• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorija u 96. minutu: IPAK TOTENHEM U FINALU!

Autor mondo.rs

Popadali su fudbaleri Ajaksa kada je Lukas Mura utišao publiku u Amsterdamu trećim golom na meču u 96. minutu i tako odveo svoju ekipu u finale Lige šampiona gde ih čeka Liverpul. Ko preživi - pričaće!

Utakmice za infarkt u polufinalu, a kakva će tek da bude ona za pehar Lige šampiona zakazana za 1. maj u Madridu koju će igrati Totenhem i Liverpul, ne smemo ni da pomislimo!

Nakon što su "redsi" na senzacionalan način prethodne večeri uspeli da preokrenu uprkos zaostatku od tri gola iz prvog meča protiv Barselone (4:0), tako su i fudbaleri Totenhema smogli snage da postignu tri gola za jedno poluvreme i odu u svoje prvo finale ovog takmičenja.

Delovalo je da je Ajaks golovima De Lihta i Ziješa iz prvog dela igre, uz 1:0 iz prvog meča, već upisao finale, ali ekipa Maurisija Poketina se nikada ne predaje...

Za samo 240 sekundi, od 54. do 59. minuta, Lukas Mura je izjednačio rezultat, gledali smo kako i jedni i drugi pogađaju okvir gola, a onda LUDI finiš meča i 96. minut nakon kog su igrači Ajaksa popadali na travu u neverici zbog propuštene šanse.

Opet je Brazilac ušao u šansu iz drugog plana i savladao Onanu za het-trik na ovom meču i radost navijača Totenhema još veću od one nego što je bila protiv Sitija u četvrtfinalu.

Tada je Rahim Sterling postigao gol duboko u nadoknadi i "bukirao" polufinale svojoj ekipi, da bi VAR tehnologija donela osmeh na lice Spursima pošto je pogodak poništen, pa je tako Totenhem pitanje prolaska u narednu rundu ponovo rešio "minut do poslednjeg zvižduka".

Žaliće sigurno Ajaks što nije uspeo da u ovoj sezoni stigne do finala Lige šampiona, ali koliko su ga oni zaslužili, toliko je i Totenhem...

U sjajnoj utakmici za englesko finale: Ajaks - Totenhem 2:3 (2:0), UKUPNO 3:4!


Nekoliko minuta pred početak utakmice saopšteno je da David Neres ne može da nastupi zbog povrede zadobijene na zagrevanju, tako da je mesto u startnoj postavi umesto njega zauzeo Kasper Dolberg, što je za sobom dovelo do potpune promene plana u igri Ajaksa...

S obzirom na to da je Danac izraziti napadač, otišao je na "zakucano" mesto Dušana Tadića koji se preselio na levi bok, prvi put u težoj utakmici za Ajaks ove sezone.

Ipak, to je pozicija na kojoj je toliko dugo igrao tokom karijere, da je odmah ušao u šansu pored neoprezne odbrane Totenhema, izblokirao ga je Kiran Tripijer, ali engleski bek se bolje snašao u toj situaciji nego u onoj koja je usledila posle kornera Lasea Šenea.

"Ispustio" je De Lihta, kapiten Ajaksa je umakao i Deleu Aliju, dok je Van de Bek napravio blok na Fertongenu, a lopta je završila u mreži Uga Lorisa već u 5. minutu.


To je značilo ofanzivniji Totenhem koji je već u narednom napadu preko Hjung-Min Sona pogodio stativu, potom su u šanse ulazili Dele Ali, Kristijan Eriksen i Lukas Mura, međutim uprkos lošoj igri Ajaks je prebrodio krizni period i uzvratio u velikom stilu.

Tadić je prvo šutirao pored gola, potom je u 35. minutu s levog boka video da Vanjama ne zna da iza njega dolazi Ziješ, da bi je levom nogom u trku zakucao loptu u mrežu Lorisa!

Potonule su sve lađe Totenhemu u tom trenutku, iako je kao inspiracija mogao da posluži Liverpul koji je samo dan ranije uspeo da stigne tri gola minusa protiv Barse...

JEDAN MORA DA OSVOJI TROFEJ!

Jirgen Klop i Maurisio Poketino preporodili su Liverpul i Totenhem, igraju godinama sjajan fudbal, ali je "mrlja" kod obojice bila što nema trofeja. Nemac će pokušati da ga donese u trećem evropskom finalu (izgubio Ligu Evrope i Ligu šampiona), dok je ovo prvo za Maurisija Poketina kao trenera Totenhema. Govorio je da to nije važno, ali slavlje na kraju...

I možda jeste!

Spursi su krenuli silovito u drugom delu, pojačani i Ljorenteom u napadu, a u samo četiri minuta Lukas Mura je postigao dva brza gola (54. i 59. minut) tokom kojih je odbrana delovala amaterski, čak i kada je Onana fantastično sprečio gol, pa doživeo da saigrači "prodaju" loptu.

Morao je da reaguje Ten Hag i vrati Tadića u špic, koji je ponovo sjajno asistirao Ziješu, mada sad nije bio precizan, igralo se zato u jačem ritmu - šanse na obe strane.


Najveću za Ajaks propustio je Ziješ u 79. minutu kada je pogodio stativu, dok je Totenhem možda bio i bliže u 87. minutu kada je Fertongen pogodio prečku sa četiri metra, da bi mu onda odbitak sa gol-crte izbio Feltman.

A onda taj kobni 96. minut, kada su već na izmaku snaga bili igrači Ajaksa, ali ne i Lukas Mura koji se iz drugog plana ušunjao u kazneni prostor i matirao Onanu.

Prvo je fenomenalno loptu spustio "sidraš" Ljorente, iz prve je Dele Ali probacio loptu za brzonogog Brazilca koji nije mnogo razmišljao - šutirao je ispod ruke golmana Ajaksa i lopta je završila u mreži.

Brazilac je tako postigao het-trik na ovoj utakmici koju će do kraja života pamtiti svi navijači Totenhema, a i mi možemo da kažemo da dugo nisu bile odigrane dve ovako uzbudljive utakmice polufinala Lige šampiona (i ne samo one), rešene posle nestvarnih preokreta, iz reda istorijskih i za sva vremena.



AJAKS: Onana - Mazraui, De Liht, Blind, Taljafiko - Šene (od 60. Feltman), De Jong, Van de Bek (od 90. Magaljan) - Dolberg (od 67. Singraven), Ziješ i Tadić.

TOTENHEM: Loris - Tripijer (od 81. Lamela), Aldervereld, Fertongen, Rouz (od 81. Dejvis) - Sisoko, Vanjama (od 46. Ljorente), Ali - Eriksen - Son i Mura.

Meč je sudio Feliks Brih iz Nemačke.


IZ MINUTA U MINUT: 

90+7' - KRAJ!

90+6' - GOOOOOOOL! LUKAS MURA! GOOOOOOOL! 3:2 ZA TOTENHEM!

90+2' - U šansi je Dušan Tadić, možda je i previše oklevao...

90' - Pet minuta nadoknade.

90' -
Van de Bek ide iz igre, menja ga Lisandro Magaljan.

87' - KAKVA ŠANSA ZA TOTENHEM! NIŠTA!

Jan Fertongen je sa četiri metra posle kornera, neometan, pogodio samo prečku gola Onane, vratila mu se ona u noge, šutirao je još lošije i sa gol-linije je izbacio Feltman, da bi u nastavku akcije jako "tukao" Son preko gola.

81' -
Erik Lamela menja Kirana Tripijera, megaofanzivni Totenhem. Tu je i Ben Dejvis umesto nervoznog i potrošenog Denija Rouza.

79' - ZIJEŠ! STATIVA!

Fantastičan napad Ajaksa i pas u pravom trenutku Van de Beka, a Marokanac je oprobao levu nogu, lopta završava samo na stativi Uga Lorisa.

Za to vreme u kući Trenta Aleksander-Arnolda koji gleda ovaj meč...


76' -
Po žuti karton za Ziješa i Rouza.

74' -
Ljorenteeeee.... Pored gola ide šut Španca nakon kornera.

67' -
Singraven na terenu umesto Dolberga, sad će Tadić u špic.

64' -
Tadić sa boka smešta u gol-šansu Ziješa, ovaj šutira iz trka sa 11 metara, ali pored! U nastavku Ajaks ima problema, De Liht jedva spašava da Lukas Mura postigne treći pogodak....

59' - GOOOL! LUKAS MURA! OPET! 2:2!

Fantastičnu akciju Totenhema po desnoj strani osujetio je Onana savršenom odbranom posle šuta Ljorentea, ali nisu uspeli igrači Ajaksa da je zadrže kod sebe.

Lase Šene je praktično asistirao Lukasu Muri, Brazilac se najbolje snašao i pogodio dalji ugao gola Onane za erupciju panike u Amsterdamu, pošto je Totenhem sada na samo gol od izjednačenja u ukupnom skoru.


55' - GOOOL! LUKAS MURA! 2:1!

Totenhem je ponovo u igri.

Otvorila se kontra posle kornera za Ajaks, očas posla je Dele Ali napadao odbranu u crveno-belom, driblingom je dodao Lukasu Muru, Brazilac je pokupio loptu i posle dva kontakta savladao Onanu.

Hoćemo li dobiti dramu ove večeri?

53' - DELE ALI!

Fantastična odbrana Onane, ako je neko mislio da je dobar samo s loptom u nogama... Bio je to "klasičan" napad preko Delea Ali kada uđe iz drugog plana iza beka, šutirao je pored Taljafika, ali golman na mestu!

50' -
U beležnici Feliksa Briha sada je i Kasper Dolberg.

46' -
Promena u pauzi, na terenu je Ljorente umesto Vanjame, pa da vidimo da li može da bude čovek odluke kao što je to bilo protiv Sitija...


45+2' -
Totenhem je bio opasna između dva gola Ajaksa, kada Holanđani nisu "postojali" na terenu, ali su oni ti koji su svoje šanse preko De Lihta i Ziješa iskoristili i sada su na poluvreme daleko od finala Lige šampiona na "Vanda Metropolitanu".

40' -
Totenhem se izuzetno muči u organizaciji igre iz poslednje linije...

36' - GOOOL! ZIJEŠ! 2:0! AJAKS PRED FINALOM!

Igraju preozbiljan fudbal ovi momci!

Dušan Tadić je dobio duel sa Kiranom Tripijerom, razmenio je dodavanje sa Van de Bekom, a onda sa levog boka u sredinu poslao za Ziješa koji šutira iz prve i...BAM!

Sada već (ne)moguća misija pred Totenhemom...

30' - Tadić!

Konačno šansa za Ajaks, prva od gola, sada je Ziješ spojio Tadića s golom, napao je iskosa Alderverelda, našao mesto za šut, ali lopta ide malo pored dalje stative.

23' -
Opet propust odbrane Ajaksa posle odličnog dodavanja Alija s boka za Sona, ušao je u šansu korejski fudbaler, velike su to rupe, ali nema gola. Minut kasnije u velikoj prilici i Eriksen, pravo u Onanu!


16' -
Preoštar start Muse Sisoka na Niku Taljafiku i Feliks Brih pokazuje prvi žuti karton.

10' -
Sve bolji igrači Totenhema koji su pretili u svakom napadu od primljenog pogotka, sada je gađao Dele Ali, šutirao malo pored stative Onane, ali je bio ofsajd.

6' - STATIVA!

Uf, kakav meč već gledamo, Son je prevario Onanu i pogodio stativu, ali se lopta nije odbila nazad igračima Totenhema...

5' - GOOOOL! DE LIHT! 1:0!


Neverovatan je skakač mladi kapiten Ajaksa i njegov tim vodi posle odličnog kornera Lasea Šenea, dok je neoprezno uz njega stajao Dele Ali, odnosno nije Kiran Tripijer. Prethodno je dobar blok na Fertongenu napravio Van de Bek.

Feliks Brih, dobro poznat sudija nama, dobio je signal iz VAR sobe da je bilo kontakta u kaznenom prostoru, ali nije pregledao snimak. Ništa sporno!

4' - TADIĆ!

I kada igra na levom krilu - strašan je Dušan Tadić!

Našao je prostor za šut, izblokirao ga je Kiran Tripijer, a onda je Ugo Loris fantastično intervenisao levom rukom i poslao loptu u prvi korner.

1' -
Meč je počeo!

- Povreda brazilskog igrača Davida Neresa pravi probleme za Ajaks. To znači da Dušan Tadić sada neće biti "lažna devetka", u špicu će igrati danski fudbaler Kasper Dolberg, dok srpski as odlazi na bok, prvi put protiv nekog jačeg tima u Ligi šampiona.

- Ovako je nekoliko sati pred meč u Amsterdamu...


- U ovom veku Ajaks nijednom, do ove sezone, nije igrao polufinale Lige šampiona. Zapravo, poslednji put su još 2006. godine prošli grupu, dok su četvrtfinale igrali 2002/03. U okvirima 20. veka, bili su jedan od najvećih timova Evrope pošto su igrali čak šest finala Lige šampiona (Kup šampiona) i osvojili su četiri pehara. To je bilo 1971, 1972, 1973. i 1995. godine. U finalu 1996. izgubili su od Juventusa.

- Podsećamo vas da ćete na MONDU moći da pronađete hajlajtse u HD formatu.

- Dušan Tadić je ove sezone u Ligi šampiona zabeležio šest golova i četiri asistencije. Protiv Totenhema u Premijer ligi je slavio samo jedanput dok je igrao za Sautempton, a protiv njih je upisao gol i dve asistencije.

- Čak četiri sadašnja fudbalera Totenhema stigla su iz Ajaksa: Eriksen, Aldervereld, Fertongen i Sančez, s tim da samo Kolumbijac nije večeras u sastavu zbog povrede.

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILOŠ

NA ŽALOST ENGLESKO FINALE LIVERPUL OSVAJA LIGU ŠAMPIONA

Ognjen

Ajax - Tottenhem 2:3 *

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC