• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špijuniraće nas i preko Angry Birds?

Britanska štampa piše da bezbjednosne agencije razvijaju tehnologiju koja će preko aplikacija moći da preuzima podatke korisnika smartfona.

"Gardijan" piše da su američka Nacionalna agencija za bezbjednost (NSA) i britanski Vladin štab za komunikacije (GCHQ) počele da razvijaju tehnologiju koja će putem aplikacija sa niskim stepenom zaštićenosti preuzimati podatke korisnika smartfona širom svijeta.

Kao primjer za ovu formu nadzora podataka uzeta je planetarno popularna igra Angry Birds, koja je besplatno preuzeta više od 1,7 milijardi puta.

Ovakve aplikacije za iPhone i Android uređaje na Internet šalju podatke korisnika od modela uređaja i veličine ekrana, preko pola, godišta, lokacije i nivoa obrazovanja, ali i osjetljive podatke kao što su vjerska pripadnost, broj članova porodice, ili seksualna orijentacija.

"Mnogi korisnici smartfona nisu svjesni da se, kad kliknu 'slažem se', zapravo slažu da se njihovi najintimniji podaci podijele sa različitim primaocima na internetu, što otvara vrata brojnim bezbjednosnim agencijama, ali i špijunskim službama", piše "Gardijan".

Tvorac popularne igre "Angry Birds", kompanija "Rovio", saopštila je da nema nikakva saznanja o tome da NSA i GCHQ planiraju da njene podatke koriste u svoje svrhe.

"Kompanija nema nikakva saznanja o ovoj priči, i za sada nije obaviještena ni o kakvim sakupljanjima podataka od strane trećih lica u svrhe marketinga ili prikupljanja podataka. Takođe, ne sarađujemo ni sa jednom od pomenutih organizacija", rekla je Sara Bergstrom, potpredsjednica marketinga i komunikacija kompanije "Rovio".

(MONDO, Foto: Rovio)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS