• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Šokirani smo riječima gradonačelnika Kasumovića": Čelik odbio novi sporazum i prijeti tužbom!

Autor Dragan Šutvić

Zeničani ne žele da potpišu novi Sporazum sa Gradom - već da Grad sprovodi postojeći.

 Čelik Zenica tužba sporazum Izvor: Anadolija/Haris Badzic

Zenički Čelik oglasio se nakon jučerašnjeg sastanka na poziv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, koji ih je, kako napominju, pozvao s ciljem da potpišu novi sporazum jer je važeći “neodrživ za gradski budžet zbog finansijskih razloga”.

Možda će vas zanimati

Podsjećaju da se Grad Zenica, potpisanim sporazumom od 12. novembra 2020. godine, obavezao da će preuzeti finansiranje poreskog duga kluba po novom sporazumu sa Poreskom upravom Fedracije Bosne i Hercegovine te da će do 25. u mjesecu za prethodni mjesec vršiti isplatu rata, ali i da će do 10. u mjesecu na klupski račun "prebacivati prikupljena sredstva od poslovnih prostora u sklopu Stadiona Bilino polje.

"Gradonačelnik je uslovio klub da se, zbog finansijskih problema s kojima se navodno susreće Gradska uprava, odrekne prihoda od poslovnih prostora i potpiše novi sporazum koji će podrazumijevati samo plaćanje reprograma te naglasio da će odbijanje takvog prijedloga rezultirati gubitkom ikakve podrške prema klubu. Takva ucjena je odbijena i gradonačelniku je poručeno da do ponedjeljka, 15.2.2021., treba uplatiti sredstva od poslovnih prostora za januar (18.509,80 KM). U protivnom će klub dići tužbu, nakon čega je gradonačelnik demonstrativno napustio sastanak", ističe se u saopštenju objavljenom na sajtu kluba.

Grad, napominju, nije izvršio prenos sredstava od poslovnih prostora pa je klub danas Gradskoj upravi poslao i opomenu zbog neplaćanja.

"Izražavamo šokiranost postupcima gradonačelnika i Gradske uprave, koja se upravo u vrijeme trajanja vrhunca pandemije korona virusa obavezala na poštivanje navedenih odredbi koje, sada, navodno ne može poštivati zbog finansijskih problema uzrokovanih pandemijom korona virusa", ističu iz Čelika.

Izvor: FENA/Vehid Begunić

Podsjećaju kako je u nedavno usvojenom Nacrtu budžeta Zenice za 2021. godinu, bez obzira na pandemiju korona virusa, predviđeno 1.400.000 KM više troškova za plate administracije u odnosu na prošle godine.

"Takođe, za nabavku sitnog inventara je predviđeno 80.000 KM više nego 2020. godine; troškovi preevoza su uvećani za skoro 60.000 KM; na potrošnju struje se planira potrošiti 15.000 KM više nego što je predviđeno prošle godine, dok se, na primjer, stavka ugovornih usluga uvećala za 400.000 KM, a transferi predstavnicama mjesnih zajednica za 50.000 KM", podvlače iz Čelika.

Zbog svega su, kako ističu, sigurni da provođenje preuzetih obaveza prema Čeliku nije pitanje finansijskih mogućnosti, nego isključivo volje za spasom zeničkog simbola, koje očigledno nema.

Zbog toga upozoravaju sve koji odlučuju o budžetu Grada Zenica za 2021. godinu da na sjednici Gradskog vijeća budu svjesni odgovornosti i posljedica koje će se desiti u slučaju neprovođenja sporazuma.

(mondo.ba/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC