• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako su vam lični podaci i novac mili, čuvajte se lažnih ChatGPT aplikacija

Autor Ilija Baošić

Pazite šta preuzimate na internetu, mnogi koriste popularnost vještačke inteligencije kako bi vam ukrali podatke.

 Opasnost od lažnih ChatGPT aplikacija krađa novca i podataka Izvor: Pexels

Popularnost vještačke inteligencije nikada nije bila veća, a najveće zasluge za to ima ChatGPT, čet-bot kompanije OpenAI, čiji je jedan od osnivača milijarder Ilon Mask. Kao što to obično biva, ovu popularnost žele da iskoriste zlonamjerni akteri, koji će pokušati da vas prevare kako bi došli do vaših povjerljivih podataka ili vam čak ispraznili novčanik.

Ne kažemo da su sve aplikacije prevara, ali ukoliko odete na Google Play ili App Store prodavnice i potražite "ChatGPT", dobićete desetine rezultata vrlo sličnog imena i izgleda kao popularni čet-bot, upitnog kvaliteta i nivoa bezbjednosti, što znači da mnogi developeri žele da iskoriste trenutak i na neki način zarade na vašem interesovanju.

Napominjemo, ChatGPT nema zvaničnu aplikaciju za pametne telefone, a pristup istom možete dobiti putem zvaničnog sajta. Ukoliko želite da isprobate mogućnosti tehnologije koja pokreće ChatGPT na svom telefonu, prijavite se kako bi ste dobili pristup Microsoft Bing-ovom čet-botu, ili čak otvorite Viber i isprobajte vještačku inteligenciju unutar ove aplikacije.

Krađa Facebook naloga

Najbolji primjer kako zlonamerni akteri koriste popularnost vještačke inteligencije je otkrila kompanija Guardio, koja je razotkrila ekstenziju za Chrome pregledač, pod nazivom "Quick access to Chat GPT", koja krade Facebook naloge korisnika.

Izvor: Guardio Labs

Kompanija kaže da ova ekstenzija ne samo krala naloge, već i instalira skrivene pristupe nalogu, omogućavajući prevarantima super-administratorski pristup. Otimajući poslovne Facebook naloge visokog profila, prevaranti su stvarali armiju Facebook botova, odnosno zlonamjerni medijski aparat plaćenog sadržaja na račun svojih žrtava, što se samo širilo, poput "zmijice" u popularnog igri.

Izvor: Guardio Labs

Nakon objavljenog izvještaja, Google je uklonio zlonamjernu ekstenziju iz svoje prodavnice, ali nesumnjivo postoje mnogi drugi kradljivci podataka. Guardio kaže da njegov bezbjednosti tim konstantno prati zloupotrebu ChatGPT brenda, a izvor slučajeva koji pokušavaju da se domognu vaših bankovnih kartica i informacija je nepresušan. Zato širom otvorite oči i koristite samo provjerene aplikacije i sajtove za pristup vještačkoj inteligenciji.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS