Napravite tortu oko koje će se ukućani otimati!
Sezona je malina, idealna prilika da napravite ovu sjajnu tortu!
Sastojci:
220 grama putera (na sobnoj temperaturi)
Šolja i po belog šećera
¼ šolje smeđeg šećera
Kašika rendane kore limuna
Pola šolje limunovog soka
Kašičica ekstrakta vanile
Četiri veća jaja
Dve i po šolje brašna
Kašičicu i po praška za pecivo
Kašičica i po sode bikarbone
Pola kašičice soli
Pola šolje punomasnog mleka
Pola šolje slatke pavlake
Četiri i po šolje svežih ili zaleđenih malina
Dve kašike brašna
Za preliv:
220 grama krem sira (na sobnoj temperaturi)
140 grama putera (na sobnoj temperaturi)
Četiri šolje šećera u prahu
Dve kašičice rednane kore limuna
Kašika sveže ceđenog limunovog soka
¼ kašičice soli
Dve kašike slatke pavlake
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni i podmažite pleh.
U većoj posudi umutite puter, beli i smeđi šećer, koru limuna, ekstrakt vanile. Mutite oko pet minuta, da smesa postane vazdušasta. Dodajte jaja, jedno po jedno, i mutite između svakog dodavanja.
U odvojenoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Ove suve sastojke dodajte u posudu sa prethodnim sastojcima i mutite na nižoj brzini, da se smesa sjedini. Isključite mikser, pa dodajte mleko, slatku pavlaku i limunov sok i dobro izmešajte.
U trećoj posudi pomešajte dve i po šolje malina sa dve kašike brašna. Zatim to sjedinite sa smesom i kratko promešajte.
Smesu podelite na dva jednaka dela, kako biste ispekli jednake kore – pecite 35 do 45 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.
Ostavite kore da se ohlade desetak minuta, pre nego što ih izvadite iz pleha.
U međuvremenu, napravite preliv.
U većoj posudi umutite krem sir sa puterom, oko tri minuta, da postane vazdušast. Smanjite brzinu miksera, pa postepeno dodajte šećer u prahu, a zatim i koru limuna, limunov sok i so. Na kraju dodajte slatku pavlaku i nastavite da mutite još 2-3 minuta.
Kada su se kore potpuno ohladile, jednu stavite na veliku tacnu za torte, pa je odozgo i sa strane namažite prelivom. Poređajte šolju malina odozgo, pa stavite drugu koru preko i nanesite preliv odozgo i sa strane, a odozgo ukrasite sa još malo malina.
Ohladite u frižideru i poslužite.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!