• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Janković za MONDO: Liga izjednačena, biće teško

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Fudbaleri Rudar Prijedora sezonu u kojoj žele da se okite šampionskom titulom i nakon četiri godine vrate u Premijer ligu BiH, otvaraju domaćom utakmicom protiv povratnika u prvoligašku društvo, Jedinstva iz Brčkog (subota, 18 časova).

 FK Rudar Prijedor - FK Jedinstvo Brčko, najava, Igor Janković nova sezona Prva liga RS 2019/20 Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Bliži se početak dvadeset pete sezone u Prvoj ligi Republike Srpske, koja startuje u subotu. Većina onih koji prate prvoligaški fudbal Srpske smatra da je glavni favorit za osvajanje šampionske titule, samim tim i plasman u Premijer ligu BiH, Rudar iz Prijedora.

Tim sa Sane tokom ljeta doživio je brojne promjene, kako u upravljačkoj strukturi, tako i u stručnom štabu, te igračkom kadru, tako da je na pleća novog trenera Igora Jankovića pao veliki teret, da novajlije posloži i uigra tokom pripremnog ciklusa, kako bi na najbolji način odgovorili zadacima i ciljevima koji su pred njih stavljeni.

A ti ciljevi su najviši mogući, pobjednički trofej i povratak u elitno bh. društvo, odakle su Prijedorčani ispali 2016. godine.

Ambicije presudile, Janković na klupi "rudara"

Nakon napornih priprema, mladi stručnjak smatra da je uspio ostvariti sve zacrtano i da njegova ekipa spremno dočekuje start prvenstva.

"Treba naglasiti da je u klubu sve novo, praktično 90 odsto Upravnog odbora, stručnog štaba i ekipe je promijenjeno. Pripremni period smo odradili kvalitetno. Uprava nam je omogućila optimalne uslove, išli smo i na Zlatibor, gdje smo odradili jedan dio priprema, a finiš u Prijedoru. Kada se sve sabere i oduzme, mogu biti zadovoljan odrađenim poslom", istakao je Janković za MONDO.

Ipak, pripreme i prijateljski susreti potpuno se razlikuju od borbe za bodove, čega je svjestan strateg Prijedorčana.

"Tako je, prvenstvo je nešto sasvim drugo, puno je novih igrača, treba sve to da se složi, a za sada sve ide dobro. Ambicije su najviše - plasman u premijerligaško društvo, tako da iz kola u kolo moramo biti sve bolji. Već sutra dolazi nam Jedinstvo iz Brčkog i u tom meču moramo da se pokažemo u najboljem svjetlu, tj. da potvrdimo sve ono što smo uradili u proteklih mjesec i po tokom pripremnog ciklusa", kaže Janković.

Izvor: MONDO

Povratnik u prvoligaško društvo, Jedinstvo iz Brčkog, imaće veliki motiv da se pokaže i dokaže prijedorskoj publici, te već na premijeri, na "vrućem" terenu Gradskog stadiona, potvrdi da prošle godine nije slučajno bio prvak drugoligaškog "istoka".

"Svaka ekipa koja uđe u viši rang, takmičenje dočekuje euforično. Oni u Prijedoru nemaju šta izgubiti. Biće im to prva utakmica u povratničkoj sezoni, a dodatni motiv je to što se bore protiv ekipe koja cilja prvo mjesto. Skautirali smo ih i analizirali, s obzirom da su nepoznanica u ovoj ligi. Ali, okrenuti smo sebi, tražimo našu formu i ukoliko budemo pravi, pobjeda neće doći u pitanje", optimistično Janković najavljuje prvo kolo i duel sa Brčacima koji je na rasporedu u subotu od 18 časova.

Osim Rudar Prijedora, kandidaturu za sami vrh istakao je i dosadašnji premijerligaš Krupa.

Mada, ne treba zanemariti ni ostale prvoligaše, koji će sigurno željeti u novom formatu, prvi put sa 10 ekipa i trokružnom sistemu, da pokažu najviše što mogu i izbjegnu borbu za opstanak.

"Kada se pogleda tradicija, veličina kluba, istorija i infrastruktura, Prijedor zaslužuje premijerligaša. Isto tako, Krupa je godinama unazad igrala Premijer ligu BiH, ima organizovanu upravu, nisu mnogo mijenjali u prelaznom roku, tako da su oni najveći konkurent u ovom trenutku. Ali, tu su i Alfa Modriča, Kozara, Slavija, koji su uvijek neugodni, tako da neće biti nimalo lako. Ekipe koje pretenduju za prvo mjesto, poput nas i Krupe, sigurno će svi gledati na drugačiji način, davati 130 odsto svojih mogućnosti da nešto naprave protiv njih. Liga je skraćena, izjednačena i biće veoma teško ove sezone", naglasio je mladi stručnjak.

Mnogo polemike vodi se baš o tom skraćenju lige, odnosno novom formatu takmičenja u najjačem rangu fudbala Srpske. Za razliku od mnogih stručnjaka, koji smatraju da je ovakva odluka čelnika Fudbalskog saveza RS nije dobra, Janković ima drugačije mišljenje.

"Svi koji ispadnu iz lige, na kraju optužuju Savez. Mislim da o tome treba da razmišljaju ranije. Slušam svoje kolege, koji smatraju da samo skraćenje lige neće donijeti kvalitet, ali mislim da griješe. Već sada vidim da sve ekipe, u odnosu na prošlu sezonu, imaju kvalitetnije igrače i ozbiljnije su shvatili takmičenje, tako da će liga sigurno biti izjednačena. Jedino je pitanje da li smo baš za ligu sa 10 ili 12 klubova, jer sa ta dva kluba ne bismo izgubili toliko na kvalitetu. Ali, neminovno je da je skraćenje donijelo kvalitet", zaključio je trener Prijedorčana.

Svi mečevi uvodne runde sezone u Prvoj ligi RS biće odigrani u subotu, pet od 18, a jedan od 20.30 časova.

PRVA LIGA RS - 1. KOLO:

Krupa - Željezničar (18.00)
Podrinje - Slavija
Rudar Prijedor - Jedinstvo
Sloga - Tekstilac
Alfa Modriča - Kozara (20.30)

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC