• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imaćemo lige "šestice"? Da, moguće je! Napravljeni su ozbiljni koraci da se stvori još jedno veliko i moćno prvenstvo!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Nekada su njihovi klubovi harali evropom, sada su sporedni glumci - da li će se to promijeniti?

 Imaćemo lige "šestice"? Da, moguće je! Napravljeni su ozbiljni koraci Holandija i Belgija zajednička Izvor: Profimedia

Zamislite samo, jedna liga, a u njoj se za bodove međusobno bore: Ajaks, PSV, Fejenord, AZ, Groningen, Briž, Anderleht, Standard Lijež, Antverpen, Genk...

Zvuči lijepo, ali nije samo naučna fantastika, već realna mogućnost da dobijemo još jednu veliku evropsku ligu, koja bi i te kako konkurisala ligama "petice".

Možda će vas zanimati

Vodeći klubovi belgijske Župile lige jednoglasno su usvojili prijedlog da se to takmičenje spoji sa holandskom Eredivizijom i oformi novo prvenstvo, koje bi se zvalo BeNe liga!

U saopštenju lige se navodi da se ova odluka tiče budućnosti profesionalnog fudbala u zemlji.

"Ova ambicija zasnovana je kako na sportskim ambicijama velikih klubova, tako i na potrebi za ekonomskom stabilnošću drugih profesionalnih klubova. Svih 25 klubova su jednoglasni u želji da pruže fer šansu Beneligi", navodi se u saopštenju.

Format i ostali detalji ove lige preko granica mjesecima su predmet razgovora, ali za sada nije u javnosti otkriven nijedan formalni prijedlog. Revizorska kuća Deloit izračunala je da bi ova liga mogla da generiše 400 miliona evra godišnje u marketinškim i televizijskim pravima.

Iako su i Eredivizija i Župile liga jako daleko u organizaciji i finansijama ispred nas, obje su ipak daleko od liga petice, tako da je ovo nužnost ako žele da se povrate nekadašnji dani.

Za nešto starije ljubitelje fudbala nisu tako daleko godine kada su holandski i belgijski klubovi skoro redovno učestvovali u završnicama evropskih takmičenja.

Poslije poraza branioca titule Ajaksa od Juventusa u finalu Lige šampiona 1996. godine, ta era je praktično završena. Za Belgijance je to bilo nešto ranije, kada je Antverpen izgubio u finalu Kupa pobjednika kupova od Parme.

Ranije je to bilo još normalnije. Tokom sedamdesetih i osamdesetih nije samo moćni Ajaks harao. Fejenord je osvojio Kup šampiona 1970. i najavio dominaciju Holanđana. Briž je igrao finale 1978, a dvije godine prije toga i finale Kupa UEFA.

PSV je bio evropski prvak 1988, iste godine kada je Mehelen osvojio Kup pobjednika kupova.

Sve je to ipak davna prošlost, jer je sada novac dominantan, a novca u holandskoj i belgijskoj ligi nema toliko kao u ligama "petice".

Ovo je svakako korak u pravom pravcu, bilo bi lijepo da se petica proširi na "šesticu".

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC