamo kući", rekao je Červar.

Tada, on je potvrdio najavljeno prošle godine, da će kao selektor predvoditi Hrvatsku u kvalifikacijama za Tokio 2020. i potom reći zbogom.

"Zahvalan sam za sve medalje koje sam osvojio i ne mogu se žaliti. Mogu s ponosom gledati na svoju karijeru. Izrastao sam u jednom malom gradu i puno sam postigao. Zahvalan sam svim igračima koje sam vodio i svim pomoćnicima. To su sve divni igrači i ljudi, zbog čega nemam sebi šta da zamjerim", rekao je Červar u kameru RTL i dodao:

"Ja više neću voditi Hrvatsku na evropskim i svjetskim prvenstvima".

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC