• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zapamtite ovo ime, biće strašan igrač: Mukoko samo 16 godina i jedan dan, oborio je sve rekorde i biće bolji od Holanda!

Autori mondo.rs Autori Bojan Jakovljević

Niko ne vjeruje da je tako mlad, a njegove brojke iz mlađih kategorija su za čuđenje!

 Zapamtite ovo ime biće strašan igrač: Jusuf Mukoko samo 16 godina i jedan dan, oborio je sve rekorde Izvor: Tanjug, Soeren Stache/DPA

I ovaj bundesligaški vikend obilježio je nevjerovatni Erling Braut Holand.

"Čudo od djeteta" iz Norveške postiglo je četiri gola za poluvrijeme protiv Herte, ali mu je pored toga bar dio naslova "ukrao" saigrač koji ga je zamijenio na terenu.

Možda će vas zanimati

Igrao se 86. minut utakmice na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu koji bi jednog dana mogao da se ispostavi i istorijski, ako se ispostave prognoze fudbalskih stručnjaka...

Na teren je prvi put zakoračio Jusufa Mukoko postavši najmlađi fudbaler koji je ikada igrao u Bundesligi. Proslavio je u petak 16 rođendan, a dan kasnije debitovao je u profesionalnom fudbalu - nakon što je već postao previše dominantan za mlađe kategorije.

"Vunderkind" iz Kameruna, koji ima državljanstvo Njemačke, poznat je još od kada je bio 13-godišnjak i bilo je jasno da će vrlo rano uploviti u "profesionalne vode".

Postigao je 141 gol na 88 mečeva za mlađe kategorije Dortmunda od 2017. godine (!!!), a trener Lusijan Favr bi ga poslao i ranije na teren samo da je to bilo legalno. Smanjena je granica sa 17 na 16 godina, a Mukoko već dugo igra kao da je već u dvadesetim.

Mlada zvezda Dortmunda.
Izvor: YouTube/Bundesliga

Mladi napadač je toliko iznad svojih vršnjaka da je ove sezone na samo četiri meča već postigao 13 golova (gol na svakih 27 minuta) i Favr više nije mogao i smio da ga "krije".

"Ne znate ni koju nogu koristi, može i lijevom i desnom, nevjerovatan je...", pričao je Favr o njemu dok je trener mlađih kategorija "pancera" Gvido Štrajhšbir dodao: "Ubijeđen sam da Jusufa Mukoko ima fudbalski IQ koji će mu omogućiti da se snađe protiv iskusnijih čuvara. Biće to važno za njega da bi izbjegao zahtjevne fizičke duele".

Momak rođen 2004. godine zavolio je fudbal uz baku i deku s kojima je živio u Kamerunu, potom se kao desetogodišnjak s ocem preselio u Njemačku i pridružio mlađim kategorija Sent Paulija, a brzo ga je primijetio Dortmund.

Nije bilo veze ni što je fudbal počeo da igra u patikama za trčanje, dok su vršnjaci imali skupocjene kopačke kakve reklamiraju Ronaldo ili Mesi.

Toliko je svima zapao za oko da je već potpisao ugovor sa Najkijem, dok je Fudbalski savez Njemačke požurio i privukao ga da igra za njihove mlađe kategorije - i to već igra za one do 20 godina, a u prva dva nastupa nije postigao gol.

Mladi napadač, za koga neki ne mogu da vjeruju da ima samo 16 godina, odavno je naučio kako da se nosi s pritiskom i kritikama u javnosti - to je trenutno najvažnije.

"Bilo mu je teško da se nosi sa svim tim pričama", rekao je otac koji je morao da dokazuje godine svog sina i krštenicom iz Kameruna, pošto niko nije vjerovao da neko sa samo 12 godina može da bude toliko dominantan.

Mukoko je u idealnoj ekipi za razvoj, uz njega su tu još Holand, Rejna, Belingam, Sančo i mnogi drugi, a vidjećemo kako će njegovu minutažu sada dozirati Lusijan Favr.

Razbio je Šalke i vređali su ga na sve načine.
Izvor: YouTube/SKD3

Ipak, moraće da bude svjestan i da će pritisak biti sve veći i veći...

Ako je uspio da se nosi sa prijetnjama da će mu "polomiti noge" i da će "ležati u sopstvenom grobu" nakon što je prije nekoliko nedjelja razbio Šalke, onda možemo da kažemo da se radi o snažnom mladiću koji se ne boji nikoga - posebno ne rasista.

Zato što zna da će biti majstor.

Pročitajte i ovo


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC