• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sa Zvezdom bio prvak Evrope, sada je učitelj: Odbranili bismo titulu da smo mogli da igramo na "Marakani"!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Bio je stub odbrane slavnog tima, sada je daleko od fudbala

 Duško Radinović Odbranili bismo titulu da smo mogli da igramo na "Marakani"! Izvor: MN PRESS

Najslavnija generacija Crvene zvezde iznjedrila je mnoge zvijezde i legende fudbala, a njen sastavni dio je Duško Radinović koji je sa Miodragom Belodedićem, Slobodanom Marovićem i golmanom Stevanom Stojanovićem činio neprobojni bedem u odbrani.

Poslije Zvezde, u kojoj je ostao do 1993, otišao je u Švedsku. Tamo je četiri sezone igrao za Degerfors, a onda i po sezonu u Brageu i Malmeu, gdje je ostao da živi i poslije karijere koju je završio 2000. godine.

Možda će vas zanimati

Ali, nije ostao u fudbalu.

"Radim u osnovnoj školi kao nastavnik fizičkog. Djeca su čula o evropskoj Crvenoj zvezdi i mojim igrama. Svakodnevno me pitaju: 'Duško, možete li nam prenijeti kako ste se osjećali kada ste bili prvaci Evrope i klupski prvaci svijeta?' Rado se upuštam u takve i slične razgovore sa đacima. Dobra pitanja koja me vraćaju u prelijepe dane. Djeca jednostavno vole da dolaze na moje časove i zahvalan sam što me takvim pitanjima vraćaju u zlatne dane moje prošlosti i perioda zlatne moje Crvene zvezde", rekao je Radinović za Sportski žurnal

U Zvezdu je stigao je 1989, kada je trener bio Dragoslav Šekularac, ali je najviše pokazao kod Ljupka Petrovića.

DUSKO RADINOVIC, fudbaler Crvene zvezde, na prijateljskoj utakmici protiv Rada, na stadionu na Banjici. Beograd, 11.11.1990. photo: Tomislav Mihajlovic
Izvor: MN PRESS

"Izuzetno sam ponosan na taj period, ali i na sebe da sam dobio priliku da zaigram za veliku Crvenu zvezdu. Kada sam došao iz Nikšića nije sve teklo dobro za mene. Igram, pa sjedim na klupi. Dolaskom Ljupka Petrovića za trenera sve je krenulo kako se samo poželjeti može. Bio sam standardan, pružio sam dobre partije, odigrao mnogo utakmica, postigao važne golove u Kupu šampiona i uz podršku saigrača, pokazao sam sve ono što znam i što se od mene tada očekivalo", kaže Radinović.

Poslije tog slavnog perioda, počeo je period mraka Balkanskih ratova, a Jugoslavija je bila okovana sankcijama, koje su postajale sve oštrije, a jedna od njihovih posljedica je bila ta da je Zvezda morala da igra utakmice u inostranstvu.

"Imali smo nesreću da je uslijedio rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i da smo utakmice kao domaćini igrali u Beču, Bukureštu, Budimpešti, Sofiji i Atini. Imali smo izuzetan tim, na svakoj poziciji po dva izuzetna igrača i tada smo igrali najljepši fudbal u Evropi. Od te generacije, ja sam posljednji krenuo u inostranstvo. Nisam završio u velikom klubu, ali sam karijeru nastavio u izuzetno lijepoj, uređenoj i dobro organizovanoj zemlji. Osvojio sam kup Švedske. Da nije bilo sankcija, Crvena zvezda bi bila makar još jednom prvak Starog kontinenta, a većina nas bi nastavila karijeru u najvećim klubovima", rekao je Radinović.

(Mondo/Žurnal)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC