• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

12+1 utisak sa meča Đoković - Edmund: Sreća pa nije fudbaler, niko ne bi vrištao zbog njega!

Autor Nikola Janković

"Pritisak...", rekao je Đoković, malo zastao, pa odgovorio: "Pritisak je privilegija". Privilegija je i gledati ga već 17 godina.

 Djokovic-Edmund-13-utisaka-sa-US-opena-Srdjan-i-komentari-na-Eurosportu-servis-i-Bili-Dzin-King Izvor: Screenshot - MN Press

Dok je izlazio na najveći teniski stadion na svetu, koji izgleda još veće ovako sablasno prazan i neprijatno tih, (1) Novak Đoković nosio je u torbi tri reketa našpanovana na 27 kilograma, četiri suve majice plave boje za slučaj da meč, eventualno, ode u peti set i dva impresivna niza, koja vuče za sobom punih devet meseci...

Kada je tri i po sata kasnije napuštao "Artur Eš", vidno dirnut iznenađenjem koje mu je priredio organizator US opena, torba mu je bila lakša za jedan niz. Srećom, onaj manje važan.

1. Kraj serije od 20 osvojenih taj-brejkova;

Kajl Edmund postao je prvi teniser koji je osvojio taj-brejk protiv svetskog "Broja 1" ove 2020. godine, posle 20 neuspešnih pokušaja njegovih kolega sa ATP tura. Do pojave koronavirusa, Đoković je imao 18 uzastopnih setova osvojenih u taj-brejku, a potom je prošle nedelje na istom mestu dodao još dva - za vođstvo u meču prvog kola protiv Rikardasa Berankisa (7:2), a onda i za plasman u finale Sinsinati mastersa i kraj muka sa upornim Robertom Bautistom Ahutom. Posle tri sata ravnopravnog tensia, nije ostavio Špancu ni poen (7:0).

Međutim, kada je na red došao duel sa plavokosim Britancem, Novak je neuobičajeno loše otvorio taj-brejk, potom vinerima vezao tri poena i poveo 4:3, ali je pri rezultatu 5:5 priredio retke dve greške u (košarkaškim rečnikom) "klač" momentima, što je rival iskoristio i poveo u njihovom sedmom međusobnom duelu.

Ovaj "kroše" u bradu nije pomutio svest favoritu, naprotiv. Kako je zaigrao posle toga, utisak je da mu je bio preko potreban posle preubedljive pobede nad Damirom Džumhurom na startu.

Pre nego što pređemo na drugi utisak, dodaćemo da je od nezaboravne "taj-brejk" pobede nad Rodžerom Federerom u finalu Vimbldona prošle godine, Đoković do večeras imao skor 38/39 u taj-brejkovima.

Kako je jačala njegova mentalna snaga, tako je "jačao" i procenat realizacije taj-brejkova, pa Đoković već neko vreme predvodi ATP karavan i u toj kategoriji - 218:124, 63,6 odsto.

2. Praćenje US opena uz komentare Srđana Đokovića;

Već posle dve runde u Njujorku, možemo slobodno da napišemo - čija god ideja bila, svaka čast!

Ulaskom oca najboljeg tenisera sveta u komentatorsku kabinu "Eurosporta", prenosi Novakovih mečeva postali su samo još interesantniji. Nakon što je razbio početnu tremu na debiju, Srđan Đoković nam je otkrio na koga Novak nije "elastičan" i izrazio ljutnju zbog toga što Srbi nisu složni u podršci njegovom sinu.

Po povratku u studio, ne samo da nam je pokazao kako se navija za Novaka, već smo saznali i šta zaista misli o statusu Rodžera Federera, jednog od najvećih rivala sa kojima se borio i bori njegov najstariji sin.

Pre prelaska na treći utisak, poslušajte kolegu Dragana Pešikana i njegovog uvaženog gosta (ako neko spava u blizini, nemojte pojačati do kraja).

3. Novače, na koga si VRIŠTAO onako?

Prvo, pogledajte taj detalj iz drugog kadra, snimanog kraj terena. Na snimku se može čuti "neko", ko egzaltirano navija još tokom poena, kada se činilo da je Edmund probio "zid" sa druge strane...

Da je uobičajenih 15.000 navijača za njegove rivale bilo prisutno na tribinama, Novak bi teško mogao da pretpostavi ko je "taj". Ovako, nije bilo nemoguće.

Mogao je biti Endi Marej...

...ili Stefanos Cicipas?

Sloan Stivens nije sigurno.

Nije ni Dominik Tim, on se dopisivao.

Na kraju, kada se "teleportovao" u studio pored Barbare Šet, Novak je rekao da mu je, zapravo, bilo drago u tom trenutku i da je sve bolje od tišine. Dodao je da to nije bio razlog što je ovako glasno "odgovorio".

Pa, dobro, u koga si onda gledao, pitala ga je Nemica.

"U Sofiju Kenin", odgovorio je Novak i malo zbunio sagovornicu. 

Što?

"Video sam da je smorena, pitao sam je da li može malo da se nasmeši za mene", rekao je i dodao da mu je mnogo značilo što se tako veliki broj koleginica i kolega okupio na "Ešu".

"Nema navijača, malo je sablasno, pa sam pokušao da im dočaram atmosferu pravog gren slema", objasnio je Barbari.

4. Ruku na srce - prvi je počeo!

Kada smo već pomenuli, treba reći da je Novak "prvi počeo". Ovako je proslavio brejk u prethodnom gemu, odnosno na startu seta. Zanimljivo, apsolutno isto je uzviknuo i njegov otac u tom trenutku, udaljen 7.300 kilometara vazdušnom linijom.

5. Bekhend paralela radi!

6. Forhendom mu je uspelo ovo...

7. ALI, SERVIS!

Novak je na 0:1 počeo da servira kao retko kada u prethodnih 17 godina. Bio je na šest asova od obaranja ličnog rekorda, postavljenog u čuvenom polufinalu Vimbldona 2017. godine, malo nakon što se pomirio sa Marjanom Vajdom. 

Samo, ta 23 asa odservirao je na travi, tokom gladijatorske borbe sa velikim Rafaelom Nadalom, završene trijumfalnim povratkom u finale posle pet sati i pet setova - 6:4, 3:6, 7:6 (11:9), 3:6, 10:8.

Sa Edmundom je igrao dva sata kraće, na betonu i, posle dva asa u prvom setu, dodao još 14 u naredna tri. Plus solidan broj servisa koje Britanac jeste "dohvatio" i ništa više od toga.

Generalno, pružio je najbolju partiju u post-pandemijskom periodu karijere.

Izvor: Twitter/‏@DjokerNole

- 16 asova na tri duple servis greške;

- 66% ubačenih prvih servisa;

- 83% osvojenih poena na prvi servis (59/71);

- 58% osvojenih poena na drugi servis (21/36);

- 60% poništenih brejk šansi rivala (3/5);

- 50% realizovanih brejk lopti na meču (6/12);

- 51 viner na 34 neiznuđene greške;

- 11 poena u nizu;

- 56% osvojenih poena na meču (139/247);

- 2.986 pretrčanih kilometara;

8. Sreća pa nije izabrao fudbal...

Teško da bi neko vrištao zbog njega, onda. Osim možda "Limenog".

Jaoooo...
Izvor: YouTube

9. IZNENAĐENJE!

Izvor: MONDO

Posle 17 godina na Turu, Novaka malo šta može da iznenadi. Ipak, uspelo im je!

Kada je krenuo na tuširanje, masažu i konferenciju za medije, imao je koga da vidi.

"Pa gde ste...", rekao je zbunjeno.

"Ne spavate?", pitao je, iako je to bilo više nego očigledno.

"Lepi ste..."

Lepa scena na kraju lepog dana, koji je za mladog tatu važniji od ostalih u godini. 

10. Ko god bio rival - poštovanje!

"Još jedan veliki server", rekao je o narednom rivalu, Jan-Lenardu Štrufu.

"Igrao sam dobro protiv njega prošle nedelje ovde. Dobro je što se igra na tri dobijena seta, šansa za mene".

Sve drugo bilo bi pogrešno, naravno, čak i "veliki server" nije uspeo da osvoji JEDAN gem na Đokovićev ritern u meču koji je pomenuo.

11. Uskoro neće stati svi u kadar...

Štruf je bio 21, a Edmund već 25. teniser kog nema na zajedničkoj fotki svih koji su pobedili Novaka ove godine.

12. Ona druga serija...

Kada za dva dana bude pakovao stvari pred polazak iz svoje hacijende ka centru "Bili Džin King", Novak će u torbi zateći seriju od 25 pobeda u 2020. godini, odnosno 28 ako bismo računali i tri singla sa završnice "Svetskog prvenstva u tenisu" u novembru 2019. godine. Odnosno novog Dejvis kupa.

Još samo 16 puta da ne izgubi i izjednačiće apsolutni rekord.

Svoj.

13. Samo još ovo...

Jeste, rekli smo 12 utisaka, ali kada se već "Flašing medouz" održava u centru "Bili Džin King", zgodan je trenutak da citiramo Novakov odgovor na Barbarino pitanje: "Kako se nosiš sa pritiskom punih devet godina nakon što si osvojio prvu titulu ovde?"

"Pritisak...", rekao je Đoković, malo zastao, pa odgovorio.

"Pritisak je privilegija. To su reči Bili Džin King iz njene knjige, koje nikad nisam zaboravio".

Možda će vas zanimati


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC