• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko voli fudbal, danas slavi Novu godinu: "Boksing dej", zbog kojeg uživamo u praznicima!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Premijer liga i njeni timovi možda više nemaju onu snagu, ali i dalje je to spektakl. A najveći je užitak gledati je u ovom periodu godine. Evo zašto je "Boksing dej" tako popularan.

 Ko voli fudbal, danas slavi Novu godinu: "Boksing dej", zbog kojeg uživamo u praznicima! Izvor: Tanjug/AP/Nick Potts, Pool

Ko voli fudbal unapred zna šta će raditi 26. decembra. I to celog dana.

Naravno, kao i svake godine decenijama unazad, dan posle Božića po gregorijanskom kalendaru igra se Premijer liga. Tačnije, danas tradicionalno počinje "maraton" utakmica najboljih engleskih timova, koji se završava tek pred Božić po julijanskom kalendaru.

Iako je to sasvim različit ugođaj bez navijača, ipak će i ove subote biti poseban osećaj pratiti engleski fudbal. Od 13.30 časova prvi će na teren izaći Lester i Mančester junajted, a onda će se igrati sve do 23. Današnji parovi su:

Možda će vas zanimati

Lester – Junajted 13.30
Aston vila – Kristal Palas 16
Fulam – Sautempton 
Arsenal – Čelsi 18.30
Mančester siti – Njukasl 21
Šefild junajted - Everton 21

Zašto Englezi toliko vole "Boksing dej"

Od engleskih klubova kroz istoriju se očekuje da igraju nekoliko puta tokom Božićnih i novogodišnjih praznika, uključujući i dan posle Božića i jutro posle Nove godine. Takoće biti i ove i sledeće nedelje, na prelazu 2020. i 2021. godine.

Iako su menadžeri tamošnjih velikana, poput Jirgena Klopa i Pepa Gvardiole, nebrojeno puta apelovali da se taj kalendar promeni i da se sačuva zdravlje njihovih igrača, poznato je koliko Englezi drže do tradicije. A fudbal na praznik jeste tradicija.

Profesor istorije Martin Džons rekao je za Bi-Bi-Si da se fudbal igrao na praznik još u Viktorijansko doba (period vladavine kraljice Viktorije, 1837-1901). "Razlog za to je slobodan dan koji su radnici dobijali za Božić i postojala je tradicija radničke klase. Takođe, bilo je vremena kada je Boksing dej podrazumevao i da se odigraju dve utakmice u dva dana", izjavio je on.

Fudbalski klubovi su to iskoristili da imaju veći broj navijača na tribinama, pa su utakmice često bile organizovane i na Veliki petak i na ponedeljak posle Božića, a neki timovi su igrali i tri dana u nizu tokom Uskrsa.

U Engleskoj na sam Božić ne igraju fudbal i poslednje utakmice na taj praznik odigrane su 1965, Blekburn – Blekpul 1:0 u nekadašnjoj Prvoj diviziji i Koventri – Vreksam 5:3 u trećoj ligi. Takođe, ovoga se pridržavaju i u Škotskoj, gde nisu igrali na Božić od 1976.

Dan kasnije počinje fudbalska žurka i traje danima. Ove zime u Premijer ligi biće igrane utakmice od danas pa do 31. decembra, a onda i od 1. januara, kada su na programu Everton – Vest Hem od 18.30 i Mančester junajted – Aston vila od 21.

Na primer, aktuelni šampion i lider tabele Liverpul odigraće u narednih osam dana tri utakmice - protiv Vest Broma u nedelju, zatim protiv Njukasla u sredu, a onda protiv Sautemptona u ponedeljak 4. januara.

Premijerligaši će kratak odmor dobiti tek od 5. januara, a do tada će non-stop biti fudbala!

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC