• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA ima novog predsednika! Infantino!

Autor mondo.rs

Dugi i neizvesni izbori u Cirihu, ali je Đani Infantino novi predsednik FIFA.

Delegati Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) izabrali su novog predsednika svetske kuće fudbala!

To će biti Švajcarac Đani Infantino koji je pobedio tek nakon dve runde glasanja. Njemu je u drugoj rundi bilo potrebno da osvoji 104 glasa, a on je dobio podršku 115 nacionalnih saveza, što znači da će on biti novi predsednik FIFA i naslediti Sepa Blatera.

Očekivalo se da će Infantino i ubedljivije pobediti, ali posle prve runde glasanja nije bilo kandidata koji je prikupio dvotrećinsku većinu prisutnih predstavnika nacionalnih saveza, računajući i FSS, a to znači 207 glasova.

Posle prve runde Infantino je imao 88, a njegov najozbiljniji konkurent Al-Kalifa 85. Još kakvu-takvu šansu je gajio i princ Al-Husein (27 glasova), dok je Žerom Šampanj sa osvojenih 7 već tada završio svoju kandidaturu. Pre njega, odnosno pre glasanja, to je učinio i Tokio Seksvejl koji je odustao.

U drugoj rundi bila je potrebna samo polovina glasova za pobedu, da budemo precizni - 104 glasa, a Infantina su očigledno podržali glasači princa Al-Huseina i Žeroma Šampanja, pa je sa 105 glasova izabran za novog predsednika.

"Fifa zaslužuje da bude poštovana i želimo da vratimo ugled ovoj organizaciji u budućnosti", poručio je Đani Infantino nakon što je izabran za novog predsednika u periodu 2016-2019.

Princ Al-Husein je u drugoj rundi osvojio samo 4 glasa, Al-Kalifa je imao 88, a Žerom Šampanj je sada bio bez glasova. Podsetimo, Fudbalski savez Srbije je otvoreno pružio podršku Đaniju Infantinu.


"Moramo da se vratimo fudbalu. Fudbal i Fifa su prošli kroz teška i tužna vremena, ali sada je to završeno. Moramo da izvršimo reforme, da uvedemo dobru vladavinu i transparentnost. Ali i poštovanje, koje ćemo povratiti kroz vredan rad", rekao je Infantino.

On je zahvalio svima na učešću u izborima.

"Hvala vam svima na sportskom nadmetanju. Jedan može da pobedi, a četvorica ne mogu. Ovo je sjajan pokazatelj demokratije u Fifi. Nameravam da budem predsednik svih vas. Putovao sam svetom i nastaviću to da činim", rekao je Infantino.

NAJAVA:

U prvom krugu bila je potrebna pobeda dvotrećinskom većinom prisutnih predstavnika nacionalnih saveza, računajući i FSS, a to znači 207 glasova. Dakle, od sada su 104 glasa dovoljna za četvorogodišnji mandat na mestu predsednika FIFA.

Dobije li neko toliko u drugom krugu, neće biti trećeg. U suprotnom, ponovo će ispasti najgoreplasirani kandidat, a u trećem krugu takmičiće se dvojica najboljih, ponovo za prostu većinu.

Koliko je napeto?

Posle prvog kruga, u kojem je za momentalnu pobedu bila potrebna dvotrećinska većina odnosno 138 glasova, Infantino je dobio 88, a Al-Kalifa 85!

Ostala dvojica kandidata, princ Al-Husein i Žerom Šampanj nisu bili konkurentni - 27 odnosno sedam glasova.

Ipak, ova 34 glasa sada će prelomiti i biće zanimljivo videti da li će Al-Huseinovi glasači ostati verni ili promeniti stranu posle ovakvog ishoda prvog kruga. Može se reći da se trenutno samo Šampanjovih sedam glasova mogu smatrati "nesvrstanima".

Ostanite uz MONDO!

U TOKU JE DRUGI KRUG GLASANJA

Poučeni iskustvom iz "prve runde", čini se da će proces izbora predsednika FIFA poprilično potrajati. Za "fotelju" se takmiče tri kandidata, a kako bi već posle ovog drugog kruga znali ko je novi predsednik - potrebno je da jedan od njih osvoji više od polovine glasova.

Odnosno, od 207 potencijalnih - da dobije 104!

Zanimljivo je to da drugi krug glasanja nismo imali više od 40 godina. Poslednji put to je bilo u "duelu" Avelanža i Stenlija Rouza 1974. godine.

Konačno kraj glasanja... Uskoro nas očekuju rezultati!

PRVI KRUG GLASANJA

U toku je glasanje za novog predsednika FIFA, sve u nadi da se neće ponoviti Sep Blater i korupcija, zbog koje je i zakazana ova vanredna Izborna sednica skupštine.

U Cirihu, pred 1.126 članova Skupštine, glasa se za jednog od četiri kandidata, s obzirom na to da se Južnoafrikanac Tokio Seksvejl (62), posle govora koji je ostavio možda i najjači utisak na okupljenje, povukao i rekao:

"Sada ste prepušteni sami sebi".

To je značilo da će se za Blaterovu stolicu, a treba odmah reći da je na kongresu samo konstatovano da se Švajcarac povukao i da nije bilo ni reči o tome da je zapravo odlukom Etičke komisije FIFA udaljen iz fudbala na šest godina, boriti četvorica kandidata:

1) Salman Bin Ibrahim Al-Kalifa, predsednik Fudbalske federacije Azije i bahreinski šeik;
2) Švajcarski advokat i aktuelni generalni sekretar UEFA, Đani Infantino, favorit Fudbalskog saveza Srbije;
3) Bivši francuski diplomata Žerom Šampanj;
4) Jordanski princ i jesenas poraženi u kampanji protiv Blatera, Ali bin al-Husein;

Posle intervencije Amerikanaca, a na zahtev mnogih malih federacija, pre svega zemalja iz Karipskog mora i Meksičkog zaliva, ukinuto je elektronsko glasanje. Male federacije plaše se da bi ostao zapisan trag u kompjuteru o njihovom glasu i da bi moglo da bude revanšizma.

Stoga, glasa se ručno, jedan po jedan, počeli su predstavnici Avganistana a pravo glasa ima 207 punopravnih članica FIFA. Indonezija i Kuvajt su, zbog mešanja politike u sport, suspendovani i, kako suspenzija nije istekla, nisu imali pravo glasa.

Da bi neko postao novi predsednik FIFA, potrebno je da dobije dvotrećinsku podršku Skupštine i, ukoliko to ne bude slučaj, dva kandidata sa najviše glasova ući će u drugi krug i tada će biti poznato ko će biti Blaterov naslednik. Za pobedu u prvom krugu potrebno je 138 glasova.

Prema nekim najavama "insajedra", niko nema šanse za pobedu u prvom krugu, što znači da će novi predsednik biti izabran u nekom od narednih krugova glasanja, a tada je za pobedu dovoljna prosta, odnosno 104 glasa.

Afrika (CAF) ima 54 glasa, Evropa (UEFA) 53, Azija (AFC) 44, Severna, Srednja Amerika i Karibi 35 (CONCACAF), Okeanija (OFC) 11, a Južna Amerika (CONMEBOL) 10 glasova.

U uvodnom delu sednice, pred kandidate za predsednika stavljen je plan programa oporavka FIFA, pre svega niz mera koje bi za cilj imale delegaciju autoriteta i smanjenje mogućnosti za korupciju, koja je prema rečima većine govornika i dovela do ove situacije, odnosno vanrednih izbora.

Reforme se moraju sprovesti u delo tokom narednih 60 dana, bez obzira ko će pobediti. Izglasalo ih je 179 članica, 22 bilo je protiv, što je bilo dovoljno (neophodno je bilo da ih podrži 75 odsto nacionalnih saveza).

Ko su favoriti?

Švajcarski advokat i drugi čovek UEFA u vreme takođe suspendovanog Mišela Platinija, Đani Infantino (45) slovi za prvog favorita, iako pojedini mediji tvrde da je to bahreinski šei, Salman Bin Ibrahim Al-Kalifa (50). Uglavnom, Infantino se istakao u lobiranju za proširenje EURO turnira na 32 reprezentacije, a najavio je i da će FIFA svetsko prvenstvo uskoro imati 40 učensika, ako on bude pobedio.

Navodno, može da računa na podršku evropskih, južnoameričkih i većine članica iz CONCACAF zone, pa se predviđa da ima oko 90 "sigurnih" glasova. Podržava ga i 13 fudbalskih saveza sa Balkana, koji su se o tome dogovorili nedavno na večeri u beogradskom Hotelu "Metropol".

Šeik Al-Kalifa član je bahreinske kraljevske porodice i prvi čovek Azijske fudbalske federacije, kao i potpredsednik FIFA. On u ova dva foruma uglavnom radi na pitanjima komrecijalnog i sportskog aspekta, sebe u funkciji predsednika vidi pre svega kao ambasadora fudbala, odnosno zalaže se da prvi čovek FIFA ima "salonsku" funkciju.

Njegovi oponenti iskopali su da je u prošlosti navodno učestvovao u gušenju ljudskih prava u svojoj otadžbini, ali on je to oštro odbacio i rekao da se radi o grubim lažima. Veruje se da šeik Al-Kalifa ima podršku većine afričkih i azijskih zemalja, što bi značilo da, poput Infantina, ima nešto više od 90 glasova na raspolaganju za prvi krug.

Jordanski princ Ali bin al-Husein, koji je u maju prošle godine na izborima izgubio od Sepa Blatera, prema nekim izveštajima može da računa samo na neopredijeljene članice FIFA, jer je većina čvrsto stala iza Infantina i Al-Kalife. Uoči izbora zatražio je da biračke kabine ne budu zaklonjene zavesom kako ne bi nikako bilo moguće videti ko je šta zaokružio, ali je to odbijeno.

Najmanje šanse daju se Francuzu Žeromu Šampanju, dok je Južnoafrikanac Tokio Seksvejl uveliko odustao. Šampagne je bivši francuski diplomata, a u FIFA je punih 11 godina obavljao razne funkcije (1999-2010), s tim da je tri godine bio je zamenik generalnog sekretara.

Seksvejl je Južnoj Africi poznat kao borac protiv "aparthejda" i zbog toga je bio zatvaran na Roben Ajlendu, poptu Nelsona Mendele. Od uspostavljanja južnoafričke demokratije 1994. godine bio je aktivan i u političkom i u poslovnom životu, obogatio se poslovima na dijamantima, a jedini dodir s fudbalom, za sada, bio je njegov angažman na organizaciji Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. godine.

Opšte ocene su da je Infantino najbolje iskoristio svoje vreme za predstavljanje i govor, dobio je aplauz kad je rekao:

"Novac FIFA je vaš novac, ne predsednikov", a obraćao se prisutnima na tečnom engleskom, italijanskom i arapskom.

Sekvejl je rekao da su sporne dodele svetskih prvenstava Rusiji 2018. i Kataru 2022. zapravo razlog što je došlo do tekuće sednice.

Šampanj je rekao da je ekonomski poredak u fudbalu nepravedan i da će to biti njegov fokus, ako bude izabran, šeik Salman poručio je da nije spreman da žrtvuje budućnost FIFA zarad pobede na izborima, a šeik Al-Husein da sporna prošlost FIFA ne može da ubije njenu svetlu budućnost.

Ostanite uz MONDO, uskoro opširnije...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC