• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nebožder: "Tri praseta" u režiji Kolje Pejakovića

Autori mondo.ba Autori Milica Kulić

Premijera predstave "Tri praseta (Nebožder)" biće odigrana u srijedu, 18. novembra u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci. Riječ je o novom autorskom projektu našeg poznatog glumca i reditelja Nikole Kolje Pejakovića.

 "Tri praseta" u režiji Kolje Pejakovića Izvor: MONDO/Milica Kulić

Nakon brojnih projekata u Narodnom pozorištu Republike Srpske i Gradskom pozorištu Jazavac, neumorni Nikola Pejaković odlučio je da napravi nešto i za najmlađe ljubitelje pozorišne umjetnosti.

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Banjaluci, Pejaković je istakao da je zadovoljan radom na predstavi, a mi ne sumnjamo da je i ovog puta riječ o kvalitetnom projektu nastalim pod njegovom režiserskom palicom.

"Proces rada je glatko prošao prvenstveno zahvaljujući saradnicima Berini, Jeleni i Aci. Za mene je uvijek izazov kada radim po banjalučkim pozorištima. Mislim da smo uspjeli da napravimo predstavu koja odgovara željama i namjerama pozorišta, ali i konceptu i ideji koju bi pozorište trebalo da ima. 'Nebožder' jeste namijenjen djeci, ali svakako će biti zanimljiv i odraslima jer ako bilo ko ne može da shvati čin to nije dobro. Ponosim se timom jer smo svi iz Banjaluke, a uvijek se trudim da radim sa domaćim timom", rekao je Nikola Pejaković.

Izvor: MONDO/Milica Kulić

Direktor Dječijeg pozorišta RS, Predrag Bjelošević takođe je naglasio da će nova predstava za djecu biti zanimljiva i odraslima.

"Na kultivisan način Nikola Kolja Pejaković je u predstavi za djecu rađenoj po poznatoj bajci 'Tri praseta' uspio da otvori neka pitanja koja su direktno upućena i odraslima. Čestitam mu na tome, a ono što me posebno dotiče jeste da u 60. jubilarnoj sezoni mi izlazimo sa drugim ozbiljnom projektom (nakon 'Odiseja') u kojem su učestvovali isključivo Banjalučani, raduje me da smo napravili dobru priču zahvaljujući Pejakoviću čiji je ovo autorski projekat (o nje tekstopisac, reditelj i kompozitor songova). Nadam se da je pred nama hit predstava koja će dugo trajati na našoj sceni», istakao je Bjelošević.

Pogledajte foto galeriju!

Scenograf Berina Šuščević kaže da je odmah shvatila Pejakovićevu želju kako bi scena trebalo da izgleda.

"Tekst je prilično realan, a moj zadatak je bio da napravim realnu šumu, bez vilenjaka, našu šumu kojoj prijeti istrebljenje. Odlučili smo da scenografija ide ka apstraktnom nivou u vidu dječijih igračaka, dok bi tekst bio u kontrakstu, a zajednička veza je duhovitost. Samo rješenje se svidjelo reditelju i nadam se da će publika osjetiti pozitivnu energiju na sceni", kazala je Berina.

"Već nakon pročitanog scenarija dobila sam ideju kako bi ti likovi trebalo da izgledaju, kako bi kostimi još više naglasili njihov karakter. Vuk predstavlja današnjeg modernog čovjeka koji svojim kostimom diše samopouzdanjem i samouvjerenošću, dok je uloga Prasića totalna suprotnost. Trudila sam se da kostimi budu funkcionalni, da lijepo izgledaju i da na najbolji način prikažu taj karakter koji je režiser već osmislio", rekla je kostimografkinja Jelena Savić.

Nova predstava, okarakterisana kao moderna bajka, biće specifična i po tome što je ovo prvi put u posljednje dvije decenije da će se na sceni Dječijeg pozorišta RS pojaviti samo muški likovi. U predstavi igraju: Dragan Banjac, Aleksandar Blanić, Slobodan Perišić, Đorđe Janković i Željko Milićević. Premijera je zakazana za 19 časova.

Pratite MONDO na Facebooku, Twitteru i Instagramu!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop