• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Tuđman je 1998. zvao zbog njega, ali Ćiro Blažević ga izbacio iz tima: Dinamo Zagreb vratio legendu

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

"Da smo njega imali, dao bi u polufinalu 1998. dva-tri gola", dugo je žalio Ćiro Blažević.

 Igor Cvitanović vratio se u Dinamo Zagreb trener omladinaca Izvor: MN PRESS

Dinamo Zagreb početkom 2021. godine pravi kadrovske promene i u sklopu tog "pregrupisanja" vratio je jednog od svojih najboljih golgetera u istoriji, Igora Cvitanovića (50).

On će u klubu raditi kao trener omladinaca, a u omladinskoj školi šampiona Hrvatske već je bio od 2009. do 2013, kada je sedeo na klupi omladinaca i pionira.

Možda će vas zanimati

Cvitanović je bivši đak i prvotimac Dinama i dalje je drugi najbolji strelac u istoriji Prve hrvatske lige sa ukupno 126 pogodaka, dok je u dresu "modrih" dao 122 u svim takmičenjima.

Seniorski fudbal zaigrao je 1989. u Jugoslaviji, a "eksplodirao" je u slabijoj konkurenciji, nakon raspada države. Odigrao je jednu sezonu za Real Sosijedad (1998/99), a bio je član hrvatske reprezentacije na Evropskom prvenstvu 1996. godine u Engleskoj.

TUĐMAN ZVAO BLAŽEVIĆA ZBOG NJEGA

Izvor: Profimedia/AFP

Takođe, bio je član reprezentacije i u kvalifikacijama za Francusku 1998, ali je zbog razmirica sa selektorom Miroslavom "Ćirom" Blaževićem bio udaljen iz ekipe.

Prema rečima hrvatskog trenera, i tadašnji predsednik države Franjo Tuđman urgirao je za Cvitanovića.

"Morao sam da izbacim iz reprezentacije Igora Cvitanovića, uprkos intervenciji Franje Tuđmana. Cvitanović me je sam prisilio da ga izbacim pre Svetskog prvenstva u Francuskoj. A pre, na Evropskom prvenstvu 1996, rekao sam Otu Bariću da trenira jednu grupu igrača. Tada mi je jedan moj saradnik rekao da je Cvita oterao Barića 'u onu stvar'. Hteo sam da ga poteram, ali mi je stigla grupa igrača i rekla da ga ostavim".

"Dve godine kasnije pre Svetskog prvenstva napravio se test na kojem se ustanovilo da neki igrači imaju deficit aerobnih kapaciteta. To su bili Vlaović, Prosinečki i Cvitanović. Trojcu sam rekao da ostane nakon treninga. Cvita mi je rekao da ne veruje u te testove. Rekao sam mu da ne verujem ni ja , znao sam da Cvita mia sjajne aerobne kapacitete, bio sam mu trener dve godine".

Blažević ga je tada zamolio napadača da pravi društvo Vlaoviću i Prosinečkog ali je on odbio i otišao. Selektor ga je potom izbacio, a mnogo godina kasnije priznao je da bi mu Cvitanović pomogao u tragično izgubljenom finalu protiv Francuske.

"Na ručku nakon toga kazao sam mu – diži se od stola, kupi svoje stvari i da te ne vidim. Niko mi od igrača ništa nije rekao jer su ispucali kredit od pre dve godine na Euru. Da je Cvita igrao, sam bi dao u onom polufinalu dva-tri pogotka", setio se Blažević.

"Najveći moj greh na Svetskom prvenstvu je bio u tom okršaju sa Francuzima , kada je Boban rekao da želi da izađe jer je povređen, nakon one greške. A znao sam da nije povređen. Samo sam mu tada rekao – sine, ne možemo bez tebe… Međutim, tada nisam reagovao i – popušili smo. Da je tada bio Cvita i da sam adekvatno reagovao sa Bobanom, pobedili bismo Francuze", rekao je Blažević a preneo direktno.hr.

Tokom 1999. je bio vraćen u nacionalni tim, a završio je karijeru sa 27 nastupa za Hrvatsku i četiri gola.

"NEKA ME SVI OSTAVE NA MIRU!"

Izvor: YouTube/Sportske novosti

Cvitanović je u jednom intervjuu takođe izneo svoju stranu priče.

"Jedini sam od svih napadača tada zaista igrao u svom klubu. Šuker je u Reealu više bio zamena. Nikada se nisam ponašao da sam ispred Šukera ili Bokšića. Shvatio sam da su oni apsolutno ispred mene is edam godina sam se u reprezentaciji ponašao u skladu s tim. Nijednog trenutka nisam napravio nešto pogrešno. Saznao sam da neću ići u Francusku čim sam potpisao u San Sebastijanu 1997. Već tada sam dobio informaciju da neću ići na Svetsko prvenstvo"

On nikad nije Blaževiću oprostio šta mu je priredio tog leta.

"U to vreme bilo je 12-13 igrača u reprezentaciji koji su mogli šta su hteli, Ćiro ih nije dirao. A mi ostali: Pamić, Špehar, Tomas, ja… nismo mu trebali, pa se na nama iživljavao! Nikakav mu povod nisam dao da me maltretira na pripremama! Ja nakon 20 godina nisam zaboravio, uskraćeni mi je jedno veliko takmičenje i kruna moje karijere. Potiskujem to i ne volim da se izjašnjavam o tome dok me neko ne prozove. Ja sam gledao i film 'Vatreni0 i vidim šta su govorili i poručujem im da me ostave na miru. Ćutim 20 godina o istini. Davao sam intervjue, nijedan nije izašao. Sprečili su sve moje istine o tome šta se zaista dogodilo", rekao je on za hrvatski portal "24 sata".

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC