• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Salveta koja je promijenila istoriju fudbala: Danas vrijedi milione! Napisane riječi dovele su Lea Mesija u Evropu

Autor Dragan Šutvić

Prošle su tačno dvije decenije!

 Mesi Barselona ugovor na salveti prošlo 20 godina Izvor: Twitter/satrumen

Dan nakon što je Lionel Mesi (33) golom okončao još jedno mučenje Barselone, obilježava se najvažniji u njegovom životu i u istoriji Barselone. Dan kada je prije tačno 20 godina došao u klub iz Argentine.

Dobro je poznata priča o tome da uprava Barselone nije vjerovala tadašnjem tehničkom direktoru Karlesu Rešaku da sitni dječak iz Argentine od 13 godina ima "ono pravo", što je klubu potrebno.

Možda će vas zanimati

Ubjeđivanje je trajalo dugo, Mesi i njegova porodica nisu imali vremena za gubljenje jer je Leo svakodnevno ubrizgavao hormon rasta u noge, a to je koštalo hiljadu dolara mjesečno. A njegov klub Njuels više nije htio, a vjerovatno ni mogao da plaća tako skupu terapijju.

Dakle, Barsa nije više imala vremena, a 14. decembar 2000. godine bio je "Dan D", poslije kojeg nije bilo nazad – ili će Leo doći u klub i postati učenik "La Masije" ili će neko drugi dobiti šansu da ga dovede.

Fudbalski menadžer Horasio Gađoli bio je zastupnik Mesijevih agenata u Španiji, tadašnji predsjednik Barselone Đoan Gaspart je popustio i pristao, a Rešak je sjedio sa menadžerom u restoranu i napisao kompletan ugovor na salveti.

Izvor: Tanjug/AP/Joan Monfort

Ta salveta danas vrijedi milione i u vlasništvu je Gađolija, koji odbija da proda. Ona je samo privremeno pozajmljena Barseloninom muzeju, ali bi mogao da je dobije nazad onda kada Leo napusti klub ili ostavi fudbal.

Na salveti piše:

"U Barseloni, 14. decembra 2000. godine, u prisustvu gospode Mingele i Horasija (obojica fudbalski agenti, prim. novin), Karles Rešak, tehnički sekretar FK Barselone, pod svojom odgovornošću i uprkos nekim suprotnim mišljenjima, potvrđujem angažovanje Lionela Mesija sve dok se držimo dogovorenih iznosa".

Te riječi i ta tri potpisa (dvojice agenata i Rešaka, sekretar Barselone) ostaće zauvijek upamćene kao jedan od najvažnijih fudbalskih dokumenata u istoriji. I stavljene su na salvetu baš na današnji dan.

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC