• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li postoji Rukometni savez FBIH?

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Rukometni savez FBiH, koji bi mogao da se udruži sa Rukometnim savezom RS u krovni savez na nivou BiH osnovan je, ali formalno-pravno (još) ne postoji. Evo i zašto.

 Da li postoji Rukometni savez FBIH? Izvor: MONDO/Samir Cacan

Aktuelna preregistracija Rukometnog saveza BiH, odnosno osnivanje novog „Rukometnog saveza u BiH“ koje je u toku, aktuelizovalo je i problem nepostojanja Rukometnog saveza FBiH.

Postojanje tog saveza omogućilo bi udruživanje sa postojećim Rukometnim savezom RS i udruživanje u Rukometni savez BiH, prema Zakonu o sportu BiH, a ne prema Zakonu o udruženjima i fondacijama BiH, što su vodeći čelnici RSBiH izabrali kao rješenje u novonastaloj situaciji i naloga inspekcije o otklanjanju nepravilnosti.

Međutim, da li Rukometni savez FBiH zaista ne postoji, da li zaista nema volje za formiranje entitetskog saveza u FBiH?

Prema saznanjima MONDA, Rukometni savez FBiH jeste osnovan prošle godine udruživanjem rukometnih saveza federalnih kantona.

„Održana je skupština na kojoj su predstavnici Rukometnog saveza Kantona Sarajevo, Rukometnog saveza Unsko-sanskog kantona i Rukometnog saveza u Tuzlanskom kantonu osnovali RSFBiH. Nakon prijave iz Hercegovačko-neretvanskog kantona da nisu bili obaviješteni o formiranju saveza, skupština je ponovljena i u članstvo su uključeni i RS Zeničko-dobojskog kantona, RS u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, te RS Bosansko-podrinjskog kantona. Na osnivačku skupštinu nisu došli predstavnici RS Zapadno-hercegovačkog kantona, dok u Srednje-bosanskom, Livanjskom i Posavskom kantonu nema organizovanih saveza. Mi smo ispunili sve potrebne radnje i osnovali Rukometni savez FBiH“, istakao je za MONDO Hamid Džandžanović, koji je izabrana za predsjednika RSFBiH.

Zašto onda ne funkcioniše Rukometni savez FBiH?

„Naš zahtjev za registraciju je odbijen nakon prve skupštine i prijave HNK, međutim, mi smo u međuvremenu održali tu novu skupštinu sa svim savezima, osim ZNK, dopunili dokumentaciju i predali zahtjev za upis u registar kod Ministarstva pravde FBiH, međutim, oni nije nikada riješilo taj naš zahtjev, ni pozitivno, ni negativno. Zašto je tako, treba pitati ljude u Ministarstvu“, kaže Džandžanović.

Novoosnovani Rukometni savez FBiH u međuvremenu je zbog pokrenuo i upravni spor protiv federalnog ministarstva pravde jer nije riješio njihov zahtjev u zakonskom roku.

Kantonalni sud u Sarajevu presudio je u korist RSFBIH i presudom od 28.oktobra 2016. naložio Ministarstvu pravde FBiH da u roku od 30 dana donese rješenje o ovom predmetu, što do današnjeg dana nije učinjeno.

Dok RSFBiH čeka rješenje, u toku je osnivanje novog „Rukometnog saveza u FBiH“ prema Zakonu o udruženjima i fondacijama, čiji članovi su Rukometni savez RS, Rukometni savez Herceg-Bosne i RSBiH.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC