• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

14 godina nemamo stručnjaka: Srpski treneri stali u vremenu i prostoru!

Autor Mladen Šolak

Najbolji igrač Evrope, koji dugo ne igra za nacionalni tim, bez ustezanja rekao šta misli o stanju svog sporta u Srbiji.

 Petar-Nenadic-srpski-rukomet-treneri-stali-u-vremenu-i-prostoru. Izvor: MN PRESS

Godinama unazad, rukometna reprezentacija Srbija niže loše rezultate na velikim takmičenjima, a za to vrijeme nalazi se u potpuno paradoksalnoj situaciji - da ima jednog od najboljih igrača Evrope i svijeta, a on neće da igra za "orlove".

Tačnije, ove godine Petar Nenadić (33) je zvanično dobio priznanje za najboljeg igrača Starog kontinenta, ali reprezentacija od toga nema ništa, jer on niti igra za nju, niti planira da se vrati.

Ovog vikenda, Nenadić je u intervjuu za portal Balkan handball govorio o stanju u srpskom rukometu i bio je potpuno otvoren dok je govorio o tome koliko je situacija teška.

Možda će vas zanimati

Poslije još jednog neuspješnog takmičenja i zauzimanja 20. mjesta na Evropskom prvenstvu u januaru, Nenadić smatra da nije potrebno mnogo dodavati na taj rezultat.

"Rezultat govori sve. To je mjerilo svega. Nema tu dileme. Sigurno nikad neću reći dok sam igrač da je neko od igrača tim. Kad pročitam u novinama da su igrači kukavice, da ne daju maksimum, da ne slušaju... Tu dobijem nervni slom, jer znam koliko se ti momci odriču, koliko su dali, da daju svoj maksimum. Sad, da li oni imaju kvalitet ili ne - to je druga priča. Ali niko od njih nije otišao na Evropsko ili Svetsko prvenstvo da bi se prodao, već da bi dao sve što može".

Podsetimo, selektor Nenad Peruničić napustio je reprezentaciju poslije EP, a Nenadić izričito tvrdi da je u posljednjih 13-14 godina srpski tim imao maksimum dva dobra trenera

"I dalje stojim pri tome da od 2006, dakle 14 godina Srbija nije imala trenera. Bio je tu kratko Sead (Hasanefendić) koji po meni vrhunski trener, ali koji traži malo vremena. Bio je tu i Ljuba (Ljubomir Vranješ) koji je bio tih sedam dana. Ostalo su sve bili da ne kažem šta. Poštovanje prema svima", dodao je on.

Ljubomir Vranješ, Nikola Manojjlović i Petar Nenadić
Izvor: MN PRESS

Prema njegovom mišljenju, rješenje je da se dovede stručnjak iz inostranstva.

"Moje lično mišljenje je da je samo stranac rješenje. Poslije svega što sam prošao i ja i moji saigrači, smatram da je 95 odsto naših trenera stalo u vremenu, svijetu i prostoru".

Nenadić je naglasio da ga jako brine to što nema mladih igrača koji "dolaze".

"Hrvatska konstantno ima nove igrače, nove talente, konstantno im se daje šansa. Svaka čast, vrhunski rade sa novim igračima. Ono što vidim kod nas je jako malo i bojim se da će i to što valja otići tamo gdje ne bi trebalo da ode, da bi sebe udomili".

Na pitanje ko stvara kult reprezentacije i da li postoji odgovornost igrača, Nenadić odgovara:

"Naravno da postoji, ništa tu nije sporno. Sigurno da postoji i greška igrača. Niko ne bježi od te odgovornosti. Bio sam prvi koji sam govorio da sam igrao katastrofa, loše, da sam kriv, ali nervira me što tolike godine niko neće da konkretno preduzme odgovornost, da iznese konkretan plan. Sve se radi od danas do sutra. Niko nema viziju, perspektivu, već se stalno problemi stavljaju ispod tepiha. Godinama se to skuplja i iskreno se nadam se to neće skupljati, da će doći trenutak koji će presjeći sve, da ćemo dovesti pravog, ozbiljnog trenera i da ćemo mu dati odriješene ruke".

Odlični srednji bek dao je konkretnu razliku u pristupu naših i skandinavskih selektora.

"Igrom slučaja imam ovdje Skandinavca u ekipi, pa znam da njihovi selektori zovu našeg trenera, pa ga pitaju za fizičku formu, za to gdje ga koristi u odbrani, u napadu... Bave se njima. Kada mi kažemo da bi trebalo da nas zovu ne mislim da mora nas lično da zovu, već neka zove mog trenera, da se zainteresuje. Svaki igrač se tako osjeća važnim. Takve stvari kod nas ne postoje", dodao je Nenadić, koji je igrač mađarskog Vesprema.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC