• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ATP odlučuje o bodovanju: Đoković će biti najoštećeniji?

Autor Nebojša Marković

Postoje dvije solucije, a izgleda da nijedna ne ide u prilog najboljem teniseru svijeta.

 ATP-rang-lista-Novak-Djokovic-najosteceniji-oduzimanje-bodova-pauza-zbog-korona-virusa-Rafael-Nadal Izvor: Guliver/Cameron Spencer/Getty Images

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) ima pred sobom veliki zadatak. Teniska sezona je prekinuta još od početka marta i neće se vratiti do sredine avgusta, a sada treba da odluče kako će se igračima brisati bodovi koje je trebalo da "brane" na turnirima ovog proljeća i leta.

I kako navode prve naznake, ovo ne bi baš išlo na ruku Novaku Đokoviću.

Možda će vas zanimati

Prošla su već četiri mjeseca od odluke ATP-a da prekinu sezonu i turniri poput Mastersa u Indijan Velsu, Majamiju, Monte Karlu, Madridu i Rimu su otkazani, a rang lista je "zamrznuta".

Zbog tog zamrzavanja Đoković na vrhu liste ne dobija nove sedmice koje je proveo kao najbolji teniser svijeta, a sada znamo i kako i koliko bodova bi mogao da izgubi u narednom periodu.

Kako piše "Marka", ATP je najbliži odluci da se broj bodova koji igrači imaju na zamrznutoj listi podijeli sa brojem nedjelja u godini i da se onda u 52 nedjelje od nastavka ATP tura igračima oduzima isti broj bodova svake sedmice. To bi zamijenilo opciju da se igračima odjednom obrišu svi bodovi koje nisu ni mogli da brane tokom prinudne pauze.

Đoković bi po ovom drugom scenariju tako izgubio 4.185 bodova "u cugu", ali bi po pisanju "Marke" trebalo da svakog ponedjeljka gubi 196 bodova.

Srbin ima ukupno 10.220 bodova na svom kontu i po 196 bodova bi gubio svake sedmice u narednih godinu dana, od 21. avgusta (kada se očekuje prva nova ATP lista, poslije turnira u Vašingtonu koji startuje 14. avgusta) do istog datuma naredne godine.

Tako bi onda Nadal svake sedmice gubio po 189 bodova (trenutno ima 9.850 bodova), umjesto da izgubi 5.360 bodova odjednom. Jasno je da ovo manje odgovara Đokoviću, jer umjesto da Španac odjednom izgubi 1.175 bodova više od Đokovića, po ovom scenariju bi Đoković svakog ponedjeljka gubio sedam bodova više tokom narednih godinu dana.

Ukoliko se ATP odluči na to, onda će Nadal imati lakši posao da stigne Đokovića, koji ima 370 bodova prednosti na aktuelnoj rang listi. Navodno, druga opcija ATP-a je da rangiranje ostane zamrznuto i da se do kraja 2020. godine koristi nova lista, koja bi služila samo za to da se odluči ko će igrati na Završnom mastersu u Londonu.

Ipak, i taj scenario bi bio negativan po Đokovića, jer bi praktično čitava 2020. godina prošla bez da mu se računaju nedjelje koje je proveo na prvom mjestu ATP liste...

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC