• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FSBIH osudio divljanje huligana u Širokom Brijegu

Autor mondo.rs

Poslije incidenata na kup utakmici između Širokog Brijega i Sarajeva na „Pecari“ oglasio se i Fudbalski savez BIH.

 FSBIH osudio divljanje huligana u Širokom Brijegu Izvor: MONDO/Samir Cacan

Meč između Širokog i Sarajeva prekinut je u 75. minutu kada su domaći navijači tvrdim predmetom pogodili fudbalera Sarajeva Anela Hebibovića.

Tada je sudija Elvis Mujić iz Banovića povukao igrače obje ekipe u svlačionice, a tokom prekida su, kako je prenio "Kliks", navijači Širokog Brijega podigli transparent posvećen ubistvu navijača "bordo" tima Vedrana Puljića, koje se dogodilo prije deset godina.

"Lažni iskazi i huškanje 'raje' 10 godina poslije još traje. Tražite istinu, a ona se oduvijek zna, naša je dužnost braniti ove ljude i grad", pisalo je u poruci "Škripara".

Dan kasnije oglasio se Fudbalski savez BIH i osudio ispade huligana. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

„Fudbalski savez BiH najoštrije osuđuje sve oblike nedozvoljenog ponašanja navijača na utakmici osmine finala Kupa BiH, između Širokog Brijega i Sarajeva, posebno govor mržnje, nacionalističke ispade te bacanje tvrdih predmeta na igrače gostujućeg tima.

Nažalost, rezultat je ostao u sjeni ovih huliganskih ispada, jer kako drugačije nazvati ponašanje navijača čije glavno „oružje“ u navijanju za svoj tim su nedozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava, ksenofobni transparenti, uzvici puni mržnje i diskriminacije.

Na stadionu „Pecara“ u Širokom Brijegu još jednom se pokazalo da huliganima među navijačima nije na prvom mjestu fudbal, niti njihovi klubovi, već samopromocija kroz izazivanje incidenata i nereda.

Pozivamo medije, državne institucije, navijačke grupe i sve ljubitelje sporta da osude ovakvo ponašanje i distanciraju se od huligana. U suprotnom, svi navijači će biti poistovjećeni sa huliganima. To nije pravedno prema onim navijačima koji 90 minuta i na korektan način bodre svoj klub i koji nastoje da drugim, pozitivnim načinima doprinose promociji ne samo svoga kluba nego i fudbala u cjelini.

FSBIH, klubovi i sve službe uključene u organizaciju utakmica moraju učiniti sve kako stadioni u BiH ne bi bili mjesto mržnje, već sportskog spektakla i druženja.

FSBiH je svjestan da kažnjavanje klubova nije dovoljna ni poželjna mjera za iskorjenjavanje huliganizma. Cjelokupna društvena zajednica mora posvetiti mnogo više pažnje radu sa mladima, prevashodno pitanju edukacije i sportske kulture.

Da bi u centru pažnje bili fudbal i fudbaleri moramo zajednički i konstruktivno djelovati u sprječavanju nereda, a FSBiH je u tom smislu otvoren za svaku podršku i inicijativu", saopštili su iz FSBIH..

Sinoćnja utakmica između Širokog Brijega i Sarajeva završena je pobjedom Širokog Brijega rezultatom 3:2.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC