• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đokovića kontrolišu spolja, opravdano je izbačen sa US Opena: Švajcarac brutalno napao Novaka

Autor Pavle Knežević

"Bilo je loše sreće, ali je on kriv za mnoge skandale ove godine", kaže potpredsjednik ITF

 Novak-Djokovic-orkestriran-spolja-potpredsjednik-ITF-napad-tenis Izvor: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Predsjednik Teniskog saveza Švajcarske i potpredsjednik Međunarodne teniske federacije, Rene Štambah optužio je Novaka Đokovića da ga kontrolišu "mastermajndovi" iz sjenke i da je prvi reket svijeta u njihovo ime osnovao novu asocijaciju igrača.

Štambah je ocijenio da je loša godina za Novaka, u kojoj ga prate skandali, posljedica loših odluka, ali i loše sreće.

Možda će vas zanimati

Naravno, prije političkih zavera, centralno pitanje svjetskog tenisa već 10 dana je Novakovo izbacivanje sa US Opena.

"To je prosto nevjerovatno loša sreća. Svi se slažu da nije bilo namjere, ali, naravno, pravilo je prekršeno i ispravno je izbačen sa turnira, ali svakako da je to brutalno po njega. Moralno, nije to zaslužio", rekao je Štambah u intervjuu za švajcarski Blik.

Da li je bilo moguće napraviti izuzetak?

"Ne, pravila su vrlo jasna. Neko je pao na zemlju povrijeđen. Novak prosto nije imao sreće. Da je tamo stajao krupni muškarac, možda bi se nasmijao i mahao publici, ali je naletio na osobu koja nije mogla to samo da odbaci", kazao je Štambah.

Švajcarski novinar podsjetio je funkcionera na divljanje Džona Mekinroa, na šta je ovaj odgovorio da je to bilo posljednji put da se tako nešto desi na grend slemu, ali je istakao još jednu činjenicu.

"Sada se digla prašina jer je Novak prvi u svijetu i igra toliko dobro, vjerovatno najbolje od svih. Zato se drugačije gleda. Da je 125. na ATP listi, ne bi ga bilo po naslovnim stranama. Kada je toliko pažnje usmjereno na vas i kada ste nesumnjivo broj jedan, onda ne možete sebi da dozvolite ovakve stvari. Svi smo kao tinejdžeri bacali rekete, ali tad smo bili mladi i nezreli, to ne može da se kaže za Đokovića. On je zreo i zna pravila. To je samo bio incident", rekao je Štambah.

Tenis je često u medijima prikazivan u negativnom svjetlu, a ove godine pogotovo preko leđa Đokovića: Adrija tur, osnivanje nove asocijacije igrača, pa na kraju ova diskvalifikacija. Da li je to sve loša sreća za tenis?

"Ne može sve da se svodi na to. Neke greške su mogle biti izbjegnute, kao što je plesanje bez majica u noćnom klubu na Adrija turu. To je trebalo izbjeći. A što se tiče nove asocijacije, to je neshvatljivo razdvajanje u trenutku kada treba da budemo ujedinjeni. Ovo nije vrijeme za porodične svađe, nego da budemo ujedinjeni i pokažemo solidarnost. Pitam se, ima li neke skrivene namjere iza toga? Šta Đoković i društvo žele da postignu time. Ko ih podržava?", upitao je Štambah.

Iznenađeni novinar odgovorio je logičnim pitanjem, pogotovo nakon reči da je Đoković zreo i zna šta radi: "Mislite da neko spolja kontroliše Đokovića?".

"Pa, teško je objasniti da profesionalac koji je život posvetio sportu i ima  porodicu ima vremena da osnuje sportsko-političku agendu. Nema sumnje da postoje namjere i 'mastermajndovi' iza scene. Ali, ne znam odakle dolaze i ne znamo ko su", reče Štambah.

Iako kaže da ne zna ko su ti misteriozni organizatori Novakovog "puča" kako kaže, ima ideju.

"Mogu biti menadžeri organizatora turnira ili ko god. Vrlo dobro poznajem njegovog strica Gorana, on ima političku ulogu, on je potpredsjednik srpskog saveza i vrlo je aktivan međunarodno, kandidovao se za bord ITF-a 2019. A pogledajte šta su igrači u ATP uradili u posljednjih 10 godina, prije svega što se tiče novčanih nagrada. Sada, na primjer, kada neko izgubi u prvom kolu US Opena dobije 61.000 dolara. Prije 10 godina to je bilo 19.000. Skartili su sezonu za dvije nedjelje…", priča Štambah.

Ruku na srce, on kaže koji su problemi ATP unije igrača.

"Struktura je potpuno pogrešna. Zaposleni i poslodavci sjede u istim komisijama, imaju isti broj glasova, što se nigdje drugo ne može videti. Uvijek mora da se pravi kompromis, bez obzira da li je on dobar ili loš. To ne može da radi dugoročno, neko će željeti više da zarađuje, drugi da troše manje i imaju veći profit", objašnjava on.

Što se tiče nove asocijacije…

"Nije da je dobra ideja, a loš tajming, ali moraju se pohvaliti jer su odmah podnijeli ostavke u ATP savjetu igrača. Dosledni su. To znači da vjerovatno stvarno hoće da grade nešto drugačije. Postojali su krugovi u turovima, možda imaju takve planove, ali postoje ugovori i ATP neće tolerisati njihovo kršenje. Zanimljivo je vidjeti ko će im se priključiti. Znam da Federer, Nadal i Marej neće, što znači da neće biti velikih ikona", rekao je Štambah.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC