• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽIVIO KRALJ! Fjuri pokazao klasu u Las Vegasu i ponovo postao šampion!

Autor Pavle Knežević

Kralj Cigana je i kralj boksa!

 Tajson-Fjuri-nokaut-Diontej-Vajlder-deklasirao-novi-sampion-sveta-WBC-boks Izvor: Guliver, Al Bello/Getty Images North America

Tajson Fjuri se vratio tamo gdje pripada! Na tron teškaškog boksa! Četiri i po godine nakon što je oduzeo krunu i štafetu od Vladimira Klička, Tajson Fjuri ponovo nosi titulu šampiona svijeta u teškoj kategoriji.

Iako Entoni Džouša ima više pojaseva, Fjuri ima one najvažnije – WBC i titulu linealnog prvaka, koju je osvojio tako što je tehničkim nokautom u sedmoj rundi pobijedio nosioca titule Dionteja Vajldera.

Možda će vas zanimati

Sve runde je dobio danas Fjuri, dva puta je slao Vajldera na pod i na kraju ga nokautirao u sedmoj rundi. Amerikanac nije mogao baš ništa sinoć, bio je deklasiran, a Britanac je pokazao da je jedan od najboljih boksera današnjice.


Ovo je Vajlderu bio prvi poraz u karijeri. Meč je prekinut u sedmoj rundi. U trenutku prekida, Fjuri je bio u prednosti na svim sudijskim kartama: dva puta 59:52 i jednom 58:53. MONDO je do zaustavljanja imao Fjurija u prednosti 59:52.

Spektakl u Las Vegasu otvorila su trojica legendarnih boksera i bivših šampiona: Lenoks Luis, Ivander Holifild i Majk Tajson, koji su borce dočekali u borbi.

Izvor: Guliver, Al Bello/Getty Images North America

Obojica takmičara su u meč danas ušla teža nego u prvoj borbi: Vajlder sa 104 kilograma, a Fjuri sa 123.

Fjuri je ušao prvi kao izazivač, iznijet je na tronu, uz pjesmu Petsi Klajn "Crazy", što tumačimo kao odgovor na Vajlderove prozivke o njegovom mentalnom stanju i borbi protiv depresije.

Izvor: Guliver, Al Bello/Getty Images North America

Vajlder je u ring ušao maskiran u nešto što izgleda kao oklop Saurona iz filma Gospodar prstenova (ili Morgot ili Vještac-kralj? Nagađamo…), sa crvenim svjetlima oko očiju

Izvor: Guliver, Al Bello/Getty Images North America

Fjuri krenuo unaprijed, ditkirao je tempo, išao napred i koristio sjajni prednji direkt. Vajlder je bio na zadnjoj nozi, "biciklici" i pokušavao je da drži protivnika na distanci, ali je očigledno da je imao kraći raspon ruku.

Vajlder je u drugoj rundi imao malo više uspjeha, koristivši svoje glavno oružje u početku borbe – desni "sving", udarac odozgo na dole preko ruke.

Ali, u trećoj rundi se Fjuri razgoropadio i krenuo naprijed i pokazao kooliko je bolji bokser od Vajldera. Pogađao je kako je htio, a u klinčevima je bio daleko pametniji – grlio je svog protivnika odozgo na vrat i vješto izbjegavao pokušaje Amerikanca da ga udari glavom. Nadmudrio ga je, dakle, i u tehničkoj i "prljavoj" borbi.

Pred kraj treće runde, Fjuri je dobrom kombinacijom bacio Vajldera na pod. Sudija Keni Bjelis je odbrojao nokdaun. Vajlder je poslije toga ponovo padao, ali je sudija ocijenio da je to bilo klizanje, isto kao i u četvrtoj rundi.

Ali, do tada se već vidjelo ko je ko, bar što se tiče boksa. Bilo je jasno da Vajlder ima samo udaračku šansu, ali to je bilo sve teže, jer je sve vrijeme morao da ide unazad i da čuva živu glavu od višeg, vještijeg i boljeg rivala, sa dužim rukama.

Fjuri je u petoj rundi zabilježio još jedan nokdaun, ali mu je sudija oduzeo bod zbog udaranja nakon znaka za prekid, tako da je tu rundu dobio 9:8, ali to su samo poeni, jer se u borbi nije ništa dešavalo.

Treba reći da bi većina boraca na Vajlderovom mjestu do tog trenutka odustala, ali se Amerikanac pokazao kao opasan i izdržljiv lik i nije želio da odustaje. Fjuri je tek u šestoj rundi počeo da pokazuje znake umora, što je normalno, jer nije lako "plesati" sa 123 kilograma.

Ništa se nije mijenjalo ni u sedmoj rundi, ali u jednom trenutku, kada je Vajlder bio pritjeran u ćošak, iz njegovog ćoška je u ring uletio peškir i Bejlis nije imao izbora osim da odmahne rukom.


Presrećni Fjuri i cijeli njegov klan, u kome je boks porodični biznis, skočio je na noge i krenuo da slavi. Poslije uobičajenih čestitki Vajlderu i pozdrava, "Kralj" je ispunio obećanje, uzeo mikrofon i zapjevao pjesmu "American Pie", koju je sa njim pjevalo hiljade njegovih navijača.

Odgovarajući kraj fantastične borbe za pravog kralja teške kategorije.

U uvodnim borbama vidjeli smo razne ishode. U IBF eliminatoru, nekadašnji šampion svijeta u teškoj kategoriji Čarls Martin (28-2-1, 24 nokauta) nokautirao je u šestoj rundi nekadašnjeg izazivača Džeralda Vašingtona.

WBO superbantam šampion Emanuel Navaret odbranio je titulu pošto je u 11. rundi zaustavio Džea Santisima. U prvoj borbi Sebastijan Fundora je u mrljavoj borbi na poene pobijedio Danijela Luisa.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC