Riječ stručnjaka

Doktor objasnio: Greška koja ubija najzdraviji dio kiselog kupusa

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Gastroenterolog Vojislav Perišić pričao je o kiselom kupusu, probiotskim bakterijama i turšiji. Pazite ako ih jedete da biste ojačali imunitet ishranom!

Izvor: potpis MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac/Prva TV

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je na Prvoj o ajvaru i turšiji kao izvoru vitamina i drugih zdravih supstanci. Profesor Voja je otkrio koja je najbolja paprika za ajvar, a jedno povrće izdvojio je kao "kralja" u ishrani!

Doktor je počeo od vitamina C, i rekao da ga pripremanje dugotrajnih proizvoda kao što je ajvar - uništava.

"Paprika ima više vitamina C nego limun, grejpfrut ili narandža. Ali on nije stabilan na visokim temperaturama, i ako skuvamo ajvar najveći dio njega će nestati", kazao je gastroenterolog. Kupus je, za njega, "kralj povrća", bilo da je svjež ili ukiseljen.

"Rasol od kupusa je najhranljivija tečnost, dobijena fermentacijom apsolutno čudesne biljke. Pa i pijanci uzimaju rasol poslije zloupotrebe alkohola, prepun je antioksidanasa, kao i probiotika", objasnio je on.

"Kupus ima mnoštvo dobrih bakterija, odličan je za probavu. Probiotske bakterije možemo dobiti iz biljaka, ili direktno iz zemlje, a kupus ih ima gomilu. Važna je pravilna priprema, domaćice stave nekada previše soli a ona će ubiti bakterije", rekao je dr Voja i objasnio koliko bi soli trebalo staviti.

"Uzmete kacu, kupusu samo isiječete i izvadite korijen, i jednu kafenu kašiku soli stavite tu gdje je korijen bio. I kupus dalje fermentira od svojih bakterija, najviše ih ima iz roda laktobacilusa. Moramo se prije jela osloboditi viška soli, zato je važno da se kiseli kupus ispere", rekao je on.

Kiseli kupus savjetuje prije nego sveži, mada podvlači da i svjež kupus ima brojna dobra svojstva. Doktor je "kritikovao" i jedno povrće koje ne voli!

"Da li može kelj da se ukiseli? Nema šanse. Nema on fermentaiblne ugljene hidrate. Fuj, ja ne jedem kelj, ali kupus je druga priča", našalio se on.

Od drugih namirnica koje možemo da ukiselimo ili očuvamo preko zime na drugi način, izdvaja ren.

"Stavite ga u paprike, stabljike otpuštaju jednu materiju koja uništava mikrobe! Znam da ne može svako da jede ren, ali ga samo stavite pored paprike u tegli, on će otpustiti sve te materije, ne morate ni da ga jedete poslije", rekao je on.

Ren u medu je, kazao je doktor, "genijalna ideja". Med ima jako antioksidativno i antiinfektivno dejstvo, a ren antiinfektivno. Ostalo konzervirano povrće, nažalost, ocjenjuje kao ne baš korisno.

"Kada je u pitanju turšija, ali ako nema fermentacije, nema ona neko dejstvo. Pa, ne može da fermentiše krastavac, pa molim vas. Evo recimo kisela paprika. To je samo paprika sa hemikalijama koje sprečavaju truljenje, a šta ta paprika ima od sastojaka sama po sebi, ima i to je to. U turšiji je beznačajna. Bolje je onda da jedemo svježe povrće, osim kupusa", rekao je on.

(MONDO)