• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda i Partizan mogu direktno u novu Ligu šampiona: Sve o novom sistemu takmičenja, ovo je ključno za srpske klubove!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Liga šampiona od 2024. igraće se u novom formatu, po "švajcarskom modelu", a postoji i jedna začkoljica koja bi srpskim klubovima mogla da donese direktno mjesto u elitnom takmičenju. Ipak, neće biti lako.

 Zvezda i Partizan mogu direktno u novu Ligu šampiona: Sve o novom sistemu takmičenja, ovo je ključno Izvor: Profimedia/Mnpress

UEFA je zbog pritiska najbogatijih klubova Evrope, koji su željeli da oforme "zatvoreno" takmičenje mimo njene nadležnosti, morala da popusti i najavljena je velika reforma Lige šampiona koju ćemo gledati već od 2024. godine!

Iako na prvi pogled djeluje da će pogodovati samo bogatijim klubovima, postoji i jedna sitnica u pravilima koja bi mogla da omogući i srpskim klubovima da se "probiju" u elitu, naravno pod uslovom da i u narednim godinama nastave da rastu. Tako je moguće i da prvak Srbije ima direktan plasman u Ligu šampiona, ali da bi do toga došlo mora mnogo kockica da se poklopi.

Možda će vas zanimati

Za početak, treba reći da će UEFA novi format takmičenja potvrditi već krajem marta ili početkom aprila, a za to joj je potreban "blagoslov" svih 55 članica, što djeluje da neće biti problem.

Aleksandar Čeferin, koji je praktično idejni tvorac novog formata Lige šampiona, već je počeo da razgovara sa članicama UEFA i trebalo bi da dobije podršku, pošto je alternativa još gora - klubovi su spremni da se odvoje i zaigraju po svojim pravilima.

Pred nama je najveća reforma Lige šampiona od 2004. godine, a ovo je sve što treba da znate o njoj, uključujući i šta to predstavlja za Srbiju.

ŠTA JE "ŠVAJCARSKI MODEL" LIGE ŠAMPIONA

Izvor: Profimedia

Još tri sezone ćemo gledati aktuelni format Lige šampiona, a onda slijedi promjena kakva se mnogima na prvi pogled neće uopšte dopasti - Super Liga šampiona.

Povećaće se broj učesnika sa 32 na 36, a istovremeno se ukida i format osam grupa od po četiri tima i prelazi na jednu zajedničku ligu. Međutim, neće svi igrati sa svima, to bi bilo previše utakmica i napora, nego će na snazi biti "švajcarski model".

U prvoj fazi bi svi odigrali po 10 utakmica (pet kod kuće, pet na strani), a žrijeb bi bio nikad važniji pošto bi klubovi bili podijeljeni u šešire koji određuju i s kim igraju.

Tako bi u prvom šeširu bili šampioni iz prethodne sezone, a naredna tri bi se određivala na osnovu UEFA koeficijenta.

Timovi iz prvog šešira bi igrali dva meča protiv timova iz prvog šešira, tri protiv timova iz drugog, tri protiv timova iz trećeg i dva protiv timova iz četvrtog, a time bi bila zadržana atraktivnost i smanjen broj utakmica slabijih timova protiv najjačih.

Da ne ulazimo nepotrebno u analizu o žrijebu za timove iz drugog, trećeg ili četvrtog šešira, treba istaći da na kraju direktno u nokaut fazu prolazi prvih osam na tabeli.

Timovi rangirani od od 9. do 24. mjesta bi igrali potom dvomeč koji bi odredio preostale učesnike osmine finala. Oni koji izgube prelazili bi u Ligu Evrope, dok timovi od 25. do 36. mjesta ne nastavljaju dalje takmičenje.

ŠTA DOBIJAJU BOGATI OD OVOGA?

Izvor: Profimedia

Liga šampiona bi se ubuduće igrala tri dana nedjeljno - utorak, srijeda i četvrtak - čime bi bio povećan i fond za televizijska prava, što svakako najviše zanima najbogatije klubove.

Češće će igrati jedni s drugima, međutim, još je rano pričati koliko će premije "skočiti".

Dobra vijest za klubove, i loša za igrače, svakako je to što će se povećati brj mečeva. Od septembra do decembra biće 180 umjesto 96 u prvoj fazi Lige šampiona, što znači više povreda i bonusa.

Ukupno, igraće se 100 mečeva više nego ranije, a do titule je neophodno odigrati od 17 do 19 mečeva, dok je danas to 13. Biće nikad teže doći do trofeja Lige šampiona, a zbog novog formata možda budemo imali i više iznenađenja.

Ono što je sigurno jeste da četiri najjače Lige ostaju na četiri direktna učesnika Lige šampiona, ali da će na osnovu novih kriterijuma i četiri dodatna mjesta moći da imaju i više predstavnika.

Naime, dva tima koja su najbolje rangirana po UEFA koeficijentu, a koja nisu obezbijedila učešće u Ligi šampiona već Ligi Evrope ili Konferencijskoj ligi, obezbijediće direktan plasman u novu Ligu šampiona.

To se radi kako bi se bogati klubovi zaštitili u slučaju jedne slabije sezone, pa recimo ako recimo Juventus bude peti u Italiji, opet bi išao u Ligu šampiona.

Dodatno treće direktno mjesto u Ligi šampiona dobiće i peta najbolja liga Evrope, to je u ovom trenutku Francuska, pa bi oni takođe mogli da imaju ukupno četiri predstavnika u prvoj fazi pošto će u tom slučaju četvrtoplasirani igrati kvalifikacije za Ligu šampiona.

Posljednje "bonus" mjesto koje se dobilo proširenjem Lige šampiona najviše će zanimati ljubitelje fudbala u Srbiji, pošto bi jednog dana moglo da donese direktan plasman u elitu.

ŠTA SRBIJA IMA OD NOVE LIGE ŠAMPIONA?

Izvor: MN PRESS

Direktan plasman u Ligu šampiona od 2024. godine obezbijediće i ekipa koja je šampion zemlje koja ne daje direktnog učesnika Lige šampiona, a koja ima najveći UEFA koeficijent.

To se dakle odnosi na lige koje su rangirane ispod 11. mjesta, među kojima je naravno i Srbija, a ključan će biti ranking klubova na UEFA listi, pa je to jasan signal srpskim klubovima na čemu moraju dodatno da rade u narednom periodu.

Najveće šanse bi u tom slučaju imala Crvena zvezda, koja je napredovala do rekordnog 52. mjesta na UEFA listi, ali koja bi morala još da poboljša svoju poziciju u naredne tri sezone.

S druge strane Partizan je pao na 82. mjesto i moraće znatno da napreduje, dok u ovom trenutku Vojvodina (219), TSC (222) ili Čukarički (224) ne mogu da se nadaju direktnom mjestu u Ligi šampiona, mada bi za njih svakako titula u Srbiji bila premija.

Ovo će znati i konkurencija iz slabijih liga poput srpske, pa da se taj sistem primjenjuje od naredne sezone - Olimpijakos bi bio siguran učesnik.

Tako su tu još i Dinamo Zagreb, Kopenhagen, Jang bojs, Ludogorec ili Salcburg...

Ili da uprostimo: direktan plasman u Ligu šampiona obezbijedila bi ekipa sa najvećim UEFA koeficijentom u kvalifikacijama za to takmičenje.

Srpski klubovi nisu blizu, ali nisu ni miljama daleko od toga.

KAKO STOJE ZVEZDA I PARTIZAN

Izvor: UEFA/Screenshot

Crvena zvezda je napravila ogroman skok u posljednje četiri sezone, ali je problem što će se za direktan plasman u Ligu šampiona 2024/25 gledati rezultati od sezone 19/20. To znači da se briše sve što je Zvezda uradila prije toga, a to znači i jedno učešće u Ligi šampiona.

U osnovi, to znači trenutno koeficijent 14 (bez nacionalnog koeficijenta), pa bi Zvezda u naredne tri sezone morala da napravi i bolje rezultate nego do sada (30.500).

S druge strane Partizan je trenutno na 18,000 bodova i brišu im se dvije loše sezone (16/17 i 18/19), ali i jedna odlična, dok je jasno da će i njima biti neophodno učešće u Ligi šampiona prije pojave novog takmičenja da bi mogli uopšte da se nadaju direktnom plasmanu.

To je novi cilj srpskih klubova koji takođe jure i dva mjesta u Ligi šampiona, pa je u narednim sezonama potrebno dodatno dizati nacionalni koeficijent i napredovati i na toj listi.

Ipak, učinak klubova iz drugih liga koje nemaju direktnog učesnika Lige šampiona će takođe biti pod lupom, a iako imamo male šanse za to - ne treba odustati od potjere.

Uostalom, ko zna koliko novca bi učešće u "Super Ligi šampiona" moglo da donese...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC