• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jugoslavija je drhtala zbog njegovog transfera: Trebalo je da bude Ronaldo prije Ronalda, ali mu nisu dali!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Dvije godine od odlaska najvećeg driblera kog je jugoslovenski fudbal vidio.

 Dragoslav Šekularac o odlasku u Juventus iz Crvene zvezde Izvor: MN PRESS

Na današnji dan prije dvije godine napustio nas je legendarni fudbaler Crvene zvezde, njena druga zvijezda i jedan od najboljih fudbalera koje je Jugoslavija ikada imala. Sam Šeki je tvrdio da bi bio i bolji, samo da se dogodio najveći fudbalski transfer na ovim prostorima.

''Da sam otišao u Juventus, otvorio bih vrata Evrope mnogim fudbalerima'', govorio je Dragoslav Šekularac godinama kasnije, prisećajući se interesovanja Italijana.

Možda će vas zanimati

Karijeru je uglavnom proveo u Crvenoj zvezdi, a zatim često mijenjao klubove bez velikog uspjeha. Kasnije je bio i trener ''svoje'' Zvezde, ali preko transfera u Italiju nikada nije uspio da pređe. 

''Dugo smo razgovarali, u hotelu Metropol. Dva dana se pravio račun, ali bez krčmara. Na stolu ponuda od 1.000.000 maraka. Polovina meni, polovina Crvenoj zvezdi da završi stadion. Došao Juventus po mene, lično gospodin Anjeli iz Torina. Ništa nije bilo u mojim rukama...'', govorio je jedan od najboljih evropskih fudbalera svog doba.

Čuveno pravilo o napuštanju Jugoslavije je bilo na snazi, a čak ni Dragoslav Šekularac, kao najveća fudbalska zvijezda u tom trenutku, nije mogla da bude pošteđena. Juventus je čekao, ali Šeki nikada nije otišao.

Iako je poslije Mundijala u Čileu postao tražena roba. Toliko da su po njega čelnici najvećih svjetskih klubova lično dolazili u Beograd.

Jugoslavija je pred to prvenstvo odigrala jednu prijateljsku utakmicu protiv Juventusa. Na tribinama je bio tada mladi Đani Anjeli.

''Došao je zbog mene, a Aca Obradović - čuveni ''Doktor O'' je bio posrednik. Zvezda je pristala, bila je prezadovoljna uslovima. Ja bih u Italiji zarađivao 20 ili 30 hiljada dolara. Ili maraka, ne sjećam se. Uglavnom, u Jugoslaviji sam igrao za hiljadu.''

Na kraju ništa nije zavisilo od njega.

''Moj transfer je postao tema od državnog značaja. Italijani su čekali, Zvezda je čekala, ja sam čekao... Svi smo čekali odgovor ''odozgo''. Na kraju je propalo jer Fijat nije želio da sarađuje sa Jugoslavijom, tako su nam rekli. 'Osvetili' smo se preko mojih leđa'', dodao je legendarni fudbaler Crvene zvezde.

O tome da li je odluku donio Broz, Ranković ili neko treći, danas nema poente govoriti. Najveći transfer jugoslovenskog fudbala se nije desio, a Dragoslav Šekularac koji je ostao u Zvezdi više nije bio igrač. Njegova karijera je tu prestala da raste.

Dragoslav Šekularac je preminuo u Beogradu 5. januara 2019. godine, a 10. januara je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom Beogradu.

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Aleja zaslužnih? I sad leži kraj nekog zabavljača Džeja

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC