• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak zagrmeo posle nepravde u Njujorku: Ljut sam, nije takav bio dogovor!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evo šta je razbesnelo prvog tenisera sveta!

 Novak Đoković zagrmeo posle nepravde u Njujorku: Ljut sam, nije takav bio dogovor! Izvor: Pool/Getty Images Europe

Sadašnji i nekadašnji broj jedan svetskog tenisa, Novak Đoković i Endi Mari, kritikovali su Američki teniski savez (USTA) zbog isključenja dvojice južnoameričkih igrača s turnira čiji je kondicioni trener bio pozitivan na koronavirus iako su obojica imala negativan rezultat na testiranju.

Argentinac Gvido Pela i Bolivijac Hugo Delijen nisu mogli da nastupe na "Western & Southern openu" (Sinsinati) koji danas počinje u Njujorku jer je njihov kondicionit trener Huan Manuel Galvan bio pozitivan na poslednjem testiranju uoči turnira iako nije pokazivao nikakve simptome bolesti Covid-19.

Možda će vas zanimati

Kako je u takvim slučajevima propisano da osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom idu u dvonedeljnu izolaciju, Pela i Delijen će najverovatnije morati da propuste i nastup na US openu iako su obojica imala negativan rezultat na istom testiranju koje je prošao njihov trener.

"Bliski kontakt je definisan provođenjem 15 ili više minuta unutar dva metra od druge osobe. Potvrđeno je da je postojao bliski kontakt u više navrata tokom kritičnog vremenskog razdoblja izloženosti zarazi te da oni koji su u to bili uključeni nisu nosili zaštitne maske u vreme kad su bili u bliskom kontaktu. Jednostavno rečeno, oni koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom moraju u izolaciju na 14 dana. To nije diskreciona odluka," saopštio je portparol USTA Kris Vidmajer.

S takvom interpretacijom se ne slažu igrači jer su dobili drugačije informacije uoči dolaska u Njujork.

"Tokom komunikacije putem Zooma pre nekoliko nedelja glavni lekar USTA-a nam je rekao da igrači koji imaju negativan rezultat, a ne dele sobu s trenerima ili bilo kim drugim iz svoje ekipe ko je zaražen, mogu da nastupe na turniru," izjavio je prvi teniser sveta na video konferenciji s predstavnicima medija u Njujorku.

"Zato su mnogi igrači ljuti, uključujući i mene, kad vidimo kako su Pela i Delijen prošli," dodao je on.

Đoković je rekao da su ta obećanja očigledno bila u suprotnosti s protokolom koji su igrači morali da potpišu pri dolasku u Njujork. U tom protokolu je navedeno da će zdravstveni radnici savezne države Njujork inicirati traženje kontakata u slučaju pozitivnog testa te da, ako se utvrdi da su igrači bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, može doći do diskvalifikacije.

"To se i dogodilo, teško je pomiriti s tim da su igrači s nekoliko negativnih testova isključeni s turnira koji počinje danas, a onda verovatno i sa US opena," kazao je Đoković.

Bivši svetski broj jedan Endi Mari je takođe kritikovao oprečne informacije koje su igrači dobili.

"Neki igrači su rekli da ne bi došli s trenerima da su znali šta može da se dogodi. Ne kažem da ova odluka nije ispravna, ali igračima nije jasno stavljeno do znanja kakva su pravila," rekao je on.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC