• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ubio sudiju jednim udarcem loptice: Bio je najbolji na svetu, a zbog incidenta sa US Opena je hteo da završi karijeru!

Autor Dušan Ninković

Situacija sa Novakom Đokovićem ne može ni da se uporedi sa ovom!

 Ubio sudiju jednim udarcem loptice: Bio je najbolji na svetu, a zbog incidenta sa US Opena je hteo  Izvor: Clive Brunskill/Getty Image/Guliver

Novak Đoković je pogodio linijskog sudiju u vrat, što je bilo dovoljno za suspenziju, odnosno diskvalifikaciju sa turnira u Njujorka. Tamo ćemo dobiti nekog novog Gren slem šampion, a jedan veliki šampion je udarcem ubio sudiju!

Na današnji dan, pre 37 godina, Stefan Edberg je pogodio u vrat Ričarda Verhajmera, linijskog sudiju. Pet dana kasnije, on je preminuo u bolnici.

Možda će vas zanimati

Kako se tačno dogodio ovaj incident?

Za razliku od današnjih pravila kada linijske sudije stoje pored terena, tada su svi sedeli. Glavni sudija je sedeo u svojoj stolici koja nije promenila položaj ni skoro četiri decenije kasnije, ali su i linijske sudije imale stolice iz kojih su pratili meč.

U finalu juniorskog dela turnira, Stefan Edberg, koji je tada imao samo 17 godina, debelo je promašio kod jednog servisa, On je pogodio Verhajmera koji je ''držao'' centralnu liniju, a sudija se zbog toga prevrnuo iz stolice.

Pao je, udario glavom o beton i te povrede su pet dana kasnije bile kobne po njegov život. I pre meča u kom je nastradao znalo se da je Ričard krhkog zdravlja. Imao je problema sa kardivaskularnim sistemom, zbog čeka je imao srčani i moždani udar.

Preminuo je kada mu je bilo 40 godina, a Stefan Edberg je dugo razmišljao da napusti tenis zbog toga!

Kao veoma mlad igrač, koji još nije ni postao profesionalac, bio je učesnik jednog od najčudnijih događaja u teniskoj istoriji.

Ipak, Šveđanin je nastavio da igra i napravio je veliku karijeru. Osvojio je šest Gren slem titula u singlu, a Roland Garos je jedini od četiri najveća turnira koja nije osvajao. Ima i tri dubl titule sa Gren slem turnira, a bio je i broj jedan u zenitu svoje karijere.

Porodica Verhajmera je kasnije tužila USTA, tražeći čak 2,25 miliona dolara za smrt Ričarda. Po presudi, dodeljeno im je oko 165 hiljada dolara, jer je utvrđeno da teniska loptica nije bila direktan uzrok smrti!

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC